Radovi u vinogradu Od odabira loznih cijepova, preko zaštite i prihrane do berbe |
![]() |
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#131 | |
Super Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() Član foruma od: 02.12.2011
![]() ![]() |
![]() Citiraj:
Dal je to pjesak onaj mrtivi bez ostrine, ustvari god nas se zove mrtvak, muljika. Izgleda kao brašno pod rukom smo što se ne lijepi, ustvari sama je nula granulacija. Ma ne planiram je toga kalemiti puno, uglavnom samo za svoje potrebe, zato sam išao na grijače i sanduk u malom prostru. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Regularni Član
![]() ![]() Član foruma od: 15.03.2014
![]() |
![]() Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Početnik
Član foruma od: 04.04.2015
![]() |
![]()
Pozdrav svima! Imam nekoliko pitanja. Friški sam vinogradar. Imam stari vinograd koji je predviđen za 300 panjeva. U njemu nedostaje 20-tak panjeva. Vinograd je u Moslavini. U njemu su razne bijele sorte, kako se to prije sadilo. Ja bi sada podsadio vinograd, ali se ne mogu odlučiti koju sortu. Volio bi nešto što će mi popraviti kvalitetu vina. Molim savjete, što i kako i gdje kupiti! Isto tako molio bih ako mi netko može objasniti koja je procedura kod sađenja. Napominjem da ne mogu doći do stajnjaka jer živim u gradu. Hvala!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Uvaženi Član
![]() ![]() ![]() Član foruma od: 14.02.2010
![]() |
![]()
Pozdrav
Na proljeće sam posadio stolnu sortu loze i budući da je bio mraz izmrzli su izdanci (vidi se na gornjem smeđem dijelu). Sada je ona ponovno potjerala mladice ali na ovakav način koji se vidi na slici. Pitanje je da li ju to sada cijepljeni (sortni) izdanci ili izdanci od podloge. Zahvaljujem! Posljednje uređivanje od plevak : 19-06-16 at 09:47 |
![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Super Uvaženi Član
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Član foruma od: 03.08.2012
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Ovako po slici, vidim da su mladice iznikle iznad mjesta cijepljenja ( ona kvrga kaj se vidi na cijepu ) pa bi to trebali biti cjepljeni izdanci. Da su iznikli oko te "kvrge" bili bi od podloge.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Uvaženi Član
![]() |
![]()
Da, prva slika mislim da je OK, ali kod druge baš nisam siguran jer mi je većina njih potjerala na takav način - imam ih desetak.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Super Uvaženi Član
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Član foruma od: 03.08.2012
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Ovo na drugoj slici ti je upitno, a vjerojatno je od podloge - divljak. Samo iznad kvrge idu cijepljenje mladice. Na i ispod kvrge je divljak.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Početnik
Član foruma od: 14.01.2016
![]() |
![]()
Pogledao sam pažljivo slike i u oba slučaja reč je o kalemu, tj. o sortnom izdanku. Bez brige. Razlika je jedino, što je ovaj kalem ili cjep sa druge slike poterao mladice direktno iz pelcera (ili vioke), jer je ovaj gornji deo verovatno teže oštećen od mraza. Biće ovo sve ok.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Uvaženi Član
![]() |
![]()
Hvala na mišljenju, nadam se da bude OK jer sam bio jako razočaran kad je izmrzlo. Vidjet ćemo šta će da rodi druge godine, pozdrav svima!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Početnik
Član foruma od: 20.12.2013
![]() |
![]()
gdje mogu nabaviti lozne cijepove starih zagorskih sorti. hvala
|
![]() |