Vinarstvo Tehnologije vrenja i čuvanja vina, podrumarstvo, vinsko posuđe i oprema |
![]() |
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#21 |
Super Uvaženi Član
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Član foruma od: 22.11.2010
![]() ![]() |
![]()
Jučer sam pretočio 3 tanka i imao neki čudan talog....kao da je crno zlato :butthead:
![]() Ali se rado pijeni i dobar je :drinkers:.... za koji mjesec slijede druge postupke. I ja od 3 pretoka na dalje ubacim ovo: http://www.allthingsbrewing.com/_pro.../Tannisol_100g Posljednje uređivanje od daniels : 02-01-16 at 10:53 |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Super Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Član foruma od: 23.01.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Ujak i ja smo ove godine napravili crno vino prvi puta i za sada je odlično i vrlo pitko
![]() Obrali smo posebno crno grožđe, sorta Frankovka, kad je izmuljano bilo je oko 220 litara mase (masulja) slador-šećer u moštu je bio 16%, zatim je u moštu razmočen šečer da bi ga podigli na 22% i sve je skupa ostavljeno na tropu u badnju na vrenje. Naravno, svakodnevno zalivanje tropa sa moštom-mjenjašanje i mjerenje pada šečera. Kad je šečer pao na 10% ispušten je mošt i trop je isprešan, sve skupa je išlo u inox posudu. Uzeli smo novu posudu od 180l iz razloga jer prvi puta radimo crno vino, a ostale posude su pune bjelog vina. Dobili smo točno 180 litara mošta (nije sve stalo jer je ostavljen prostor za vrenje nekih 10 litara) Znači, stavljen je na završetak vrenja u inox posudu, s time da smo prije kraja vrenja zaustavili vrenje s nekom kemijom, ne sječam se , ujak je kupovao. Tako je ostavljeno neko vrijeme i zatim je pretočeno i dodano je još nešto za čuvanje vina, stavit je plutajuči poklopac koji je zalit uljem i to je to. Vino je bistro, odlične boje, pomalo slatkastog okusa, znači nije kiselo, baš onako kako smo si zamislili.
![]() |
#23 |
Početnik
Član foruma od: 18.11.2010
![]() |
![]()
nisam zadovoljan sa bojom crnog vina,dosta je prozirno. šta mogu uradit po tom pitanju
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Uvaženi Član
![]() ![]() ![]() ![]() Član foruma od: 18.12.2008
![]() |
![]()
imaš za kupiti farbu za crno vino
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Super Moderator
![]()
Čitao sam i čuo dosta o tome da ako dođe do nekih propusta da vino izgubi boju.
I ja sam se u početku bojao, no na kraju je odličn boje, rekao bi onako "gusto" crno! Ko sirup ![]()
![]() |
#26 |
Super Uvaženi Član
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Član foruma od: 15.07.2010
![]()
Ova godina je takva da je frankovka u nasem kraju imala slabu 'boju'. Najbolje je u samom startu prije maceracije dodati bojdiser.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Super Moderator
![]()
Neznam, nije se nitko kod nas žalio na frankovku.
Ja stvarno nemam puno, samo za naše vlastite potrebe i bilo je sve uredu.
![]() |
#28 |
Početnik
Član foruma od: 15.02.2014
![]() |
![]()
odličan sam vinogradar pratim sve po tom pitanju ali ove zime sam ima problem za koji ne znam objašnjenje..vino je mješavina tri vrste koje inače prakticiram ali mi se stvorio jedan problem..osijećao se miris vina na drbenu bačvu(a rosvaj je u pitanju)..taj miris se izgubio tek prije petnestak dana pa molim mišljenje..po meni bi mogla bit dva razloga prvi je da je loša godina pa je bio i određen postotak gnjiladine a drugi možda blaga zima..inače nalaz je bio ok čak odličan...molim mišljenje..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Polako se zagrijava
![]() Član foruma od: 10.02.2013
![]() |
![]()
Vjerojatno ti je vino oksidiralo zbog premalo sumpora.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Početnik
Član foruma od: 15.02.2014
![]() |
![]()
..ma nisam početnik u redu je što se tiče sumpora..nebi se samo očistilo sad je ok..samo dugo je trajalo..
|
![]() |
![]() |
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Začetnik teme | Forum | Odgovora | Posljednja poruka |
Bijelo vino! | Tomislav523 | Vinarstvo | 224 | 05-10-17 09:33 |
P: grožđe - više sorti... CRNO | zwer | Ponuda | 2 | 02-09-13 22:58 |
Vino iz amfora | temptation | Vinarstvo | 10 | 18-01-12 18:59 |
Crno kromiranje | seljačić | Svatara | 8 | 04-09-11 20:10 |
Vino | Alex92 | Burza/Razmjena poljoprivrednih proizvoda i alata | 7 | 07-08-10 12:10 |