Vinarstvo Tehnologije vrenja i čuvanja vina, podrumarstvo, vinsko posuđe i oprema |
![]() |
Alati teme | Način prikaza |
![]() |
#61 |
Početnik
Član foruma od: 08.04.2013
![]() |
![]()
Evo 7 dan i prestali mjehurici da izlaze iz crijeva koje koje vodi iz staklene boce gdje je vino u kantu sa vodom(impovizirana Vrenjača).Mozda ono i izbaci koji mjehuric kada ja nisam u podrumu, prvih 6 dana je izbacivalo svakih 1do 2 sekunde po jedan mjehuric. . Ali u staklenoj boci gdje je smijesteno vino jos se vide oni mjehrici da idu prema vrhu i ima na povrsini dosta pijene. Da li trebam sta dirati ili da ostavim tako?
Posljednje uređivanje od digital26 : 22-09-17 at 15:02 |
![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Super Uvaženi Član
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Član foruma od: 13.05.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
malo pročitaj ovo da se potkuješ teorijom ...ha , možda te još više zbuni
priručnu vrenjaču ostavi kako je , ona sprečava ulaz kisika u bačvu
![]() |
#63 |
Početnik
Član foruma od: 08.04.2013
![]() |
![]()
Da li si mozda htio postaviti link , jer ga ne vidim. Danas sam slucao i cuje se jos bocama da sumi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Super Uvaženi Član
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Član foruma od: 19.11.2012
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Označi si u posudici nižu točku cijevčice i jedan cm iznad te oznake. Kada vrije pusti na nižoj točci a kada dođeš drugi dan podigneš na gornju oznaku i ako izlaze mjehurići znači da još vrije, poslije opet vrati dolje i tako svaki dan dok god više nema razlike u ta dva položaja. Dubinom cijevčice određuješ pritisak u bačvi a vrenje stvara pritisak i problem je kod tihog vrenja ustanoviti kad je završilo.
Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Polako se zagrijava
![]() Član foruma od: 26.04.2013
![]() |
![]()
Pitanje ako može za malo bolje poznavatelje materije. Kada se crno vino nakon 7 dana maceracije otoči i stavi u bačvu od prokroma, treba li odmah staviti plutajući poklopac i enološko ulje ili tek nakon prvog pretoka za 20-30 dana. I još trebali vinu dodati vinobran odmah nakon završenog postupka maceracije, unatoč činjenici kako sam na cca 320 kg grožđa već stavio 3 kesice vinobrana po 10 gr., ili ostavit za prvi pretok?
Posljednje uređivanje od fruit-men : 27-09-17 at 08:09 |
![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Početnik
Član foruma od: 12.03.2012
![]() |
![]()
Ja radim ovako:
nakon završetka vrenja otočim vino u inox, stavim plutajući poklopac, ali bez ulja. Zato da ako još vino radi (vrije), da CO2 uspije izaći između poklopca i stijenke. A sami poklopac sprječava veći kontakt sa zrakom (sprečava oksidaciju). Nakon 2-3 dana (i prije ako sam siguran da je vino odvrilo do kraja) dignem poklopac, ubacim vinobrana/Pyrovina/Sumpovina i dobro promješam, po cijelom stupvcu tekućine(i talog pogotovo). I opet stavim plutajući poklopac bez ulja. I nakon 5-7 dana ide prvi pretok, kontrola slobodnog sumpora(i korekcija po potrebi) plutajući poklopac i ulje. I nakon toga do idućeg 2. pretoka samo kontroliram slobodni sumpor i po potrebi korigiram. |
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Super Uvaženi Član
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Član foruma od: 19.11.2012
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Men, dok je burno vrenje ne treba ti plutajući jer može baciti masu na njega pa potone a kad se malo smiri tada staviš njega i ulje bez straha i problema i čekaš da prestane vriti.
Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Polako se zagrijava
Član foruma od: 09.03.2017
![]() |
![]()
Može me netko linkom uputit na tutorial o cjelokupnom procesu proizvodnje crnog vina. Hvala
|
![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Aktivni Član
![]() ![]() ![]() Član foruma od: 21.04.2014
![]() ![]() ![]() |
![]()
Kucaj u pretragu priručnik za proizvodnju vina, bude .pdf fajl među prvim rezultatima. Ja godinama radim po njemu i niko nema zamjerku na vino (osim mog komšije koji kaže da se čuje maloćom :D ).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Polako se zagrijava
Član foruma od: 09.03.2017
![]() |
![]()
Hvala lijepa prijatelju
![]() |
Alati teme | |
Način prikaza | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Začetnik teme | Forum | Odgovora | Posljednja poruka |
Bijelo vino! | Tomislav523 | Vinarstvo | 224 | 05-10-17 09:33 |
P: grožđe - više sorti... CRNO | zwer | Ponuda | 2 | 02-09-13 22:58 |
Vino iz amfora | temptation | Vinarstvo | 10 | 18-01-12 18:59 |
Crno kromiranje | seljačić | Svatara | 8 | 04-09-11 20:10 |
Vino | Alex92 | Burza/Razmjena poljoprivrednih proizvoda i alata | 7 | 07-08-10 12:10 |