• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, chatu, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Razmjena BILJNI GLICEROL IZ ČEŠKE ZA VIŠE MLIJEKA

L

Linda

Guest
POzdrav svima,
već sam prije pisala o glicerolu. U Hrvatskoj ga koriste u Belju i još na par većih gospodarstva i dakako na našem Referentnom gospodarstvu sa Foruma, u Zagorju, u Gornjoj Stubici.
KOd doziranja 500 ml/dan po kravi se postiže povećanje mlijek aza 10% i povećanje mlijećnog proteina za 0,1 do 0,33%.
Radi se o promptnog energiji, adekvatna energija iz škroba se izbacuje iz recepture (obično oko 10% kukuruza).

Koristi se za krave i koze plemenitih pasmina koje imaju potrebu za promptnom enregijom u periodu prije telenja i u perodu laktacije (kada inaće dolaze do padova i do mršavljenja životinja) jer im energija iz škroba (obično kukuruza) ne može biti metabolizirana na adekvatni način. Koristi se i za drugu stoku-svinje kao energetska komponenta u stočnoj hrani. Evo kako smo postupali kod Referentne štale u HR: S obzrirom na to da ovaj glicerol (Glyco plus) ima energetsku vrijednost 11 MJ/kg (dozira se 2x200 g) njihov je poljoprivredni savjetnik je napravio novu recepturu, iz koje je dosta izbacio škroba (kukuruza), glicerol se dozira na silažu (može se i sa vodom razrijediti) ili na TMR, ima slatkasti okus pa je kravama, kozama i svinajma fin. Za mjesec dana se je produkcija mlijeka povećala u prosjeku za jednu litru na komad a i samo dio krava je bio u laktaciji. Ketoze nestaju već u prvom tjednu primjene, povoljno djeluje na na sadržaj laktoze i bijelančevina u mlijeku a i reprodukcija je lakša. Ponavljam nije trošak, nego adekvatna "nova" energetska komponenta u stočnoj hrani (djeluje kroz glukozu u krvi). Moj glicerol je proizveden od uljane repice. U EU je glicerol općenito registriran kao komponenta stočnoj hrani od cca 2000-te, ja sam ga registrirala na Ministarstvu poljoprivrede HR. U Njemačkoj i drugim zemljama se koristi oko 10 godina, ali u HR je još relativni novitet. Ne želim da post bude predug, ako želite više detalja o principu djelovanja, nemojte se ustručavati i slobodno pitajte a i Željko, koji koristi već 3 mjeseca može napisati sve iz prve ruke. Njemu je bilo drago da je pročitao o glicerolu na ovom Forumu, jer prije nije čuo za glicerol. Konkretno iskustvo iz farme u Zagorju (60 mliječnih krava) imate za pročitati u sekciji stočarstvo.
kontakt je na: http://www.valueadded-bestresults.com

osim kravama za bolju mliječnost se daje i preadi i prascima u količino 5-10%.
1. kod dodatka 5% se izbacuje 6% kukuruza i 50% soli
2. kod dodatka 10% se izbacuje 16% kukuruza i 90% soli

osim krava
 
L

Linda

Guest
KONKRETNA ISKUSTVA S PRIMJENOM GLICEROLA U ŠTALI S MUZNIM KRAVAMA se nalazi u sekciji stočarstvo, tamo se je stvorila diskusija oko većeg sadržaja bjalenčevina, izbacivanja škroba, isplativosti itd.
Slobodno pitajte
 

Najnoviji postovi

Na vrh