• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, chatu, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️
  • Molim članove da na ovoj dole temi komuniciraju o pomoći postradalima od potresa na Banovini.
    Naglasak je na pomoći selskim gospodarstvima, jer njih se obično zaboravi u ovakvim tragedijama.
    LINK NA TEMU

Bobica, uzgoj i bolesti

lucky69

Član
Tu od
13 Velj 2014
Poruka
37
Evo kako nisam naišao na ovu egzotičnu kulturu na forumu, a uzgajam je i nailazim na poteškoće u uzgoju pa sam osjetio potrebu da napišem par riječi i zatražim savjete.
Prema mojim spoznajama bobica je srodnik boba, ima višu stabljiku sa većim brojem mahuna, zrno joj je višestruko manje od zrna boba, i konzumira se isključivo suho zrno. Pripisuju joj se ljekovita svojstva posebice u odnosu na zdravstvene tegobe probavnog sustava. Uzgaja se na jugu Hrvatske i Hercegovine, na parcelama na kojima se ne zadržava voda, u protivnom ugiba a daje prilično veliki prinos, dok od sjetve do berbe ne zahtijeva gotovo nikakve aktivnosti.
Nikakve ili gotovo nikakve jer sam par zadnjih godina primjetio da se u fazi prije početka zriobe mahuna, u vrlo kratkom roku kompletna stabljika poprimi tamnu boju odnosno na njoj se pojavi nekakva čađ. Ukoliko do ovog dođe ranije cijela parcela se u dva tjedna potpuno sasuši i urod izostane u potpunosti. Kako se kod uzgoja bobice do sada nisu koristila nikakva zaštitna sredstva, nedugo po berbi-žetvi, učestala je pojava mušice koja se po svemu sudeći izleže iz samih zrna.
Čađ koja se pojavi je navodno nekakvo virusno oboljenje, pa me interesira kojim sredstvima i u kojoj fazi rasta biljke bi bilo pametno tretirati, te na koji način spriječiti pojavu ovih mušica. Mislim da će mi dobro doći savjeti i onih koji nikad nisu čuli za bobicu.
P.S. Nadam se da ova biljčica nije obrađena pod nekim drugim nazivom a ako je neka modertator odradi što treba :smile:
 

Najnoviji postovi

Na vrh