• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Bušenje bunara - zakoni i pravila

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Pozdrav ekipo! :eek::

Razmišljam da bušim ovu godinu svoj bunar i prebacim se na hidrofor. Pitanje je, dali se plača nekakav porez ili komunalno za svoj bunar? Kolega rekel da se mora plačati neka komunalija na potrošenu vodu. Kaj zbilja? Moram plačati svoju vodu?
Ima ko kakvih informacija ili iskustva? Se plača kakav porez ili nekaj? :confused:

Živjeli!

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,710
Da, treba ti koncesija jer ono što je preko 1m u dubinu nije tvoje...

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
11,915
Pozdrav ekipo! :eek::

Razmišljam da bušim ovu godinu svoj bunar i prebacim se na hidrofor. Pitanje je, dali se plača nekakav porez ili komunalno za svoj bunar? Kolega rekel da se mora plačati neka komunalija na potrošenu vodu. Kaj zbilja? Moram plačati svoju vodu?
Ima ko kakvih informacija ili iskustva? Se plača kakav porez ili nekaj? :confused:

Živjeli!

Nažalost nije to tvoja voda

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,130
zbuši ga negdje u šikari,šušminju il u šumi,,,tak mi u zagorju imamo...ja ga imam malo dalje na brdu ,susjed ima rezervoar u šumi :eek::

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,082
Neki dan sam baš gledao jednu emisiju gdje je rečeno kako je voda na planetu zemlju savršeno balansirana, a sad ovo kod nas plaćanje vode iz bunara sa kojim natopiš zemlju i ona se opet vrati u podzemne vode je čista glupost...

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Smislio sam način kako zahebati bandu ako počnu guliti za privatne bunare,gradski vodovod dovučem formalno do hidrofora,a svoj postojeći bunar malo zakamufliram iznutra tako da izgleda prazan i neka se je.u,jer do vode ima 17 metara i nema svatko jajca da se spusti u moj bunar,čisti promjer je 1,5 m i zidan je do dolje,za ove kao javne poslove se koristi kao gradski vodovod,punjenje prskalice i sl.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,524
Možeš imati bunar za potrebe kućanstva i na to ništa ne plačaš.¸Nebi je smio koristiti za profesionalnu proizvodnju.Za kuhanje,pranje,kupanje - sve osim zalijevanja recimo plastenika - po zakonu imaš pravo na svome gazdinstvu koristiti.Ja imam zabitu cijev na šest metara i hidrofor.U drugoj i trećoj kući imamo bunare 14 metara - tu su bili isto hidrofori ali smo se odlučili nakon kvarova na gradsku vodu - zbog čega sada žalimo.I u ovoj gdje živimo smo uveli gradsku vodu ali smo je zatvorili i koristimo svoju,a plačamo samo osnovnu mjesečnu uplatu.

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Pretplaćen sam na temu pa mi nije obavijest došla da neko odgovoril...

Ja bi koristil bunar samo za kučanske potrebštine. Jer voda kod nas je tak skupa da te vrag zeme. Plačam oko 13 kuna za kubik. Ja bi isto dal zbušiti bunar i onak bolje po skrivećki ga imal. I dopelal si ga preko hidrofora nekak da ovaj majmun kaj hoda čitat vuru nebi videl.
Voda je užasne kvalitete kaj iz pipe dolazi, zakaj bi plačal tolku paru za to sranje!

Znači mogu za kučanske poslove bez brige a? Dobro. Sused ima bunar gore iznad kuće. Dogovoreno je bilo kad se radil, da sve tri kuće koje su na međi imaju pristup bunaru i taj mamlaz si ga je lepo ogradil i sad je njegov. I nikome nič. Sad bum lepo na svojem zbušil rupu kaj bu njegva voda h moj bunar prešla :D haha

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,524
Samo napravi,nikoga ništa ne pitaj - ako te susjed prijavi zabij ga dva metra u zemlju.
Šalim se naravno - neznam jel potrebno kakvu dokumentaciju uzeti za kopanje - moji su bunari stari sedamdesetak godina.A udvorištu kuće u kojoj živim smo zabili cijev - tu je voda na šest metara - prije dvadeset osam godina jednu i prije dvanaest godina drugu.Ništa nije trebalo - normalno je bilo da svaka kuća ima svoju cijev ili bunar.

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,130
picture.php

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
699
Vi koji ste zabijali cijevi za vodu, dal ste to delali napamet ili ste imali koga koji vam je "iskal" vodu?

tomo001

Član
Tu od
11 Pro 2012
Poruka
447
Imal sam čovjeka kaj je iskal vodu. Rekel je da je najdalje na 17-18 metara, a voda došla već na 12 metru. Kopala ekipa iz Ivanić grada, ak se dobro sijećam cijena je bila nekih 500-550 kn po metru. U tu cijenu je uključena i betonska cijev promjera 1m.

dalinex

Novi član
Tu od
8 Ožu 2014
Poruka
2
čini mi se da je od 01.01.2013. bilo promjene po pitanju bunara. Naime, prave se razlike u bunarima/zdencima do 10 m (dakle ovakvi koji su do sada postojali) te dubinski bunari (arteški, subarteški). Mislim da mi je netko rekao ako se žli kopati bunar nekih 20, 30 m da se prvo mora skeširati Hrvatskim Vodama nekih 12.000,00 kn ... pa onda kopaj. Da li je točno ne znam ali na stranicama Hrvatskih voda piše:

"JE LI KORIŠTENJE VODA BESPLATNO?

Svakome je dopušteno korištenje voda za osobne potrebe na način i u količinama koje ne isključuju druge od jednakog korištenja voda. To se naziva opće korištenje voda i obuhvaća kupanje, sport i rekreaciju na površinskim vodama te korištenje vode za piće, kuhanje, grijanje, sanitarne potrebe iz površinskih voda i podzemnih voda do 10 m dubine. Drugim riječima, ako imate zdenac/bunar do 10 m dubine u vašem vrtu, slobodno ga koristite za navedene potrebe bez naknade."

http://www.voda.hr/013-1489

Najnoviji postovi

Na vrh