• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidrauličko kočenje prikolice

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,390
To ti je nekakav iberdruk ventil kojem se tlak štela hodom ovog pritisnog gumba (plungera).
Dok nije pritisnut ulje ide od P prema T (dakle, preljeva se). Kad se gumb pritisne, on razdjeljuje protoke ulja i ograničava tlak na do 80 bara (zavisno o hodu plungera).
Ako se na T spoji neki razvodnik, onda više nema ograničenja tlaka. Zato se na Tomeku sa slčnim ventilom, nemre kipati i kočiti istovremeno. Naime, može se zakočiti, ali senemre otkočiti sve dok ima tlaka na T strani. I pitanje je koliko T strana smije imati tlaka.
 

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,955
Danas sem išel nekaj pomoči jednom rođaku i smetala nam je IMT-eova prikolica kiperica godište 1972 . Na rudu prikolice je ručna kočnica malo smo se igrali tom kočnicom koči kao luda mislim da bi je trebalo doraditi (staviti neku ručku na traktor) . Nebi bilo skupo a jednostavno i sigurno kočenje .
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
ZJ,
cijenim trud koji ulažeš ti i drugi kolege, ali uvijek treba imati na umu moje neznanje. Oznake P i T mi ne govore ništa ako ne znam za kaj se koriste.
Ja na ovoj shemi vidim da je ventil spojen na pumpu, cilindar i u rezervoar.
Iz tvojeg teksta zaključujem da je P=pumpa, a T=rezervoar. Znači kad se napravi određeni hod plungerom (gumbom), u cilindru se stvara proporcionalno veliki pritisak, a prema rezervoaru se smanji. Jesam li u pravu?
Ako jesam, iz navednog zaključujem da bi takav ventil bil pogodan kao zadnji u seriji za moj popis potrošača: volan, unutrašnja hidraulika (podizne ruke), vanjska hidraulika (1 par brzih spojnica) i kočnica prikolice. Uvjet je da prikolica nije kiperica (moja nije, a tuđu ne bi posuđival zbog miješanja ulja).

Kod eventualnog priključenja kiperice, javlja se problem opisan kod Tomeka.
Ne vidim razlog zakaj takav ventil ne bi mogel aktivirati pedalom nožne traktorske kočnice. Naprotiv, čini mi se jako pogodan za takvo upravljanje. Jedino bi za kočenje prikolice bez kočenja traktora (ako baš želim niz brijeg), trebal imati dodatnu mogućnost ručnog djelovanja na plunger (gumb). No ta funkcija je vjerojatno bespotrebna. Kočil bu motor, a u slučaju prevelikog povećanja okretaja motora, malo se pikne bremza i koči traktor i prikolica.
Takav ventil upravljan pedalom nožne bi vjerojatno dosta povečal efikasnost kočenja pri "večim" brzinama (25-30 km/h).

Željko,
ovaj sistem koji predlažeš je bil među prvim opcijama i ako ne pronađem best buy, vraćam se potrazi ručne kočnice i sajle.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,390
P = Pressure (tlačni ulaz)
T = Tlak (beztlačni povrat)

Problem ti je kaj taj ventil nemreš spojiti kao zadnjega.
Iza unutarnje hidraulike postoji samo T, tj ulje iz internog razvodnika curi direktno u getribu.

Koliko se ja razmem, ovaj ventil ima otvoren protok P - T, a plungerom zatvaraš T izlaz i ujedno pritišćeš feder iberdruk ventila.

I kočni ventil MORA imati prioritet pred hidraulikom. Jedino volan ima veći prioritet od njega.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Hvala.
Po tome su kod mene trenutno u seriji redoslijedno slijedeći potrošaći:
1 - volan,
2 - vanjski distributori (1 par brzih spojnica s mogućnošću ugradnje još 2 para),
3 - unutarnja hidraulika.

Dakle taj ventil bi trebal spojiti na mjesto gdje se inače spaja ventil za slijedeći par brzih spojnica, odnosno ispravnije prije ulaza u ventil vanjskog priključka. Taj ventil za upravljanje dvoradnim cilindrom bi trebal imati 4 priključka: tlačni ulaz, 2 izlaza za brze spojke i povrat prema unutarnjoj hidraulici. Znači taj povratni vod trebam spojiti kao tlačni ulaz u kočioni ventil, a beztlačni povrat s njega na unutarnju hidrauliku.
Postojeći razvodnik (ventil za dvoradni cilindar) je na nezgodnom mjestu i moral bum nekaj odšrafiti da bi mogel vidjeti mogućnost spajanja.

Malo me buni tvrdnja iz tvojeg posta br. 321 da za funkcioniranje regulacije pritiska ovaj ventil mora biti zadnji, a u postu 324 pišeš da je u stvari posljednji ventil unutarnje hidraulike.
Kaj nije protok ulja spriječen samo u trenutku dok se puni neki cilindar, bilo od vanjske ili unutarnje hidraulike? Dakle, ako su ventili iza kočionog u neutralnom položaju, je li protok ulja slobodan. Kakva je razlika jesu li podizne ruke u donjem ili nekom drugom položaju. Ja ih kod vožnje prikolice uvijek imam na otprilike polovice visine i opterećene su težinom drvene kutije s motorkom, opremom i alatom (ukupno 15-20 kg) .

 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,390
Sve je dobro napisano.
Sve štima AKO se ne aktivira ni jedan razvodnik. Na T izlazu nebi smjelo biti tlaka.
Pogledaj posto
Najjednostavnije ti je taj kočni ventil brzom spojnicom spojiti na jedan od kipera, ak ručica može biti u stalno uključenim položaju. Povrat mu spojiš negdje na getribu.
Kad ti ne treba kočenje, ručicu samo vrneš u neutralni položaj.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
ZJ,
ručka na kiperu se sama vrne u nulti položaj. Moral bi ju mehanički blokirati kad spojim kočioni ventil. Povrat u rezervoar (mjenjač) mogu spojiti bez problema na cijev koja je za to predviđena. Jednostavno rješenje, ali kaj sam dobil u odnosu da kod brze spojnice ugradim ventil za regulaciju pritiska koji je za pola cijene ovoga. Jedino kaj rukom doziram pritisak, a ugradil bi verziju kočionog ventila s ručkom.

Ovaj kočioni ventil košta oko 100E i platil bi ga samo ako ga mogu ugraditi tak da ga aktiviram s nožnom kočnicom. Prek poluge, opruge, sajle, ili bilo kak samo da je jednostavno za izvesti. Još kad bi sve spojil tak da opruga koči, a cilindar otkoči, onda bi dobil i dodatnu sigurnost. Jedino bi se plunger pritiskal povratnim hodom pedale kočnice.
Možda je ovo moje razmišljanje bez veze, ali mi je upravo palo na pamet.

Nekaj mi nije mi jasno. Kad su podizne podizne ruke podignute na pola i miruju u tom položaju, jel to isto kao i kad su u spuštenom položaju ili se ipak stvara neki tlak u cjevovodu prije njih? Pitam za slučaj kad bi kočioni ventil spojil u seriju iza volana.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,390
Je isto, sve dok poluge malo ne padnu.
Problem je dok kočni ventil ne rabiš, a rabiš hidrauliku. Tada je na T izlazu puni tlak hidraulike, a nebi smio biti veći od 50-tak bara. Puknuti bude objasnil zakaj je to tak.
Ja bi to i na Štoreu tak spojil, ali me muči ovaj povratni tlak.
Muči me i niski izlazni tlak od samo 80 bara, jer kočnice imaju proporcionalni tlak do 150 bara.

Istina, na Tomeku je baš tak spojeno. Neznam samo kak taj ventil drži tak visoki povratni tlak.
 
Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Čim više diskutiramo sve mi se više čini da nema jeftinog i kvalitetnog rješenja.
Pišeš da taj kočioni ventil ima najmanje dvije mane.
1. premali izlazni tlak od 80 bara. Kaj to nije dosta za dobro kočenje s ovim cilindrom. Mjere su slijedeće:
1-razmak 290 mm.
2-hod 60 mm
3-fi klipmjače 25 mm,unutarnji promjer cilindra 40 mm
4-ušica na klipnjači 15 mm,ušica na cilindru 17 mm
5-navoj u cilindru 3/8"
U cilindru promjera 40 mm pritsak od 80 bara daje silu od 10 kN (1 tonu).

2. priključak T ne podnese puni tlak hidraulike. Ne mogu skužiti zakaj nemre. Jel ventil izgubi funkcionalnost regulacije pritiska ako se na T poveća tlak?

Mene bi, bez potrebe korištenja druge hidraulike kad je prikočana prikolica bez kipera, zadovoljilo rješenje korištenja P sa brze spojke. Povrat (T) bi u tom slučaju bil direktno u mjenjač. Slično kaj si ti predložil, samo bi kočioni ventil montiral tak da ga mogu aktivirati nožnom kočnicom. Za to mi treba:
1. kočioni ventil - 750 kn,
2. kočioni cilindar s oprugom - 270 kn,
3. crijeva (2x1,5 m) za povezivanje P i T priključaka na postojeće brze spojnice na traktoru sa muškim spojnicama i fitinzima - procjena 300 kn,
4. crijevo od cilindra do ventila (cca 7 m), razdvojeno brzom spojnicom zbog odkapčanja prikolice - procjena 300 kn.

Ukupno oko 1600 kn. Jesam li puno fulal neku stavku ili sam neka zaboravil?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,390
Pa i mislil sam da ga fiksno montiraš, a da ga povezuješ po potrebi. Možeš i prije brže spojnice napraviti T razvodnik s 3-putnim slavinom. Taj ti imaju traktori koji imaju prednji hidrauliku.

Kočni cilindru s oprugom su plunger cilindri, bez klipa.
Znači da je efektivni promjer klupa jednak promjeru klipnjače, tj 25mm. Površina mu je 4,9cm2.
Uz 80 bara sila mu je oko 400ko.
To bi trebalo biti dosta.
 
Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Imam malo problema s prostorom. Koristim plug s ručnim okretanjem i prilikom okretanja ručka prođe tik uz brzu spojnicu. Znači, nemam prostora za bilo kakve dodatne elemente koji bi rezultirali pomicanjem brze spojnice prema otraga. Dakle ventil i cilindar imaju priključeno crijevo samo kad je prikopčana prikolica.
Danas sam utvrdil gdje završava drugo crijevo koje ide od ventila na kojem se odvaja dotok ulja za volan. Spojeno je šupljim vijkom na mjenjač i dalje je unutarnja instalacija.
S obzirom da okvirna kalkulacija duplo premašuje planiranu investiciju, nisam siguran da bum išel u takvu izvedbu.
 

gasparic

Novi član
Tu od
22 Lis 2015
Poruka
1
hidraulične kocnice

imam mf 590 i trebam dodatni izlaz za hidraulicno kocenje prikolice.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,390
Pročitaj ovu temu i našel budeš (gotovo) sve odgovore.
 

Kristian5977

Novi član
Tu od
18 Stu 2018
Poruka
1
Pozdrav. Jel mi može netko reć kako da na hurlimann princa napravim hidraulične kočnice za prikolicu?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,390
Najjednostavnije ti je kočiti preko jednog kiper izvoda. Na prikolici ugradiš cilindar s povratnim federom i crijevo s odgovarajućom spojnicom.
Ako želiš "pravi" kočni ventil, najbolje je pogledati u katalogu dijelova kaj sve ide (ako postoji kao opcija) i to ugraditi.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Znaš li ti koliko košta originalno rješenje za traktore poput naših? Čini mi se oko jurja eurčekov (nisam siguran jel s ugradnjom, ili bez nje).
Ja sam pripremil sve dijelove za koćenje prek kiper ventila, ali još nisu došli na red za ugradnju. Ustvari, praksa je pokazala da više nucam malu prikolicu na kojoj mogu dopelati oko 1,5 metar drv. Dok ja to porušim, zrežem na 30 cm i natovarim, vrijeme je da sednem na traktor i počivam do doma. Čak dosta put niti ne vozim 1,5 metar, nego oko 1,25 m. Za tu količinu mi ne treba kočnica na prikolici, a kad bi odjedanput delal i vozil više, najviše bi uništil sebe. Godine činidu svoje. Manja je šteta potrošiti nekaj više nafte u transportu.
 

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
839
NEznam koliko košta kočioni original sistem, nisam se razpitivao, jer nisam bijo interesent za to. A virujem,da imaš prav(ako blatobrani koštadu 800eur).

Znaš, ako voziš ovoliko godine bez hidro kočnic, pa počinješ smanjivati obuhvat poslova, onda ti ni od sad naprijed ne trebadu. Ovako na kratko. A sve to što si drugo napisao, tako i ja razmišljam, i radim.:icon_super:Izvini, samo sam se htijo umiješati u to temo...LP
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Ne trebaš se ispričavati. tu smo da razmjenjujemo svoja mišljenja. Ako me netko argumentirano uvjeri da je drukčije bolje, mijenjam svoj dotadašnji stav.
Pristaša sam sile argumenata, a ne argumenta sile.
 

Slavko123

Novi član
Tu od
4 Lip 2019
Poruka
21
Lp svima
Zanima me koje bi djelove trebao kupiti kako bi složio hidraulično kočenje na svom univerzalu.
Htio bih da kočenje bude neovisno od kiper ventila preko kojega kipam.
Da li je netko to radio prije na univerzalu?
 

Najnoviji postovi

Na vrh