• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

MIO Honda F600/620

denisvalesic

Član
Tu od
24 Svi 2016
Poruka
122
BAŠ TI HVALA za voćnjak mi i treba do sada sam frezao a pošto je nasad otošao u treću godinu probao bih sa podrivačem.
Bojao sam se da bi bio previše za motokultivator.
Samo još nešto da li bih trebao imati utege na kotačima?
 

drazenhonda

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,701
Da bilo bi dobro ako ih nemaš da ih nabaviš. Dobio bi veću vučnu snagu i bio bi stabilniji motokultivator, (lakše češ održavati pravac ako koristiš utege).
Ja sam radio sa pljevilicom, (lastin rep), slično je to.
 

mikidragi

Novi član
Tu od
14 Velj 2019
Poruka
10
Pozz

od nedavno sam vlasnik polovne f630 sa roto kosom.
promijenio sam ulje u motoru (u njoj je bilo puno više ulja nego što stane kad je u vodoravnom položaju, vjerojatno je prijašnji vlasnik nagnuo na kontra stranu i sipao u nju) meni je stalo oko 6 decilitara. e sad da li da i ja stavim malo više il ostavim ovako. koristiti će se samo na ravnoj površini.

još trebam promijeniti i ulje tamo di je pogon (ne znam kako se to kaže) danas kad sam otvorio ulje je bilo bistro kao novo
međutim i to ću promijeniti. Sad, zanima me da li se i to ulje mijenja svake godine ili ne?

još ću filter probati otvoriti i skužiti kako funkcionira i oprati ga, uljni je.

još me zanima da li još što trebam pogledati prije nego krene sezona košnje. da nappomenem motoklutivator je jako malo korišten tako da nebi trebalo biti ništa dotrajalo.

hvala
 

zagorje

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2011
Poruka
357
Ako je motor gore g200 onda ide 0.7 lit , zračni filter otvoriš izliješ staro ulje i opereš naslage na dnu. Naliješ novo motorno ulje da se prelijeva po komorama , a sastrane postoji oznaka razine , s gornjeg dijela tj crvenog poklopca izvadiš one dvije spužve i opereš u benzinu i osušiš ,umočiš u ulje te ih stiskom šake dobro ocijedi i vrati na mjesto. Za probu ispusti malo ulja iz getribe na dnu da vidiš da li je i dolje bistro da nema špeni od "stručnog šaltanja "svega zna bit, , u getribu isto motorno ulje.
 

zagorje

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2011
Poruka
357
Mislim da je motor ipak gx160 pa mu je 0.6 lit ulja dovoljno , a za filter (u ovom slučaju crni poklopac ) i getribu vrijedi isto kao što sam pisao u prijašnjem postu.
 

drazenhonda

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,701
I ja sam umakao spužvu u ulje, ali kad sam zadnji puta čitao uputu, (malo pažljivije,) mislim da je pisalo polusuhi filter, (a to je ovaj filter) samo oprati u benzinu, naliti ulje u posudu i vratiti spužvu.
A kod suhog filtera, oprati spužvu i onda umočiti u ulje i izcjediti.
 

mikidragi

Novi član
Tu od
14 Velj 2019
Poruka
10
hvala na odgovorima.
koliko često da mijenjam ulje u getribi? prije svake sezone ili?

i kakvo je to "stručno šaltanje" da i sam pripazim :)
 

zagorje

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2011
Poruka
357
Pa npr. kad remen nije dobro podešen, potegneš ručku kuplunga prema sebi a remanica na getribi se i dalje vrti pa šaltaš tj mjenjaš brzinu i čuješ onaj uhu ugodan zvuk "krčenja". Negdje je u uputstvu pisalo da se ulje u getribi mjenja svakih 300 sati , sad nitko od nas niti broji sate niti pak ima brojač sati . Osobno ga mjenjam svake druge godine ako ne zaj. u brojanju godina .
 

mikidragi

Novi član
Tu od
14 Velj 2019
Poruka
10
Super, sad sam već puno pametniji za početak.
Hvala :)

sad sam se sjetio još jednog pitanja.

da li je primjetna razlika u brizini između ovih standardnih kotača i onih većih za vožnju od 12 cola.
ako netko ima iskustva.

naime probat ću nabaviti te veće pa da s njima kosim ako bi bilo osjetno brže budući da voćnjak kosim redovito svaka 2-3- tjedna pa nema bojazni da će brzina gušiti roto kosu
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,489
Ulje u mjenjaču ne treba baš često mijenjati (neki ga ne mijenjaju nikada, a to zna biti i po 15- 20 godina), ali bitno je da ga ne fali baš puno. Ispustiš malo na čepu za ispuštanje (kako ti je sugerirao #zagorje) i ako je jako crno i ima špene onda bi ga trebalo zamijeniti. Ako je ulje onako još žućkaste boje na dnu mjenjača i na kontrolnom otvoru, onda je još relativno dobro.
Što se tiče krčenja kod ubacivanja u brzine, bitno je da je kvačilo dobro i pravilno naštelano. A to vidiš da kad je remen otpušten pogonjena remenica bi trebala mirovati (ili samo lagano se vrtiti). Ubacuješ u brzinu na način da ne naglo i ne odjedanput nego u dva do tri pokušaja (da se pogonjena remenica malo primiri).

Da je sve to OK znati ćeš da kad je u brzini (a remen nije zategnut) mtk ne smije krenuti (bez obzira da li su kotači ili kopačice montirane). Mtk mora krenuti kad zategneš remen 1/3 na ručici kvačila.
 

mikidragi

Novi član
Tu od
14 Velj 2019
Poruka
10
dobar dan.

koliko me ovih dana moj mio f630 činio sretnim kao malo dijete, toliko me danas rastužio.
naime, kad stisnem lijevu blokadu mio samo krene trokirat popraćeno sa lupkanjem, ne okreće se niti jedan točak.
desna blokada radi uredno.
probao sam se igrati sa sajlom, ali nisam mu pomogao.

prognoza, traženje servisa? :(
 

drazenhonda

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,701
Nisi ti nama najbolje objasnio šta se dešava.
Ako kažeš da desna blokada radi normalno, to znači da je na desnom kotaču pogon u redu.
A ti kažeš da kada stisneš ljevu blokadu nešta krči i nijedan kotač se ne vrti, te dvije tvrdnje su kontradiktorne jedna sa drugom.
 

mikidragi

Novi član
Tu od
14 Velj 2019
Poruka
10
probat ću još sutra. ali tako je kako sam napisao. možda jos da napomenem da tu i tamo uhvati normalno i ta lijeva blokada.
ali kad ne uhvati, ne okreće se niti jedan i samo cupka/trokira.
 

drazenhonda

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,701
Skini poteznicu pa pogledaj kako bužiri stoje. Očito i desna zeza ponekad.
Trebalo bi i sajle podmazati jer kako kažeš nije se puno koristio mtk.
I kod mene nekad ljeva zeza, pa raspustim na sajli jedan krug i onda neko vrijeme bude dobro.
To bi trebalo biti sve kao na 620, u živo sam 630 vidio jednom u trgovini.
Možda da se javi neko ko se susretao više sa 630?
 

madarHR

Član
Tu od
21 Ruj 2018
Poruka
30
Trebao bih savjet. Naime rezervoar je korodirao do kraja. I sad sam u nedoumici šta se više isplati kupiti novi za 310 kn (sa dostavom) ili rabljeni za 100 kn kojeg sam našao i kolko sam vidio recimo da ima 20 % hrđe na sebi. Pipicu bi staru stavio na novi rezervoar jedino nemogu nikako odšrafati taložnik da ga očistim...
 

drazenhonda

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,701
Nađi plastični rezervar od Tomosa npr. i nemaš više problema sa hrđom.
Možda će biti igranja malo sa pripasivanjem, ali nebi trebalo biti puno.
Vjerujem da je to neko sa foruma radio.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
Tomosov rezervar, plastični, košta novi cca 100 kuna ali nakon godinu dana sunčanja u kombinaciji s benzinom se raspadne. Uz njega obavezno treba kupiti pipicu.

Ja bi uzel rabljenog metalnog i očistil ga kak se spada.
 

madarHR

Član
Tu od
21 Ruj 2018
Poruka
30
Što se tiče čišćenja rezervoara čuo sam za 2 metode. Prva metoda je uliti naftu i pustiti neka odstoji 2-3 dana. Nakon toga staviti kamečiće šljunka u rezervoar sve to skupa protresti i pustiti neka stoji još jedan dan. Druga metoda je soda bikarbona + dcl benzina, prvo stavit sodu (cijelu onu posudicu koja se kupi u dućanu) te tada doliti 1 dcl benzina i sve skupa promućkati. Nisam probao ni jedno ni drugo tako nisam siguran što je bolje?
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,489
Ovo apsolutno nije točno da se Tomosov rezervar raspadne nakon godinu dana. Ako su ti rezervari trajali do sada cca 25 - 30 godina, a može još (naravno govorim o originalnim Tomosovim rezervarima od prve ugradnje). Znači da se može nabaviti takav rezervar a da je još dobar. pipica košta 35,00 kn.

Za ove nove je druga priča, ali opet čisto sumnjam da bi se raspa nakon godine! A i niti jedan mtk nije predviđen da se sunča po godinu dana.

Najbolje bi bilo nabaviti novi ili rabljeni rezervar (a da nije ruzin). Najjednostavnije rješenje je postojeći rezervar očistiti koliko je moguće i montirati dodatni fini filter na crijevo. :rolleyes:
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
@brgud, kupil sam u AG moto prošlu zimu novog, i nije izdržal.
Ruku na srce mtk je stajal tam gdje je ugašen do sljedeče upotrebe, tak da je i gazda puno toga kriv. Tj. nije bil pospremljen ni pokriven... ali nije bil ni onaj orginalan koji je trajal (ko što veliš i sam) godinama.

@ madar, sredstvo za skidanje hrđe ti je kvalitetnije za čiščenje, a cinčaona rješenje.
 
Na vrh