• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT motokultivatori

  • Temu pokrenuo staffmen
  • Datum prvog posta
S

staffmen

Guest
Imam par pitanja u vezi ovog motokultivatora a vidim da nema otvorene teme za imt motokultivatore.
A i nisam htio gurati te strojeve u druge slicne teme

Radi se o IMT 506.
zanima me zasto kod prebacivanja u nizu brzinu jako tesko presaltam i kad presaltam kultivator jako zacukne a NISAM pustio kuplung?!
dal se to moze poboljsat nekako.

Dosta se vozim po glavnoj cesti i ako vozim tezak teret a moram usporit trebam prebaciti u nizu, i onda nastanu problemi jer ponekad skroz moram stati da bi mogao pomaknuti rucicu u polozaj za drugu brzinu, a u prometu to moze bit opasno.

takoder nije bas ugodan osjecaj ovima koji se voze na prikolici jer misle da sam los vozac:rolfer::rolfer:. sala. Ipak nije ugodno da skoro izletite iz sica.
Imam osjecaj da neodvaja kuplung dosta. Al opet nevjerujem jer bi se culo struganje kod šaltanja, a toga fala bogu NEMA!!- ako dotegnem malo sajlu od kuplunga pocet ce mi odvajat, jer je i vec sada stisnes samo centimetar rucicu i vec mozes presaltat.

Takoder me zanima dal je netko spajao svjetla na izvod od zavojnice koju ima ugradnu (moja ne daje nikakav napon) valjda je riknula

Kaj se tice paljenja, nebi vjerovali al sada po zimi nakon kaj mu napumpam goriva zapali iz prve-druge. Sluzi samo za transport. Povuc moze punu prikolicu (130x100x35) punu na vrh mokre zemlje (oko pola kubika) i po cesti ju vuce na pola gasa kad se zalaufa bez problema. Kod takvih tereta mi ovo saltanje u nizu puno treba a zaje***a me. Potrosnja je dosta zajebana al ako se ne vrti u okretaje sa praznom prikolicom i dva covjeka (oko 150kg tereta) potrosi malo vise od 1l po satu a kod teskog transporta to se penje i preko 2 litre:roll:
star je preko 30 godina, nikad nije rastavljan, osim magnet promjenjen. U mojem je vlasnistvu od ove godine, a prije toga nije radio 10 godina i nije vodena briga o njemu (ako je jedanput mjenjano ulje u mjenjacu dobro je).
sve u svemu ja ga ne stedim, cak kopcam po dvije prikolice za njega. DUŠU MU VADIM:vragek: :rolfer::rolfer:


Ajd pomagajte pliz!


Evo slike

 
S

staffmen

Guest
a cuo sam da se onaj "čep" to je zapravo seraf isti kao i onaj koji se odvrne za mjenjanje ulja u mjenjacu.
takav isti cep je malo iznad tog za mjenjanje ulja i vele da se tamo stela tvrdoca mjenjaca. jel znas kaj o tome?
Al ne kuzim zasto treba doc do te određene brzine?! pa na autu ili traktoru mozes i kod najvece brzine presaltat u nizu pa nista nece bit osim kaj naglo motor pocne kocit i skoce okretaji.
e i zaboravio sam rec da kad radi na malim okretajima u leru nakon pola minute ako dodam gas zagusi se i ugasi se, a ako radi u leru na vecim okretajima onda se ne ugasi nakon dodavanja gasa:?:

kaj se Klešcica tice kod njega sam motorku popravljal, al prenatrpano mu dvoriste svim tim cudima, kad sam radio generalku na motoru od labinca htio sam da on to slozi al imo je previse posla tj moral bi dugo cekat pa sam otiso kod drugoga u bestovje koji je slozil za dva dana. Istina i bog da mi je natocil 3 litre ulja u motor, da dok sam ga zapalil samo crni dim je iso. Al dobro to smo iztocili i sve ok.
(ak se ne varam ja mislim da je to klescic, iskreno da ti velim neznam kak se preziva al u iz kladja je, valjda je to taj)
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Ne mješaj auta i kultivator .
Kultivator ima puno veći omjer razlike u pojedinim stupnjevima prijenosa nego auta , Auta je napravljen da nam bude udobno i da je zacukavamo glavama u ritmu mjenjanja stupnja prijenosa vozača.

Ovo ispod čepa nema veze s nemogučnošću ubacivanja brzine u vožnji .
To se vjerojatno podešava prednapon opruge utvrđivaća brzina .
Normalno je da koji put ne možeš ušaltati u vožnji .Ako nije usklađen broj okretaja zpčanika nema šanse da ga uzubiš na silu , ako i uspiješ osjetiš to negodno zacukavanje jer masa "upije" inerciju pogreške .
Sama težina pomaka rućice mjenjača dolazi od toga jer se zupčanik kojeg pokušavaš pomaknuti po osovini okreče , okretanjem nastaju neke radijalne sile a tako i otpori pomaka .
Nisam siguran u konstrukciju mjenjača , ali ovo gore vrijedi za sve naćine uzubljivanja pojedinih brzina .
 

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
mislim da ti je to razlog definitivno kuplung. pazi to ti je prerađena mašina zajedno sa getribom od mopeda NSU Quickly i caka je vjerojatno u tome. jer ima višelamelasto kvačilo i još k tome u ulju. Ak si možes zamisliti kak to izgleda i još dodaš viskoznost ulja, jasno je da makar i odvoji jedan dio momenta se prenese. a u prvoj brzini je to po logici stvari najizraženije. samom promjenom ne bi puno dobio.
evo dokaz:
http://www.youtube.com/watch?v=YGhzKEP6w7k
za svjetlo mislim da moraš imati dodatni namot koji se obično nalazi nasuprot namota za paljenje
Taj mjenjač je tak jednostava da se nema kaj ne njemu dirati, osim ak iskače iz brzine onda treba popraviti(navariti) križ na ulaznoj osovini
btw: mogu ti reć da jako malo i troši, ja kad sam frezal sa mojom benassievkom sličnih karakteristika trošila je ko luda, preko 3L
baš ti je dobar ovaj kaj ti je generalku radil, pa dal ti je ulja za tri sezone:finga:, tolko mu je valjda i garancija:partyman:
 
Posljednje uređivanje:
S

staffmen

Guest
ma da znam.
cuj potrosnja mi se cini malo veca nego zapravo to je, jer ja nikad ne natocim rezerva do cepa nego dotocim 2-3 litre i onda se vozim i ad stanem pogledam unutra i vidim ono sito kak viri u zraku od goriva onda si pomilim joj kolko je potrosio a zapravo kad sam dotocio nije bilo puno iznad toga,
al kaj je da je voli popit, ako bi radio generalku mozda bi manje cical al jebe mi se. Dok ide ide, ja bum ga u grob poslal, sad cu napravit jos jednu prikolicu i vozit cu tandem i gore bale na njoj. Pa nek krešti kolko oce i pije kolko oce.
Nemas boljeg osjecaja nego kad presaltam iz druge u trecu i onda kad ga onak nateze u trecoj dok mu das gasa:D:D:heart:
Kaj se tice struje kad priberem lovu kupit cu novu zavojnicu. A do onda je dobro i ovako, napunim akumulator i vozim se.!
Pozdrav!
 

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,755
Potrošnja tog motokultivatora je katastrofa. Mi imamo jednog od 1983. nikad nije bio rastavljan a frezamo i kosimo s njim. nemamo prikolicu jer nikam ne dojdem pošto živim po brijegovima... Ali da je dal dušu a još ide to mogu tvrditi... ovaj problem s kuplungom se isto nama javil nakon cca 10 god starosti i još je do dan danas jer mi to ne smeta u frezanju i košnji..:gitarist:
 

danot

Član
Tu od
2 Srp 2009
Poruka
633
IMT 506, dobar motokultivator, izdrzlivi, dobar radnik, ali mnogo velika potrosnja goriva. (brena, hehe ;) :mrgreen: )
Dok nisam imao ja motokultivator, jedan prijatelj mi je frezao sa 506, ja sam samo gorivo tocio. I dan danas taj motokultivator stoi kod mene u supa. Hteo sam da kupim takav, ali mnogo je bio skupi nov :shock:, pa sam se odlucio za novi Labinprogres, cetvorotaktni motor (briggs and stracion) benzinec sa 5.5 Ks, 3 puta jeftiniji, ali nije za transport, nije za kosnja. Sada sa labin za ista povrsina u frezanje potrosim 2 do 3 puta manje goriva, naravno na ista dubina;)
Pozdrav:mrgreen:
 

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Obožavam 2 taktne motore, po meni u svemu su u prednosti, osim u potrošnji i ekologiji:toimonster:. Jednostavno je to tako i gotovo, pogotvo ti stariji su trošili
i do 50% više nego 4-taktni ekvivalent. Najviše zbog onog problema ispiranja, odnosno onaj trenutak kad su u kompresijskom taktu istovremeno otvoreni preljevni i ispušni kanal:madmana:
Za namote skini i vidi dal imaš ekstra namote za rasvjetu. znam da se kod originalne agrije nisu zamarali sa tim, već su imali akumulator na prikolici i to si povremeno punil
 

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Za mene je to prednost...:mrgreen::mrgreen:
može i 4-taktni biti isto jako bučan, a može i cvajo biti tih, to je sve stvar auspuha, primjer, imao sam čuti Suzuki gt 750...dok nisam osjetio miris nisam vjerovao da je 2-taktni, čak ni plavog dima ni bilo. Doduše imao je "vanjsko" podmazivanje...
 
S

staffmen

Guest
danas s vozio 20 bala sijena na njemu.
-bez brige nametao bi ja na njega i 50 kom al nije bilo vise.
i mogu reci da stvarno nije puno popio.
Potrosnja je najmanja sa manje od pola gasa, a i ide dosta brzo. sa biciklom mjereno oko 18 kh/H a sa ful gasom ide max 25km/h Ne kkuzim kako al OK.
a i kod ful gassa se previse trese i zvoni pa je to muka

Puknuti probao sam tvoj savjet kod saltanja u nizu i uspio sam:gitarist:
 

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,499
ovu jesen sam vidio u karlovcu u poljo. trgovini novi 506,koštao je 10500 kuna,čist,bez priključaka...
 
S

staffmen

Guest
a i od prikljucaka originalnih jedino se moze nabavit kosa strizna.
ostalo neznam bas.
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,909
MTK IMT 509 bca ulje na auspuh, jeli motor rika ili se moze spasiti, ili su muzda gumice ventila il nesto manje, mada nije problm ni karike zamjeniti ako s one.
 
S

staffmen

Guest
MTK IMT 509 bca ulje na auspuh, jeli motor rika ili se moze spasiti, ili su muzda gumice ventila il nesto manje, mada nije problm ni karike zamjeniti ako s one.

prvo provjeri da nemas previse ulja u motoru!
 
B

Bagudina

Guest
ovu jesen sam vidio u karlovcu u poljo. trgovini novi 506,koštao je 10500 kuna,čist,bez priključaka...

stroj nije loš, moja je trajala 30 godina, dok jednom nije otišla u iberturažu, sad joj je potreban novi motor, jedina zamjerka agrici je bila što je svojeglava bila, radi super i odjednom se ugasi i neče više nikako da upali, ili radi radi par sati pa ode u iberturažu i tome sl, pa onda malo karburator se raštela pa troši 50% više, pa se razdrnda kvačilo, pa auspuh, pa paljenje, o ulju i masti u mjenjaču i lancu prijenosa, mogu reč samo da je njoj to skoro nepotrebno, ako i zaboraviš promjenit par godina, nema veze, neče joj ništa bit, :) ali nisu zaništa isporučivali agrice sa kutijom alata, da imaš pri ruci kad stane :)
Cijena, ok, al zar nije bolje dodat malo kn i kupit nešto sa dizel motorom, jače, robusnije, izdržljivije, nešto kao što ima Bagerista :)
Ja ču svoju đeknu kad tad opet oživit, samo nek naleti kakva stara raga da očerupam djelove za 100 kuna. a da se nači i kakva strižna kosa i mali kotači,
 
S

staffmen

Guest
stroj nije loš, moja je trajala 30 godina, dok jednom nije otišla u iberturažu, sad joj je potreban novi motor, jedina zamjerka agrici je bila što je svojeglava bila, radi super i odjednom se ugasi i neče više nikako da upali, ili radi radi par sati pa ode u iberturažu i tome sl, pa onda malo karburator se raštela pa troši 50% više, pa se razdrnda kvačilo, pa auspuh, pa paljenje, o ulju i masti u mjenjaču i lancu prijenosa, mogu reč samo da je njoj to skoro nepotrebno, ako i zaboraviš promjenit par godina, nema veze, neče joj ništa bit, :) ali nisu zaništa isporučivali agrice sa kutijom alata, da imaš pri ruci kad stane :)
Cijena, ok, al zar nije bolje dodat malo kn i kupit nešto sa dizel motorom, jače, robusnije, izdržljivije, nešto kao što ima Bagerista :)
Ja ču svoju đeknu kad tad opet oživit, samo nek naleti kakva stara raga da očerupam djelove za 100 kuna. a da se nači i kakva strižna kosa i mali kotači,

kaj se frgica tice, i meni se zna dogodit da se odserafi ona j poklopcic pa pije ko blesava.
e daj mi reci za ovu kosu striznu.
dal ona ima na sebi neku rucicu kojom ju ukljucujes ili iskljucujes jer vratilo se konstanto okrece. Bilo bi jako tesko zapalit motor dok je kosa prikljucena (u pognu)
 

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,499
zanima me zašto 506 ode u iber turažu...jel problem u karburatoru.. radi normalno neko vrijeme,onda malo pipneš gas i poludi i moraš je gasiti....:confused:...ako uspiješ..ako ne onda u prvo drvo s njom dok ne crkne..
 

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
zanima me zašto 506 ode u iber turažu...jel problem u karburatoru.. radi normalno neko vrijeme,onda malo pipneš gas i poludi i moraš je gasiti....:confused:...ako uspiješ..ako ne onda u prvo drvo s njom dok ne crkne..

I to je jedan način...:rolfer:
To sa tim iberturažama, to mora bit nešto sa poremećajem omjera goriva-zraka..:scratch. Rastaviti-očistiti-predihtati i to mora biti to...ipak su godine u pitanju, valjda:roll:
 
B

Bagudina

Guest
I to je jedan način...:rolfer:
To sa tim iberturažama, to mora bit nešto sa poremećajem omjera goriva-zraka..:scratch. Rastaviti-očistiti-predihtati i to mora biti to...ipak su godine u pitanju, valjda:roll:


kod moje je dolazilo do iberturaže zbog nekoliko stvari :) stari raštelani karburator, ona gumica od karburatora do motora, dihtunzi na poklopcu cilindra i dihtung na samom ulazu u cilindar, a ovo završno je bilo semering na radilici na kojem je probijalo.
Inače moja kad bi otišla u iberturažu, više se nije dala ugasiti, pa čak ni onda kad bi izvukao kabel na svječici, radila bi i dalje u iberturaži, jedini način na koji bi uspio ugasiti stroj (osim na ventilu goriva a pritom slušat njeno derdečenje sljedečih par minuta) ubacim je u treču brzinu i sabijem je što jače u zemlju (preopteretim) nebrini se ugasi se nakon par sekundi :)

Vidio sam susjedovo agriu kako piči sastrižnom kosom i na malim kotačima, skroz ok piči, nisam gledao dali se kosa može uključivati - isključivati odvojeno od samog rada motora.
 

Najnoviji postovi

Na vrh