• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja (tema do 31.12.2023.)

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
742
Kolone traktora duge 16 km: Njemački farmeri traže više otkupne cijene mlijeka i mesa
Njemački stočari traže 50 centi više po kilogramu svinjetine, 15 centi po litri mlijeka, 1 euro za kilogram govedine, i 20 centi više za kilogram peradi, a zbog toga prosvjeduju diljem te zemlje.

Kolone traktora duge 16 km: Njemački farmeri traže više otkupne cijene mlijeka i mesa

Njemački poljoprivrednici iz više saveznih država pokrenuli su masovne prosvjede. Kako pišu tamošnji mediji, protekli su tjedan zatražili da mljekare i klaonice povise otkupne cijene i to najmanje 15 centi više (oko 1,15 kn) po litri mlijeka, 1 euro po kilogramu govedine, 50 centi po kg svinjetine i 20 centi više za perad.

Tvrtke trebaju osigurati budućnost svojih dobavljača?
Cijela kampanja nosi naziv "Zabava je završena", a nakon što nisu dobili odgovore na svoje pismene zahtjeve, traktorima su u kolonama krenuli prema velikim prerađivačima mlijeka i mesa tražeći porast spomenutih cijena. Osim toga, zahtijevaju da tvrtke preuzmu odgovornost unutar lanca opskrbe i učine sve kako bi osigurale budućnost svojih dobavljača.

Masovni prosvjedi suprotstavljenih farmera - jedni žele radikalne promjene, drugi ne

Kako piše wochenblatt, svinjogojci iz okruga Gütersloh prosvjedovali su ispred klaonice Tönnies u Rheda-Wiedenbrücku protiv daljnjeg smanjenja cijena. Traže odgovore i rješenja za uzgajivače oko 600.000 svinja na farmama širom Njemačke koje su pogođene nedostatkom radnika zbog zaraze virusom Covid-19, a, podsjećamo zbog afričke svinjske kuge stao je i izvoz.

MIV: Zatraženo povećanje cijena nije realno
Sa stajališta Udruge mliječne industrije (MIV), promicanje izvoza ključni je element za olakšavanje situacije, osiguravanje tržišta i dugoročno dobre cijene mlijeka. Međutim, sve glavne mljekarske zemlje širile bi proizvodnju, što predstavlja problem. Zbog toga ni potražnja od najmanje 15 centi više po litri nije realna, smatraju iz MIV-a.

Uz to, tržišta su međusobno povezana. Primjerice, oko 15% europskog mlijeka prodaje se na globalnom tržištu, po svjetskim cijenama. One također osciliraju, ovisno o tečajevima. Tako se 50% njemačkih mliječnih proizvoda prodaje u inozemstvu. Uz to, ta je zemlja glavni uvoznik te vrste proizvoda. Stoga smatraju da povećanje cijene nije lako provesti.

Čak 2/3 mlijeka koje se proizvede u Europskoj uniji koristi se za preradu u sir i maslac

Nadalje, navodi Agrarheute, trenutna ekonomska situacija vrlo je izazovna i za poljoprivrednike i za mljekare jer se obje strane bore s rastom troškova na tržištu. Uz to, pandemija je značajno smanjila njihovu profitabilnost. "Organizacijski su se troškovi enormno povećali kao rezultat koronakrize", objašnjava Peter Stahl, predsjednik ove udruge.

Farmeri ne odustaju od svojih zahtjeva
S gledišta ove udruge, prosvjedi ne pomažu u rješavanju problema. Smatraju da umjesto toga mljekari i poljoprivrednici moraju surađivati na jačanju marketinga. Stoga preporučuju proizvođačima da izvrše svoj utjecaj na agrarne političare pozivajući se na završne pregovore o reformi Zajedničke poljoprivredne politike.

S njima se slaže i Josef Holzenkamp iz Udruge Raiffeisen (DRV) rekavši: “Čitav lanac se trenutno nalazi u teškoj situaciji. Učinci pandemije i afričke svinjske kuge, ali i Brexit, utjecali su na poljoprivredu. Svi smo u tome, pa moramo pronaći i zajednička rješenja”.

Berlin blokiran traktorima - farmeri poručuju: Umorni smo jer nas za sve krive

No stočari i dalje ukazuju na visoke troškove proizvodnje te niske otkupne cijene. Tako je Karen Haltermann iz Oberneulanda koja vodi farmu od 200 muznih krava rekla za butenunbinnen da proizvođači mlijeka u prosjeku dobivaju oko 30 centi po kilogramu te da bi 45 trebala biti realna računica. “Moram platiti hranu, zaposlenike, struju, porez i sve ostalo“ napomenula je ona.

Prometni kolaps u Bremenu
Kada je riječ o prosvjedima, kolona od 500 traktora dugačka čak 16 kilometara izazvala je prometni kolaps u središtu Bremena. Odredište im je bila mljekara Deutsche Milchkontor (DMK).

Poljoprivrednici su u traktorskim kolonama prosvjedovali i ispred mljekara u Wismaru, Dargunu i Altentreptowu te klaonici u Teterowu (Savezna država Mecklenburg-Zapadno Pomorje).

ASK ne jenjava: pojavila se u Južnoj Koreji i Kini, a i dalje se širi Njemačkom

Kako će se dalje razvijati odnosi između proizvođača, prerađivača i trgovaca u Njemačkoj teško je predvidjeti. Kad je riječ o svinjskom mesu, situacija je dodatno otežana širenjem afričke svinjske kuge u populaciji tamošnjih divljih svinja, što je utjecalo na izvoz tog mesa u druge države poput Kine i Južne Koreje. Evo prijatelju šta Putin radi...
 

Sremac1

Aktivni član
Tu od
13 Stu 2017
Poruka
289
Za vrijeme najvećih prosvjeda poljoprivrednika u Hrvatskoj cijena pšenice je bila 1,50 kn
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,332
A mi već sada u predujmu više nego što smo dobili prošle godine sve, odnosno sad nam odgovara kak je rečeno da je isplaćeno tih 70 posto jel. Prošle godine nam je falilo.
 

Ivannovosel

Član
Tu od
17 Ožu 2020
Poruka
53
Do kraja godine budu jos poravnanja sitno, a ovo ostalo ide u 2. Mjesecu sve do 30.06, za sada su dobro isplatili
 

Slavonac1

Aktivni član
Tu od
6 Stu 2016
Poruka
243
Jel tko dobio meil za proboj tradžbina od agencije za plaćanje. Ja sam jučer dobio ali mi nije jasno kako sad, znam da to nisu uzimali od predujma.
 

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
854
A mi već sada u predujmu više nego što smo dobili prošle godine sve, odnosno sad nam odgovara kak je rečeno da je isplaćeno tih 70 posto jel. Prošle godine nam je falilo.
Dakle misliš da je ovo što je sad isplačeno 70% od ukupnog iznosa poticaja?
 

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,332
Oni kažu da je isplaćeno 70% predujma i još 30 jel. Ja znam da to nema veze sa nama pojedinačno, ali meni je otprilike toliko isplaćeno i ocu isto, sad dok isplate u proljeće još tih 30 % nama bi trebalo odgovarati, a prošle godine dok je sve bilo isplaćeno nam je falilo.
Ljudi se isto love ona ono 'joj manje mi je sjelo, a kao povećali su omotnicu', to što je povećana omotnica ne znači da će se dobit više nego je više opg-ova vjerojatno otvoreno, više mladih ko što sam ja ove godine otvorio, možda je više poticaja pod eko nasadom i takve stvari, zato je omotnica veća.
 
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh