• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

JEČAM sjetva-žetva 2012.-2022

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
623
Ja ne mislim, već znam
A vi ako imate novaca za bespotrebno bacanje, bacajte. Dodatno si zakiseljavajte tlo i okoliš opterećujte nitratima.
 

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,560
Aj vi svaki napravite po svome a kad bude žetva i jedan i drugi pokažite svoje prinose pa budemo znali koji način je bolji. Ovak moremo cijelu godinu al rezultati su ti koji pokazuju kaj i kak je bolje.
Po meni bilo kakvo gonjenje sad dok biljka miruje i dok temperature luduju je suludo,do početka vegetacije voda bude to odnesla u kanale,biljka to nebude iskoristila,vi budete novce potrošili i sve skupa je to velika pušiona. Početkom 3 mj kad se temp.ustabile između 5 i 10 stupnjeva,pred kišu bacit prvu prihranu kanom i drugu za cca mjesec dana kasnije isto pred kišu i to je to. U cvatu ić sa zaštitom i još jednu folijarnu prihranu ili UAN ili rastopit ureju i to jer to. Prinos mora biti dobar a niš nije bačeno bezveze.
To je moja praksa i pokazala se jako dobra.
 

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,560
Ja inače ne sijem ječam, to mi je praksa za pšenicu i njoj idem dva puta po 200 kg na hektar kanom i 250 l/ha 20 postotna otopina ureje cvatnji
 

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,531
Bolje proteine postizem razbacivanjem uree u cvatu nego folijarnom gnojidbom
Konkretno u pšenici ili u ječmu? Mislim ne znam koji se parametri gledaju u ječmu pa možda ispadnem glup😅
 

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,513
Koliko ja znam proteine u ječmu još ne kontroliraju osim ako je u pitanju pivarski a tamo ne smiju biti previsoki (9-11,5%)... Tema je ječam da nebi bilo zabune...
 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,441
Na pšenicu mislim. Sijao sam pivarski jecam gdje su manji proteini pozitivniji i sva ova prica o gnojidbi pada u vodu 😆
 

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,560
Ja tak radim u pšenici al smatram da je princip isti,samo u manjim omjerima i obavezno špricanje regulatorom u takvoj gnojidbi. Poanta je bila da je bacanje ureje sad ili u 4 mj.totalna glupost. Ona ide u zadnjoj prihrani i poželjno je da je u folijarnom obliku. Prinos su mi svake godine sve veći jer sam pametniji i ovo mi se pokazalo najbolje (u pšenici). E sad to je moje iskustvo i znam da nije bacanje novaca.
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,217
Ona ide u zadnjoj prihrani i poželjno je da je u folijarnom obliku. Prinos su mi svake
Čitam ovo sve skupa, e sad mi nije jasno, ti kažeš urea u zadnjoj prihrani, tako i ja radim, ali ovdje svi tvrde da to nema smisla jer ona djeluje 6 mjeseci, što bi značilo ako ju bacamo krajem 3 ili početkom 4 mjeseca, da ona djeluje tek pred sam kraj vegetacije, a ovo za folijarno ću definitivno probati ove godine.
 

Željac 28

Dobro znana faca
Tu od
8 Ožu 2020
Poruka
1,138
Ja sam izbacio folijarno na svemu to učinka nema.
I razlike nema a ako nebude oborina može i naštetiti.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Dok sam sijal ječam, prihranjival sam 2x kanom, kao i pšenicu. Folijarno nisam nikad prihranjival niti pšenicu, ali ne smatram da je to kod pšenice bacanje penez. Koliko sam čital, ne utječe bitno na prinos, ali povećava sadržaj proteina. Dakle, smatram da je korisno kod pšenice za postizanje više cijene.
 

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,513
Prihranjuje 15-icom?
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh