• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

vlastel

Aktivni član
Tu od
30 Sij 2019
Poruka
514
Da. Vidim da bibera nema u ni jednom receptu. Kupljenec, za kuhanje samo povećaš sol? Češnjak ili sok od češnjaka?
 

Kiki96

Član
Tu od
6 Stu 2020
Poruka
76
Kod nas se pak paprika skoro uopce ne stavlja, skroz minimalno da nije samo ljutina od bibera..
Kaj se tice kobasa za kuhanje, iste su ko i za susenje samo kaj ih nakon dima pospremimo u skrinju da se ne pocnu susiti..
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Tak i mi kad delamo doma svoje kobasice, ali ove mi je žal kuhati, ove su suhe za jest.
A ove domaće ajmo reci u njih stavljamo i junjetine malo, bibera i šečera, plus paprika i sve drugo. I to meso je onda malo grublje narezano. I ne punim odma u crijeva, nek nakon par dana kad se sve dobro izmješa, svaki dan smjesu treba dobro izmješati.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Jedino meso i sol važem i to 2,5 % soli. Sigurno bi moglo i manje, ali ako se dela više kobasica, da potraju do iduće jeseni, pokazalo se da je 2,5% optimum soli. Ostale mirodije (slaka paprika - slavonska, ne iz dućana, tucana ljuta paprika, češnjak - stisnut na stiskalicu i biber prema osjećaju uz isprobavanje materijala. Bibera ide jako malo, tek za aromu, ljutina se dobije paprikom. Za sušenje se u smjesu dodaje tek toliko vode i vina (nešpricani ....žljivec - seksarda) da je moguće izmiješati (ručno), a u one za kuhanje ide više slatke paprike, vina i vode. Slatka paprika daje boju, ali i veže na sebe vlagu. Kad se takve kobase iskuhaju, jako su saftne i kod rezanja se višak safta razlije po tanjuru. Prošle godine mi je falilo malo vode u kobasama, ali sam zato ove godine nadoknadil, možda i preveč. :unsure:
Dimim po starinski na tavanu kroz dimnjak. Kad se dime kurim samo bukova i grabrova drva bez kore i borovicu. Cijelo dvorište diši po dimu od borovice. Dimim 4 dana po 4-5 sati, obično počnem oko 5, pol 6 popodne pa do kraja.
Možda sam kome pomogel, a možda sam i koga malo zbunil. Tko voli može probati, ali svatko nek dela kak njemu najbolj paše. 😉
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
S obzirom na to da je razmak između 2 dimljenja 19-20 h, dimim svaki dan. A i dimljenje nije preveč intenzivno. Za 4 dimljenja skurim 50 kg plastičnu vreču (u koju su nekad pakirali ureu) grančic od borovice.
Vjerojatno ti odgovara kak dimiš i drži se toga. Ak imaš volju eksperimentirati, zemi škare za trsje, malo po friškom šumskom zraku i nareži grančic od borovice. To je aktivni odmor od posla i ujedno dvostruko iskorišteno vrijeme 😉 Nakon par godina se ista toliko oporavi da se opet ima kaj narezati.
 

Kiki96

Član
Tu od
6 Stu 2020
Poruka
76
Kod nas je navodno puno bolji suhi pac zbog vlage u zraku, tak nam je rekla jedna zenska u Dalmaciji kad smo vozili sunke dolje za prsute.
Delamo ga na sol, biber u zrnu, lovor i cesnjak..
Na kraju ide 24h u vodu da se visak soli odbaci, pa dobro cijedenje/susenje i u dim..
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Kupljenec,
oba načina imaju svoje prednosti i nedostatke. Ja (ustvari žena složi tekučinu) delam mokri pac. Tak sam naučil od roditelja, do sad je uvijek bilo dobro i ne mislim mijenjati.
Kak ti delaš, odnosno kak si delal dok si imal domaće svinje?
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Ja sam furt delal mokri, a sad već par let suhi kak je tast delal, po meni je bolji mokri, al to je moje mišljenje. E sad koje su mane a koje prednosti kojega neznam.
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Još da pitam kak je najbolje sušiti kobase, kolko dana i po kolko cca vur? I kak špek treba dugo sušiti, i kak mora biti u pacu dugo? Svako nekak drugčije govori? A bilo bi kak najbolje?Meni se to sve nekak po starinski dopada.
 

Draško

Dobro znana faca
Tu od
20 Sij 2012
Poruka
974
Ekipa sutra imam kolinje, pa sam odlucio za probu napraviti 10 kg čajne kobasice. Našao sam neke recepte i to uglavnom na srpskom forumu poljoinfo, pa bi molio ak je neko probao radit i zna dobar recept.
Uglavnom se svodi na 10 kg mesa (but ili lopatica 8,5kg + 1,5 kg tvrdi špek), 200g soli, 100 g šećera, 4,5-6kg bibera, 3 dcl bijelog vina i naribat jedan muškatni oraščić (može i jedna čajna žličica u prahu).
Inače radim domaće kobasice za kuhanje, domaću salamu i kulenovu seku.
 

vlastel

Aktivni član
Tu od
30 Sij 2019
Poruka
514
Mislim da ti bu malo preveč bibera:hahah:. koja šajba i koja crijeva? nejde nič češnjaka?
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,975
Kod mene prvi dio na dimljenju, danas najvjerojatnije idu van.

20201207_200339.jpg

Ostatak posla po svemu sudeči druge godine i onda bumo opet pjevali.

 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,441
Dida radi po ovom i meni su super

9kg svinjetine, 1kg junetine, sol 2%, 5 gr. bibera, 5 gr. muskatnog orascica, zlica secera u prahu, 2 deci vina i češnjak samo voda(procjeđeni)
 

Najnoviji postovi

Na vrh