• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Nije meso unutra ali završni test prije farbanja generatora dima. komora je stari rezervar od veš mašine i manje više su korišteni ostaci ili otpad osim termostata i ventilatora.







 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Još je u fazi testiranja, prvi komad sam držal cca četiri sata na 70 do 75 stupnjeva okus je bil super ali je bilo malo presuho, drugi put sam 3 sata na istoj temperaturi a sad stavil odmah meso pa je nekih pol sata bilo na nižoj od cca 50 pa dok se digne na 75 tak da ukupno bude oko dva sata. Probal sam već osim bunceka i špek i lopaticu. Svatko tko je probal mu je bilo super, ima jednu manu da je površinski nekih pola cm preslano a dalje je taman, kad nemam za injektiranje rasola pa klasčno pacam ovisno o veličini od 4 do 7 dana,

Moral bi nabaviti onaj termometar za pečenje s žičanom sondom tak da mogu sondu piknuti u meso a displej ostaviti vani pa da vidim kad unutarnja temperatura dostigne 71 stupanj za svinjetinu.
 
Posljednje uređivanje:

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
806
jeli suhi ili mokri pac? ovo kaj na 75 stupnjeva 4 sata dali si mjerio unutarnju temperaturu? pitam te jer ako je preko 70 u sredini onda se može jesti i "sirovo".
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Suhi je pac, u frižideru, jer imam i frižider koji je prerađen za sušenje ima ugrađen digitalni termostat i ventilator i još neke gluposti (grijač i ovlaživač) jer planiram probati napraviti fermentiranu salamu. Mjerim unutarnju temperaturu ali tek kad je gotovo tj. kad završim s dimljenjem jer imam onaj termometar poput šarafcigera , a da imam ovak nešto
9730555-10.jpg


Onda bi mogao pratiti pa kad pređe 70 stupnjeva je gotovo.
 

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
806
da ja imam isto kao šerafciger pa ponek kada fantaziram onda pikam meso. to sam kupil kada sam delal mocarelu. dobra stvar. ja si isto planiram napravit smoker kada završim faks. jabi radil kobasice pečenice. ove godine sam napravil 4 kile pa sam ih sušil u kotlu. poanta je da bi prirodno crijevo bilo puckavo na kobasici mora se kobasica dimiti par sati na toplom dimu dok u sredini ne postigne 65 stupnjeva. bile su super samo sam stavio 0.1 % papra i 0.3 % ljute paprike pa su mi bile malo pre slabo ljute. moram probati sa 0.5% ljute. što se tiče slano izvana nutra dobro probaj mokri pac. za mokri je samo bitno da je meso pod vodom i da je voda mrzla i da se ne muti (meni se nikada nije zmutila to sam čul da se desi budalama kada nemaju pojma). u vodu možes staviti začine. ja sam peko meso iz paca za dim ali taj pac je prejak i pre dugo meso stoji u pacu. treba meso prije pečenje blago prekuhati. za mokri pac za smoker bi išo(kada bi sam radio) sa između 2-3% soli na ukupnu količinu mesa i vode. dodao bih češnjaka i ljute paprike i papra.
 

ŽeljkoKa

Iskusan lik
Tu od
18 Stu 2020
Poruka
569
Mislim da je najbolja opcija začiniti meso (suhi pac) i onda vakumirati, može stajati tjednima da se ne pokvari a začini prodru do kosti. Samo treba svakih dan dva preokrenuti. Tako držim često komad vratine koji onda držim u vodi cca preko noć (odsolim) i i onda pečem.
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Tak i ja radim osim odsoljavanja i sad sljedeći komad kad budem probal sam namjeravao staviti jedan u vodu pa drugi dan sušenje u frižideru i treći dimljenje.
 

Case4220

Aktivni član
Tu od
14 Lis 2021
Poruka
128
Pozdrav, da ki bi netko htjeo podjeliti Recepte za kobase i kulen?
Ljuta paprika daje ljutinu logično haha
Da li slatka onda daje boju? I sto bi se desilo kad bi se zeznuo pa stavio vise slatke paprike nego ljute?
Te koja je uloga secera, vidio sam par recepata sa secerom?
Kako postići onu crvenu boju, da cijele godine bude crveno a ne da kasnije potamni i izgubi boju?
Tko si dadne truda i pojasni zahvaljujem se🍺
 

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,110
Uloga šećera nije nikakva,inače se stavlja glukoza ali po meni to onda nisu domaće već industrijske kobasice
 

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,874
Mi stavimo šećer samo da se dobije malo boje, žlicu do dvije. Ja recimo nisam nikad koristio nijednu vrstu paprike, no, otom-potom, svatko si napravi prema svojem ukusu. Mi koristimo samo sol (TUZLA), crni papar mljeveni (ŠAFRAN), te domaći češnjak. Njega sitno nasjeckam, stavim u krpu i stisnem u smjesu, tako da dobijem bolju aromu.
 

frchlopeer

Član
Tu od
18 Ožu 2019
Poruka
86
Uloga šećera nije nikakva,inače se stavlja glukoza ali po meni to onda nisu domaće već industrijske kobasice
Kako nije nikakva? A što laktobakterije papaju? Kad se dodaje šećer, laktobakterije imaju više hrane, bolje rade i meso bude rahlije i kompaktinije te se snižava i pH vrijednost u kobasicama, što ujedno smanjuje razvoj patogeih bakterija...služi još i za zadržavanje crvenkaste boje mesa...tko ne voli stavljati nitritnu sol, stavlja šećer za boju...a tko stavlja puno paprike, zna koja je boja :D :D
 

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,874
Mi koristimo promjer 10mm.
Ovo ti je neki standard ovakve šajbe za mesoreznicu:
br.10/12 (promjer 68mm, središnja rupica 10mm, debljina 6.5mm)
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,800
Ja sam rezal nekoliko puta i morem proznati da su mi to bile najbolje kobase.
To rezanje je sporo pa sam izgubil volju.

Ko zna kaj bu ovo leto, ako nebum puno slagal moždabsi dam truda
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,800
Ima i mašina koja reže na kockice ali su rijetke i ko ju ima ne riješava se lako takvog stroja.
 

Najnoviji postovi

Na vrh