Pratim ovu temu od samog pocetka jer i sam imam u planu investirati u navodnjavanje.
Nego do sad nisam vidio neki pomak u odnosu na sam pocetak,,, :scratch
dakle pocet cu jednim citatom, dakako vezanim uz lijesku,,,
Optimalna količina padalina za lijesku treba biti između 700 i 800 mm pod uvjetom da je pravilno raspoređena.
Lijeski je voda najpotrebnija prilikom rasta mladica i plodova. To se dešava u svibnju i lipnju kad kod nas ima najviše padalina. Početkom rujna, da sredine listopada kada traje berba plodova padaline su štetne.
Ajmo dakle napraviti neki rezime,,, 700-800 mm je 700 do 800 litara vode kroz godinu (ispravite me ako sam u krivu) :scratch
rasporedimo to recimo na 4 udarna mjeseca dakle 5, 6, 7 i 8. dakle prosjecno oko 200 litara mjesecno po biljci (recimo, mada nije toliko jednostavno ali ajd,,)
to bi bilo prosjecno oko 7 litara dnevno po biljci (recimo)
planiramo navodnjavati kap na kap sa dvije kapaljke protoka po 4 litre na sat,, dakle postupak navodnjavanja trajat ce samo sat vremena dnevno,,
ako ce to biti bunar treba snimiti koliki je dotok vode pa samim tim odrediti i koliko dugo cemo u jednom komadu vrsiti navodnjavanje,,, dal ce to biti u jednom, dva, tri ili vise ( bar danas ima raznih vrsta tajmera)
U obzir nismo uzeli niti jedan kisni dan a nadajmo se da ce biti bar neki :mrgreen:
Ako bismo to gledali kroz akumulaciju,,, dakle 160 dana za recimo 1000 biljaka iznosilo bi oko 1120 000 litara :scratch cini mi se povelika rupetina,,, ako bismo u jednom komadu htjeli osigurati cjelu kolicinu :mrgreen: :scratch
Postoji i treca varijanta o kojoj jos za sada nebih jer tek sam danas naisao na nju pa moram malo prostudirati,,
mada mi se taj onako na prvi dojam jos od svega najvise sviđa :scratch