• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

obrada drva

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
Bok,

neznam kamo sa temom pa ću probati ovdje...

susjed gradi kuću na parceli i rušit će stablo oraha, koje po slobodnoj procjeni ima oko 200 ako ne i više godina (oko 1970ih je tada zivuca 92 godisnjakinja tvrdila da otkad se ona sjeća, orah je bio star i velik)... srce me zabolilo kad sam vidio da ga strojevi kidaju dok nisam zamolio strojare da pričekaju bar tjedan dana pa bih uzeo ostatak debla za sebe.

Promjer mu je oko 150-200cm ugrubo, a koliko vidim sredina mu je šuplja.

Već kad silom prilike mora "otić", uzeo bih komade i sačuvao u nekom obliku... volio bih imati postoje stola od tog oraha ili bilo koja slična namjena da može ostati na nekom vidljivom mjestu za uspomenu, jer ipak otkad znam za sebe, on je bio tu i kao klinci smo se igrali oko njega....

U utorak 20.4. radi 1. četvrt pa bih tada otpilio nekoliko većih komada. Nažalost, do punog mjeseca strojari nemogu čekati.
Što bi nakon toga trebalo napraviti, a da drvo bude čim dugotrajnije?

Pretpostavljam da ga treba osušiti u nekim normalnim uvjetima, zatim ide skidanje kore, brušenje i lakiranje ili treba još nešto?

Što bi Vi napravili s takvim deblom da ste na mojem mjestu?

Hvala

LP

Najnoviji postovi

Na vrh