evo, donekle se možemo poistovjetit jer ja imam malo krava i nemam niti silaže niti sjenaže, ali imam za mene odličnu proizvodnju po grlu. imam 4 krave, a prosjek je 6500 lit po laktaciji odnosno od 25-35 lit u vrhuncu laktacije 2-3 mjeseca pa čak i preko zime na sijenu. tako da tko god ti kaže da bez sjenaže i silaže nemoš imat visoku proizvodnju pošalji ga kod mene
ono što stoji je da onda ipak mora više zrna i soje ić u ishranu preko zime.
ono što rijetko tko spominje po forumima, a za mene je odličan dodatak posebno preko zime pa s kojim možeš čak smanjiti potrošnju sijena, povećati količinu i kvalitetu mlijeka su repini rezanci. ja ih plaćam skuplje jer sam daleko od najbliže šećerane pa ih se nebih svejedno nikad odrekao
moja ishrana je ovakva:
zimska:
cca 1 bala sijena (ili otave) po kravi na dan
2 kg peletiranih repinih rezanaca (razmočeno)
2 kg mekinja (iako je prave mekinje meni teško nać i stočno pšenično brašno je ok)
šrot kukuruza zobi ili neke druge žitarice ovisno o proizvodnji 3x dnevno dajem. količinu izračunavam po svojoj formuli a to je sljedeća:
ako je krava u prvoj polovici laktacije i recimo daje 22litre ja to zaokružim na 25 i dajem joj po 2,5kg koncentrata u obrok 3x dnevno znači 7,5 kg ukupno, a u tih 7,5kg ulazi 2 kg mekinja, cca4.5-5kg žitarica(kukuruz većinom) i oko 0,5-1kg sojine sačme. ugl naštimavam da mi koncentrirani obrok zimi ima oko 15-16% prorteina, a ljeti oko 14%. a da i neki vitaminsko mineralni premix
ugl svaka krava dobije svoj koncentrat. krave su na vezu i nisu blizu jedna drugoj tako da svaka dobije točno koliko treba
ovisno koliko novaca imaš za ulaganje i koliko ti je ovo usputna zarada pa možeš i ostat na ta 2 grla koja daju dosta malo mlijeka neko vrijeme, ono ako ti se ne žuri pa možeš odgojit i vlastitu dobru kravu, a ako ti se ne da čekat i imaš cca 12000kn za kvalitetnu prvotelku možeš i tako. osobno nisam pobornik kupovine. bitno je samo da odabereš pravo sjeme za umjetnu oplodnju i sa ženskim teletom ćeš doć do mlade krave koja će već bit puno bolja od ovih što sada imaš. važno je da ne pitaš veterinare da ti preporuče neko kvalitetno sjeme jer većina njih nema pojma. (ja sam np skočio od jedne krave koja je dala 3000lit kao prvotelka na 6000lit koliko je dala njena kćer kao prvotelka), al treba i junicu znat odgojit
moraš se informirati, ali možeš dobiti i od mene neku preporuku
prirodne livade izbjegavaj iz više razloga:
1. sušiš sijeno, a većinnom trava ostari dok dođe vrijeme za sušenje a otave nemaš
2. manje su kvalitetne od DTS-a
3. sa dts-om pola proljeća, čitavo ljeto pa skoro do zime imaš kvalitetnu zelenu krmu
zasijavanjem DTS-a možeš smanjiti ukupne površine skoro upola, što znači manje starog sijena, a više kvalitetne otave, al nisi ni tu bez komplikacija. većina DTS smjesa se najčešće temelji na travama koje nisu produktivne preko ljeta (ljuljevi, mačji repak, vlasulja livadna itd) i ako ih posiješ opet imaš drek.
lucerna je zakon, al opet nemoš imat samo lucernu jer nije dobro da se krave samo hrane lucernom. osim lucerne trebaš nabavit klupčastu oštricu i na te dvije komponente temeljit vlastitu smjesu: lucerne oko 30-40%, klupčaste oko 20-30% (s tim da se postoci računaju u broju zrna, a ne težini), a ostatak popunit sa ostalim travama ili ako si uporan pa nabaviš crvenu i trstikastu vlasulju i možeš imat travnjak koji je gotovo potpuno otporan na sušu i daje prinos kad kiše nema pa nema....
itd itd itd... puno toga te čeka da naučiš ako tek počinješ, al nikad ti nije dosadno