pa sad opet ja redom
da trava dobije zraka to je figurativno govoreći , naime ti drljanjem dižeš mahovinu, lišče suhu travu sve što smeta travi da raste, rahliš površinski sloj tla , i onda trava bujnije krene i onda je jaka, da to se vrši najobičnijim drljačama :!:
stajnjak koji liči humusu je odličan i boljeg nema od tog jer je to več zapravo humus :!:
trave i leguminoze se razlikuju da li su košni ili pašni tip, npr bijela djetelina je više pašni tip, dok crvena je košni, talijanski ljulj je košni , a engleski pašni, ili mogu biti kombiniranog tipa trave i leguminoze, uglavnom se može reči sve što je visoko je košni tip a sve što je nisko je pašni tip.
ima kod nas u trgovinama trava za pašnjake pašnog tipa, bum pogledo u dučanima :!:
kažeš da se javljaju leguminoze u pašnjaku, to nema veze sa košnim ili pašnim tipom, javlja ti se bijela djetelina, znaš zašto :?: zbog zubnog ustroja konja, tu se podosta razlikuje od od npr krava po načinu odgrizanja trave , a bijela djetelina je skoro puzajuča pri dnu, to rijetko ko zna i ona se zbog toga širi jer joj je taj dio netaknut.
uh ovo moram objasnit, ugljikohidrati = šečeri, škrob=složeni šečer, uh sad ako uđemo u kemijske analize nisu mi dosta tri strane postova, zato o tome drugi put
inače leguminoze se uvijek siliraju sa ugljikohidratnim biljkama jer leguminoze nemaju dovoljno šečera da bi se izvršio proces vrenja za koji su potrebni šečeri :!: :!: :!: :!: :!:
one studije su u najčeščem slučaju samo studije na predpostavkama, dok argumentirane stvari su znanstveni radovi i do njih baš nije lako doč, a tamo ima sve podkrepljeno
inače najteže probavljive ugljikohidrate poput celuloze , hemiceluloze.... mogu probavit u skoro cjelosti samo goveda jer imaju najsloženiji želudac, dok svi drugi traže lakše probavljivu hranu
tebi se djeteline javljaju i zbog još jednog razloga, kad konj počme pasti on traži hranjive jedinice , on ja kao kalkulator, pošto djeteline su kvalitetne konj sa manjom količinom podmiri potrebe, a trave su valjda lošije kvalitete pa treba više da podmiri potrebe, a čak ne moraju bit loše, ali konji se stalno kreču i troše energiju , a to nadoknađuju iz trave koja je ugljikohidratna.
ugljikohidrati= energija
bjelančevine=proteini= gradivni elementi
eto tu se i zato javlja puno djeteline, pa češ ti sa podsijavanjem trava držati balans između trava i leguminoza
uh problemi sa djetelinom, znaš kad se javljaju, kad pojede velike količine mokre djeteline koja je mlada, primjer kod krava znaš onu pobjegla krava u djtelinu pa se napela i krepala ali to ima veze sa probavnim sustavom.
inače faza kod koje je trava najkvalitetnija je pred klasanje , onda ima količinu i kvalitetu, prije toga ima malo mase a poslije te faze kvaliteta strmoglavo pada, kod djetelina je to faza pupanja ili tek pokoji cvijet, sad znaš kad vidš livadu da znaš u kojoj je fazi.
pošto u livadi ima trava raznih vrsta one če doči u tu fazu u različito vrijeme tako da če duže vrijeme ispaše bit kvalitete.
tebi trebaju pregoni baš i zbog toga da imaš uz mjere njege i kvalitetu pašnjaka, inače kod stalnog napasivanja i gaženja počimaju se javljat štetne biljke koje u takvim uvijetima su jače od kulturnih
nema loši i bolji ugljikohidrati samo lakše i teže probavljivi, a to ovisi o biljci i njenoj fazi kad ju je pojela životinja
za podsijavanje rađe kupi sjeme, a možeš probat pokombajnirat samo što če bit polovičan uspjeh jer kad ima puno različitih vrsta one dozrijevaju u različito vrijeme, ja kombajniram samo jednu ili dvije vrste zajedno, uglavnom možeš pokušat, ljekovito bilje nemoj sijat ono se javi samo i sadrži eterična ulja koja u večim količinama su štetna.
trava kad dade sjeme ona je fiziološki mrtva i tu nema hranjiva samo jako teško probavljivi dio ili čak neprobavljiv,
inače kad jednom uđeš u pregonski sustavonda ide sve svojim redom, sad si npr trebala pognojit jedan dio da trava što prije krene, poslije drugi pa treči, konji prvo pasu prvi dio jer jer je najprije krenio, nakon 20 dana idu na drugi dio tu ih čeka opet mlada kvaliteta i tak dalje, a več je opet na prvom dijelu porast trava dok se opet vrate čeka ih kvaliteta
ima uzečica MOŽEŠ ŽIVOTINJU DOVEST HRANI ILI HRANU DOVEST ŽIVOTINJI, ti si izabrala da dovedeš životinju hrani i zato moraš imat kvalitetne pašnjake jer se sami hrane a ne ko u štali što im daš to je pred njima.
analizu hrane vrši agronomski fakultet zavod za hranidbu životinja, tj kod profesora grbeše, mislim da je sad cijena oko 100kn ali ti sve odrede
eto makar imam samo šešir i jednu potkovu hrđavu želim da imaš bar 30 konja po cijeloj jasnovači, a ja ču pomoč kolko znam.
e ko ide naše postove čitat treba godišnji uzet kak su dugački, a šta kad krače neide