• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

bm joja

Aktivni član
Tu od
17 Ožu 2016
Poruka
377
Meni pufer 1500 lit. u njemu spremnik 300 lit.
sanitarne vode drži 12 sati bez problema.Grijem
260 kvadrata .Stiropor fasada 10cm. Grijem
na hrast grab i bagrem
Majstori iz Tehno doma koji su postavljali sistem rekli da nije problem tempetatura vode ,ali svake
3 godine mjenjati Magnezijevu šipku koja je u
puferu i štiti ga
 
Posljednje uređivanje:

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
320
Ma nije 16 sati bez lozenja. Noću gotovo i ne troši vodu. A da bi se ugrijalo 2000 l vode treba dobro ložit. Prednost je nekakva komocija zato što postoji akomulirana energija. A ušteda je možda 15%.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,541
ja ne kužim pojam ušteda...jel na drvima ili na čemu?

možeš štedit i ako ne ložiš uopće...:icon_razz:
 

bm joja

Aktivni član
Tu od
17 Ožu 2016
Poruka
377
Osobno ja kod ugradnje pufera nisam
postignuto uštedu drva samo komociju.Ujutro netreba odma ložiti.
Također imam stalnu temperaturu
jer sobni termostat uključi pumpu za
cirkulaciju. Uštedu sam dobio sa
stiropor fasadom .
 

tugo

Novi član
Tu od
26 Ožu 2015
Poruka
20
Pufer služi za regulaciju i komociju.
Znači ima dvije funkcionalnosti, jedna je regulacija odnosno dopušta peci da uvijek radi u idealnim uvjetima čime se u biti postiže ušteda.
Drugo je komocija da iskoristite tu energiju kasnije..
Inače ja sada zapalim navečer kada natrpam cijelu peć 1.5 puta i uspijem zagrijati 2000 litara na 80 stupnjeva.
Ujutro još zapalim jednom i pustim da dogori (odem na posao)
S time imam energije za grijanje i toplu vodu.
Grijem oko 420 kvadrata od toga 350 na 25.
Izolacija je 15cm grafit.
Potrosim u sezoni grijanja nešto manje od 20metara drva, a s obzirom da mi automatika uključi plin ako ne stignem, nema me... i 500 kn plina.

I da nadodam još nisam našao usisivac za pepeo a da ista valja.
S time da trenutno (nakon kineza) imam karcher ad4 koji ima okretanje strujanja da bi očistio filter ali ni to ne pomaže.
Možda kad bi kupio neki profi usisvac tresenjem filtera na udarac pa da ga koristim za pepeo...
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

markony

Član
Tu od
1 Kol 2011
Poruka
357
Mislio sam na sve te pufere,uštede i komociju nešto napisat,ali bolje ne.Ako napišem svoje iskreno mišljenje,naljutiti će se pola foruma.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,541
@markony,
možeš pisat o puferima i komociji, ali ne i o uštedi...znam, imam ga doma...:(giggle):
 

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
320
Čim je klapna zatvorena, a u kotlu imate drva i žara, bespotrebno gubite energiju. To nije problem ako se dogodi jednom, ali kroz cijelu sezonu grijanja imate oko 20% gubitaka ako nema pufer. I onda bi tu trebala bit ušteda na drvima. Naravno više se odbija sa izolacijom kuće.
 

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
@markony,
možeš pisat o puferima i komociji, ali ne i o uštedi...znam, imam ga doma...:(giggle):

Nekak mi, ni sam ne znam kako da to objasnim, 'čudno' pada ova tvrdnja jer ja eto uštede imam, pa si sad mislim kako to da ti nemaš!?
Jedino kaj sam primjetil, da ljudi od spremnika očekuju barem 70% uštede i barem 100% više temperature u sobama...
Nah da, ljudi, budimo realni...

jel postoji kod tebe 'automatika', regulacija? i da ne bi pomislili da budete 'samo' kupili automatiku, nejde ljudi, za čas bi nastao dar mar ili u kotlu, ili dimnjaku ili kotlovnici.
 
Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,580
Darijus ima praf: imal spremnik ili ne, kuriti svakak treba...
A drva šparaš samo ak su v klaftru :(giggle):
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,541
viš, ZJ me kuži...
mranderson, nema uštede jer hebena automatika drži stalno istu temperaturu...prije je bilo toplo točno kolko sam drva stavil, sad je toplo stalno...i kad podvučem crtu, šlajsam više drva, naravno, za veću komociju u kući...

istina je da nikakvih problema sa loženjem nema, gori koda si brener pripalil...mokro, suho, trulo, sirovo...ma izvkal sam drvo iz Kupe i drugi dan ga gural u šporet (nije to pravilo, al probat se moralo) i gori ko ludo...mokra topola...:icon_weed:
 

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
ok, neću se više raspravljati...

To kaj netko 'preskoči' dan kurenja, konkretno moje kumče, kuri svaki 3 dan, kad je malo hladnije, kad je malo toplije, progura i na 5 dana.
znači ušteda vremena. Jebat ga, pametniji je od mene :icon_weed: pa je stavio 3000L spremnika.

Ušteda je i kod čišćenja kotla, peći. Kako? pa nikad nije zasran, nikad nema 'ostataka'
ušteda je i kod dimnjaka? isto ko i kod peći. Ok, znam znam, netki čiste sami dimnjak, super, ali eto, ušteda je opet ako ništa drugo, vrijeme.

Ušteda je i kad ujutro ne moram prvo u kotlovnicu podrum, nego se radije 'stisnem' k guzi svoje žene :(inlove):
ako to moram posebno objašnjavati gdje je tu ušteda, e onda netko nema pojma o kurenju.

Ušteda je i kad odem na posao da znam da mi djeca ujutro kad idu u školu ne moraju prstom maknuti, nego se fino dignu u toplu kuću i odu u školu kak se spada.

Ušteda je i kod drva, meni je žao kaj je ti darijus nemaš, ne vidiš. Kako? pa ako ti kotao gori sa svojim prigušivanjem ili ne cca 3 sata, ako počinješ kuriti u 7 ujutro do 7 navečer si koliko puta naložio? To je samo primjer, vjerujem da neki kure i duže u noć? I sad mi nemoj reći da isto toliko puta moraš naložiti i od kad imaš spremnik, jer ako moraš, nekaj ne valja s tvojim 'sistemom'.

Ušteda je i da kad odem kod kuma štefa na štefanje i popijemo i zaružimo, ne moram doći doma u hladnu kuću, dapače, ko da se ništa nije desilo.

Ušteda je i kod pepela?! jebate kako sad pepela, pa kad se kuri kak se spada, pepela i nema baš toliko i ne boli glava kud i kamo s njime, dapače, moji susjedi bi svi moj pepeo, a ja ga nemam niti za sebe (fino je bijele, 'zdrave' boje) :icon_e_wink:

Ušteda je da ne 'smrdiš' po dimu ko neka loše podimljena šunka, ni ti, ni tvoja odjeća, a bome ni kotlovnica. Kako sad to? Bolje je izgaranje, točno se skoro u minutu zna kad je izgorilo i nema 'prisilnog' nalaganja i nepotrebnog dimljenja.

Ušteda je da susjedi koji stanuju blizu tebe, ne 'skidaju' ti sve po spisku jer si ti zadimio cijeli 'brijeg' sa svojim mokrim drvima iz rijeke koje si još k tome prigušio da gore 5 sati umjesto 1sat :icon_eyes: .

Ušteda je i da nejdeš svakim danom sve mlađi, nažalost, nego ti nije baš volja onako u cik zore ujutro dok još sve 'škripi' ići bilo kaj raditi, ovako, dižeš se u toplu kuću.

Ušteda je da ako ti dođu gosti, ti ne moraš baš točno sad ići u kotlovnicu jer te boli ona stvar jel je trenutno na ognju ili ne.

Ušteda je i da kad vani pada ono onako jako da ne bi ni psa poslao van, a jebat ga ti moraš kuriti u kući je hladno, ali za npr 5 sati se vrlo često situacija jako jako promjeni pa nema ništa od navedenog ( i da znam da je ove zime još nije bilo zima :icon_e_wink: )

Ušteda je da ako kojim slučajem imaš žive roditelje pa dođu u posjetu čuvat djecu, oni ne moraju 'misliti' što sad treba napraviti, a i ti ne moraš 'misliti' što će oni napraviti, nego uživaju oni, uživaš i ti...

Ušteda je i da kad si ti na poslu, a nestane struje, boli te ona stvar jel na ognju ima, ili nema drva jer se ništa neće desiti (ok znam da postoje samsoni i ine stvari, ali događaju se havarije, doživio, vidio sam)

Ušteda je i kad imaš ono malo slobodnog vremena i treba ti koji sat duže u krevetu (ne daj Bože bolesti ili čega ne), da ne moraš baš točno u 6-7h biti u kotlovnici.

A ovo da si ti točno toliko naložio, aha jesi, ako si po struci ložač.
Ko da je to 'zdravo' da je u nekim prostorijama bilo 30°C! kad se kuri bez automatike, a svi pravi ložači su to doživjeli.

Vjerojatno ima još nešto, ali sad mi trenutno ne 'pada' na pamet. :drink:
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Nemam peć za centralno, nego onaj čarobni šparet za centralno. Svejedno sa zanimanjem pratim vašu raspravu. Smatram da je taj dodatni pufer jako korisna stvar, bilo da je gledamo s jedne (komocija) ili s druge (ušteda) strane. Ipak mi se čini da je komocija na prvom mjestu. Kod nas u ruralnim područjima su česte intervencije na elektro mreži i nekoliko puta mi se dogodilo da moram "gasiti požar" kad struje nestane taman u trenutku kad sam napunio ložište špareta. Srećom imam pomično ložište (na žlajf) pa ga odmah dignem do kraja koliko mi drva koja su unutra dopuštaju. Sanitarnu vodu zimi grijem kroz kombi bojler (centralno-struja), ali je nažalost svega 80 lit. No, kako je on najviši od svih potrošača do njega se i bez struje uspostavi prirodna cirkulacija. Već sam nekoliko puta u takvim slučajevima ispuštal vodu iz njega da bi malo snizil temperaturu u kotlu. Znala se popeti i preko 100°. Sreća kaj sam u mirovini pa sam zimi uglavnom doma.

No mene zanima kak je bolje ložiti u mojem šparetu. Na koju temperaturu podesiti uključivanje pumpe. Razlika između uključivanja i isključivanja pumpe je cca 10°.
Može li netko argumentirano obrazložiti koja bi temperatura uključivanja pumpe bila optimalna?
Kad bi ponovno išel delati centralno, puno toga bi promijenil. No, sad je tak kak je.
 

Amater

Novi član
Tu od
4 Stu 2015
Poruka
11
Pozdrav,
pitanje za znalce - kuća sa stiropor fasadom 8 cm , PVC prozori , grije se cca.230 m3 sa 14 radijatora sa peći Viadrus Hercules U22-S - 34,9 kW bez spremnika za pripremu tople vode. Vailant bojler služi za sanitarnu vodu no spojen je na sustav centralnog grijanja(kad se loži na drva samo priprema sanitarnu vodu) pa i on ima mogućnost grijanja kuće. Prije koju godinu nabavili smo UPS spojen na akumulator .
Cijeli sustav financirao je moj pokojni otac prije 10-tak godina (nažalost, tad još nisam imao toliku potrebu za zanimanje o sustavu grijanja jer bi ga tada možda izradili kvalitetnije) pa me zanima dal bi se moglo uz navedenu peć ugraditi pufer ?
Mama je već starija pa bih joj htio olakšati intervale između loženja(ili u potpunosti oslobodito tako da samo ja ložim kad se vratim sa posla) jer ostaje sama kad mi odemo na posao a klinci u školu.
Prvenstveno me zanima može li navedena peć raditi kvalitetno sa puferom jer sam na jednom forumu vidio izjavu "je.eš peć kojoj kroz vrata vidiš dimnjak" a navedeni Viadrus je otprilike "taj tip" peći .
Hvala unaprijed !
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,856
Pa pufer je zakon..nema prigušavanja peći,svu toplinu preuzima pufer i to je to..nema kurenja non stop..sad je na tebi sve.
Ako još ugradiš automatiku da reguliraš temperaturu polaza prema radijatorima kao i kada se pumpa pali i gasi..onda si na konju..računaj da oko10k kn te bude to koštalo ,sa 1000l puferom..ali vrijedi svake kune..
 

Amater

Novi član
Tu od
4 Stu 2015
Poruka
11
Hvala na odgovoru !
Znači da bi postojeća peć bila dobra u kombinaciji sa puferom ?
Bez obzira kaj se " kroz vrata peći vidi dimnjak" ? Pitam , jer je od peći pa do dimnjaka samo cca.40 cm , pa imam osjećaj da kad bi se ložilo bez prigušivanja , plamen doslovno izlazil u dimnjak jer je "cug" dimnjaka stvarno "moćan"(visina mu je 10 m a promjer 20 cm) .
Ima li tu na forumu netko tko bi možda mogao dati kakav prijedlog kak bi se to moglo izvesti - ja poslikam trenutno stanje "kotlovnice" pa da se onda skiciraju moguće preinake i dorade - mislim šematski koju bi eventualni majstor znal pročitati i napraviti po njoj ?
Znam da je zahtjev(molba) velik ali evo pitam.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,856
Nevidim razlog zašto peć nebi bila dobra za pufer.
Što se dimnjaka tiće to ti neznam jer nisam.stručan,ali tko ti je ugrađivao peć valjda je tako s razlogom napravio..
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,580
Ak hoćeš povećati iskoristivost peći, tj smanjiti njezino povlačenje plamena u dimnjak, imaš više opcija.
Jedna je prigušivanje izlaza iz peći. Mislim da taj leptir imaš.
Druga je smanjivanje cuga dimnjaka regulatorom propuha.
Treća je dogradnja dodatnog izmjenjivača iza peći, koji bi spuštal temperaturu ispuha na nekih 150-tak C.

Prvim dvjema opcijama smanjuješ snagu peći, dok je trećom povećavaš.

Inače, dogradnjom spremnika poboljšava se kvaliteta izgaranja i time faktor iskorištenja goriva (nema cmoljenja peći ni katrana u dimnjaku), ujedno ne zagađuješ zrak gustim dimom (dim nebi trebal niti biti vidljiv, samo titranje zraka).
No, sustav se komplicira i poskupljuje (spremnik, dodatna pumpa, uređaj za podizanje temperature povratnog voda...)
 

Mandula

Član
Tu od
9 Stu 2014
Poruka
32
Poštovani, ako ima još "živih" u ovoj temi.
Čitao sam rasprave na prijašnjim stranicama, ali kad se uhvati neka tematika toliko se o njoj raspravlja pa čitajući se jednostavno pogubim.
Za sljedeću zimu planiram ugraditi centralno grijanje sa kotlom na pirolizu + solarno grijanje sanitarne vode.
Zanima me tko ima kotao na pirolizu i kako to u stvarnosti funkcionira?
Koje marke kotlova predlažete?
Koliko puta dnevno ložite Kotao?
Evo, ako ima tko volje ukratko da objesni kako to u stvarnosti funkcionira te koje su prednosti u odnosu na normalni kotao na drva.
Hvala!
 

Najnoviji postovi

Na vrh