• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
617
U laddomatu je patrona od 72° ili 78° , kako kod koga što znači da je kotao stalno na 80° ili 85°. Istina je da ne možeš postići raslojavanje sa kotlom od 60kW sa 1000l jer se tvoj pufer napuni za sat vremena a i takav kotao ima pumpu vjerojatno 5/4 ili 6/4 tj. iznimno velikog protoka no to nije razlog zašto ti se kuća pregrijava. Nije to toliko ni bitno ali više od 15-20kg drva se ne bi smjelo stavljati u tvom slučaju.

Koja ti je trenutno odabrana krivulja grijanja na Dajcu? Koja god da je smanji je, ako je stvar ispravno montirana on mora moći održavati bilo koji polaz koji je kući potreban pa makar to bilo manje od 30°-35° kao što bi bilo za podno grijanje. Nebitno koliko god visoka temperatura bila u kotlu ili puferu i nebitno koliko je kotao jak i pufer velik, to Dajc ne zna i ne zanima ga...
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,858
To u teoriji..u praksi je ovak kak je kod mene.
Svaki sustav je drugačiji.
Koja je krivulja,bome neznam.
Bakrene cijevi su u kotlovskom krugu 28 ak se ne varam.
Pumpa je 5/4",za patronu nisam siguran u ladomatu,rekao bih 78.
Dajc zna da ako hoću 40 stupnjeva prema kući,a povrat je 30 npr,mora otvorit ventil i voda od 80+ digne polaz na 55 npr a ne 40...i evo previše topline.
Pumpa je alfa2 grundfos,a dajc nemre regulirat nju..
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,620
Koliki je 3P ventil na krugu grijanja? Koji mu je KV?
Čak i kad je spremnik do kraja pun mora se moći održavati manja temperatura vode u radijatorima: pusti se malo tople vode, a onda se ventil ponovno zatvori i voda cirkulira u radijatorskom krugu sve dok se ne ohladi, pa onda ponovno. Na taj način i radi regulacija.
Reguliranje ne bi bilo moguće jedino ako i pri zatvorenom ventilu raste temperatura polaza.
Pumpu ni ne treba regulirati ako je na auto adapt modu. Nju ionak regulira tlak u sustavu.
Kaj se dogodi kad pritvoriš ventile na radijatorima?
 

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
617
Nemam Dajca ali koliko znam sa čitanja one teme taj regulator ima opciju "Max. Temp. Izvora topline"; kada osjetnik izvora topline javi previsoku temperaturu onda on 3putni ventil otvori do kraja i aktivira pumpu grijanja. Jedino da je ta opcija stalno uključena bi regulator zanemario grijanje po krivulji. Vrlo lako moguće da je tako jer je toj opciji podešenje od 80 - 120°. Treba vidjeti što je u tim postavkama te je li osjetnik temperature na kotlu ili puferu.

Druga opcija je da je odabrana krivulja previsoka a treća da je greška u instalaciji. Četvrte nema jer ovo što je ZJ napisao je tako i nikako drukčije.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,858
E sad napamet neznam koji troputni..evo ovaj

Radijatore ionak sve nemam uključene,jer bi bila sauna u kući..
Maximalna temp izvora je 95 stupnjeva.to je zaštita od pregrijavanja...ili nije?

Neda mi se u kotlocnicu trenutno jer kiša lijeva.
A motor na ventilu nema odziv u ms..on polako otvata ili zatvara..
Osjetnike sam postavio prema uputama.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,543
termostatske ventile na radijatore i kakve onda veze ima temperatura polaznog voda sa grijanjem kuće...al ga komplicirate...
i grijanje pufera sa plinom je slično pucnju u nogu...nepotrebno...:oops:
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,858
Neznam tko pufer grije plinom..ja sam napisao da se trenutno grijem na plin,a o puferu govorimo u kombinaciji sa kotlom na pirolizu.
 

cajtro

Novi član
Tu od
27 Velj 2020
Poruka
3
Pozdrav ekipa , pratim malo ovu raspravu oko kotla na pirolizu i spremnika a pošto sve to imam doma reći ću da tom kotlu od 60 kw treba smanjit snagu i prilagodit ga postojećem spremniku to jest stavljat onoliko drva koliko spremnik može podnest bez pregrijavanja, osposobit lambdu ako je ispravna a ako nije imamo sad kompletan set za zamijenu , poštelat Dajca i miš ventil jer očito dela sa krivom krivuljom ili ventil nije dobro uzubljen u motorić ili motorić ne dela u pravom intervalu , npr. 120 s ili 240 s ...uglavnom na temelju iznesenih informacija puno je tih ili , najbolje bi bilo pogledat uživo ...evo toliko za prvi post i malo da vidite kako izgleda moj sistem , inače samogradnja...Gasgenerator Mustang
 

cajtro

Novi član
Tu od
27 Velj 2020
Poruka
3
Pozdrav kolega , kod ovakvog sistema nije bitna vanjska temperatura , u prvom redu zbog kvalitetne izolacije na kući a u drugom zbog činjenice da regulator kojeg i ti imaš (Dajc) vozi krivulju polaza po promjeni vanjske temperature i održava zadanu temperaturu u kući ...
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,858
Izolacije nemam,obična žbuka.
Nemam ni rolete i imam velike staklene površine.
Nemam vođenje temperature po vanjskoj temperaturi.
Imam nariktan polaz na 40 stupnjeva kad je oko 0 stupnjeva,kad je -10 dignem na 43.
Kad vani +5,tih 40 na polazu je 50ak.
Nema smisla ubaciti 5 komada drva u peć npr kad od kuće odlazim u 5 ujutro i dođem u 18:30.
Žena bila trudna i bilo je zaleđeno vani,nije bilo smisla da komade od pol metra baca u peć.
Ali evo,poziv i dalje stoji,dođite do mene,nije Popovača na kraju svijeta,bit će te počašćeni sa hranom,pićem i desertom i snosim troškove prijevoza;) i kotlovnica je na raspolaganju.
Imam i suhih drva 2 godine;)
 

cajtro

Novi član
Tu od
27 Velj 2020
Poruka
3
Hvala na pozivu , pošalji broj telefona na pp pa ćemo se sve dogovorit ...lp.
 

JuRc

Novi član
Tu od
4 Ožu 2020
Poruka
3
Pozdrav ekipo, prvi post na ovom forumu, više sam aktivniji na forum.hr.
Moja glavna tema je samogradnja kotla i lambda regulacija kotla. Za sada regulacija radi na četiri kotla u hr. znači kontrolira se Pyrokomora, temperatura dimnih plinova, preostali kisik na izlazu iz kotla, temperatura vode u kotlu, ventilator, modulacija kotlovske pumpe, senzori u akumulacijama, te primarni i sekundarni zrak, za snagu kotla i potpuno izgaranje. Svi korisnici su zadovoljni. I svi kotlovi su drugačiji, svatko ima svoje postavke, ali proces je isti kod svih. Dakle to je za sada još testna verzija koja stabilno radi, može sa dva ekrana, ili jednim 7 inčnim touch screen. Još je u razvoju, i svaku sezonu ima poboljšanja. Za sada radi samo na čistokrvni pirolizama, ali lako bi se i isprobalo na donjem bočnom izgaranju.
Zainteresirani više info na pp.
Evo par slika, regulacije i kotla:
Verzija sa dva ekrana:
IMG-f8a819d57d232236aacad323594809bb-V.jpg
Verzija sa touch screen:
IMG_20200115_193005.jpg
 

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
856
Komer, jel ti moraš svaki put da natrpaš peč do vrha?

Ne znam kakav ti je pufer, a obično imaju nekoliko termometara po visini. I kad ložiš, procijeniš po njima koliko drva može pufer još 'prihvatit'.

Drugo, ako ti regulacija temperature funkcionira, nema veze kolika je temperatura vode u puferu. Ako regulacija traži vodu u cijevima od 40 C, voda u puferu ima 80 C, a u cijevima ima 50 C (postavimo, da si baš promijenio neku stavku regulacije, jer ti pretoplo), voda kruži u zatvorenom krugu, dok se ne ohladi ispod 40, onda ventil doda samo toliko vruče vode, da ta ima opet 40 C.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,858
Ne punim do vrha.
Velim teorija je jedno,praksa sasvim drugo.
Čim ventil malo doda,to bude pretoplo.
Ovo vrijedi samo kad vani nije jako hladno.
Npr kao ovih dana kada se ne treba grijati jako.
 

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
856
Bez uvrijede, a očito (bar) neka od komponenti u kompletu ne funkcionira ili nije podešena kako treba.
Ako imaš na miks ventilu podešeno da daje dalje vodu sa 30 °C, možeš imat u spremniku vodu sa 120 °C, i još uvijek trebaš imat na izlazu +/-30 °C.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,858
Nema uvrede,samo kažem kada je hladno sve je ok.
Pozabavit ću se time dok osposobim ruku;)
 

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,192
Trebao bih pomoc. Prestajemo lagano s cjelodnevnim grijanjem i problem se zove CURI MIS VENTIL, rastavio ja to puno kamenca curi to vec duze ali kako je grijalo tako je i susilo pomalo.
Stavio sam kudjelje oko osovinice namastio i smontirao-drzalo je dok nisam dva puta ga okrenuo.
Obzirom da nema holendera da ga jednostavno rastavim i zamjenim palo mi je na pamet zamjena uloska tog mis ventila, ALI JA NEZNAM DA LI SE TO UOPCE MOZE.
MOLIM za Vasa iskustva i bilo koju ideju.
Hvala IMG_20200412_184346.jpg
 

Najnoviji postovi

Na vrh