madarHR1
Novi član
- Tu od
- 15 Tra 2020
- Poruka
- 27
Pozdrav! Neznam jeli ovo pravilan podforum za ovu temu nadam se da jest. Imam veliki problem svake godine sa divljim sirkom. Obrađujem jednu malu zemlju od 600 m2 još sam mlad pa učim preuzeo sam njezino obrađivanje a neznam što da učinim po ovom pitanju.Sadim niski grah krumpir i luk na toj zemlji. Na proljeće i jesen uredno frezam motokultivatorom. Između redova prolazim rajcerom oko redova okapam ručno motikom kada bilje izrastu. E sad nakon sjetve prije nicanja kako piše u uputama primjenio sam herbicid "stomp aqua" kojeg mi je susjed preporučio u nadi da ce zaustaviti rast korova. Suzbio je neke korove no ne djeluje nažalost na divlji sirak iz rizoma. E sad ja izvadim te rizome kad vidim da raste sirak no nakon prve kiše poslije okapanja taman kad pomislim da sam počistio zemlju na stotine novih nikne. I tako sve do jeseni. Neznam šta da učinim na kraju se to pretvori u kaos i cijela zemlja prepuna bude toga jer jednostavno ne stignem iskopavat taj sirak kolko brzo raste pogotovo u sedmom mjesecu. Onda ga mogu samo kositi a to nista neznaci. Sta trebam uciniti tocno? Jeli sad vec prekasno na proljece ako jest sta mogu napravit da ga usporim i da barem onda druge godine napravim kako spada. Svaka pomoc je cijenjena. Da ne zaboravim ucestalost okapanja i rajcanja frezom je svaka 2 tjedna. Ocito ne koristim ispravno herbicid ili možda ako postoji neki prirodni preparat to bi bilo super.