• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

PŠENICA sjetva/žetva 2016-2021

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
647
Vrhovec Bozo podigni samo sjetvenu normu i mogla bi biti dobra pšenica, struka kaže poslje optimalnog roka da treba podići kolićinu sjemena za svaki dan koji kasniš za 1%, i da bude dobro. Nebude vrhunski ali nekaj bude zraslo, ovisi o zemlji na kojoj siješ, količini kiše i agrotehnici.
Kod mene je jedan sijal ove godine krajem drugog mjeseca ozimu pšenicu, kad je došla žetva, izgledala je potpuno isto ko i sva pšenica sijana na vrijeme, prinos je bil nešto niži od prosjeka, a najzanimljivija stvar je bila kaj su proteini bili 17, 18%, a mi svi koji smo sijali na vrijeme i upotrijebili svu agrotehniku ko i inace, imali smo proteine između 10 i 13%...
Ja sam iskreno mislil da od te pšenice nebude ništa ali eto, kao kaj se vidi iz primjera, nekad se nekom i posreći i dobro ispadne, kad smo prodavali na istom mlinu, on je dobil bolju cijenu, a ja sam imal količinu, a dobili smo isto novaca u prosjeku...
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,752
Da pitam ovdje jer je pitanje za sva žita koja sijem. Gdje god da gledam bilo kakva žita uvijek su gusta. Meni to uvijek ispadne nekako rijetko, bez obzira bilo sjemenskog žito ili bila tavanuša, pa nema ni prinosa. Zbog čega ? Sjetvene norme uvijek poštivam.
 

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,133
Da nije mozda do dubine sjetve?
Ako sijes s Olt gamom, ona hoce duboko usijati pa kao da se biljcica poslije muci sa rastom.
I ja sam primjetio da je plitka sjetva uvijek bolja.
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,752
A ja mislio da je obrnuto. Da je razlog preplitka sjetva. Ove godine otvrdnuo malo ulagače, čak možda i previše, pa budem vidio. Za sad je niklo relativno dobro. Kak bude poslje vidjet ćemo.
 

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,646
Ja uglavnom prakticiram da jesenska sjetva bude plića(2-3cm), dok proljetnu stavim dublje( 5-6cm) jer u proljeće zna biti suše kad bi trebalo nicati.
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,752
Sad sam posijao tu oko 5-6 cm. Neznam više ni sam. Sjetvene normu sam pojačao dosta tak da budem vidio gdje sam se zeznuo. Uvijek malo i zakasnim sa sjetvom tak da možda ima i do toga.
 

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,151
To ti je duboko za jesensku sjetvu. 3-4cm je neki optimum. Stvar je da sam rad diska na olt gami dosta usjeca pogotovo u mekanoj zemlji. Sad dok sam prešao na ulagače puno sam zadovoljniji dubinom sjetve kao i zagrtanjem sjemena.
 

CetojevicM

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2015
Poruka
123
Ne moze gama duboko posijati, ona ima mali pritisak po baterije u odnosu na druge sejalice
Bokorenje zavisi od kvaliteta zemljista i sorti koje se siju
Ako je kiselo zemljiste jecam ne ide nikako, psenica onako
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,752
Na kiselo zemljište nejde ništa baš nešta posebno.
Ide gama duboko ako se dobro pripremi. Uvijek pripremam za sjetvu u prosjeku oko 7-8 cm tak da onda i diskovi mogu dosta duboko unijeti zrno. Do sad mi je bilo na najslabiji pritidak namješteno. Samo mi se sad čini da onaj dio između kotača traktora da je tamo najdublje posijano. Onda dio gdje gaze kotači traktora tu je pola sjemena vani. Isto ko i kod svih drugih. Htio sam prije par godina staviti poništavače tragova. Nisu bili kak treba napravljeni pa su tak i radili.
 

njiva

Član
Tu od
13 Srp 2020
Poruka
72
Mislim da ništa od sijanja, brazde mokre blatnjave i sad u to stavljati sjeme strunut će.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Osluhni pšenicu: "Stavi me u blato, dobit ćeš zlato". Vlaga nije problem, ali preniske temperature i eventualno naglo jače zahlađenje, bi možda moglo biti.
 

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
775
jedne godine sam jecam i unhetni razbacao rasipacom i tak je ostalo. Okisilo se, nekaj se jos dogodilo da ga se nije moglo malo potanjurati i bilo je sve ok. Sigurno su fazani i ostale ptice neki dio pozobale, ali prinos podjednak onome kaj je bio zatanjuran. Jedino kaj je bio na vrijeme posijan, oko polivice listopada.
Naravno, to nije preporuka samo moje zapazanje da sjetva ocito ne moze biti preplitka.
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,214
Ja sam ove godine kombajnirao 0.55ha tritikala, kaže mi čovjek da kad je posijano počela kiša i dva dana padala, i ostavi on to, sijeme tavanuša, sijao rasipačom, znači niti drljano niti tanjirano, triput prihranjivanje, prinos 37 vreća.
 
E

Ex član 8731

Guest
Jel tko koristio sjeme tretirano systivom ili sam tretirao sjeme? Kakva su iskustva?
 
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh