• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Registracija proizvođača hrane

L

lidija

Guest
Pravilnik o registraciji primarnih proizvođača hrane za životinje (NN 153/11) propisuje uvjete i način registracije poljoprivrednih gospodarstava koja se bave primarnom proizvodnjom hrane za životinje.

U Registar primarnih proizvođača hrane za životinje upisuju se ona poljoprivredna gospodarstva koja:

1.Uzgajaju hranu za krmivo ( žitarice, uljarice, krmno bilje i sl.) namjenjeno
-izravnoj hranidbi životinja na vlastitom gospodarstvu

-stavljanju na tržište

-proizvodnji potpunih krmnih smjesa isključivo za hranidbu životinja na vlastitom gospodarstvu

1.Uzgajaju i hrane životinje industrijski proizvedenim potpunim krmnim smjesama
Upisu u registar ne podlijžu ona poljoprivredna gospodarstva koja:

1.Ne stavljaju na tržište žive životinje, a njihove proizvode koriste isključivo za potrošnjuu vlastitom kućanstvu
2.Male količine primarnih poljoprivrednih proizvoda plasiraju izravno krajnjem potrošaču ili drugom poljoprivrednom gospodarstvu za njegove potrebe ( male količine imaju ona gospodarstva sa manje od 5 ha poljoprivrednog zemljišta u ARKOD sustavu i/ili najviše 1 uvjetno grlo).
Rok za podnošenje Zahtjeva za evidentiranje u registar primarnih proizvođača hrane za životinje je od 01. ožujka do 30. lipnja 2012. godine, ili najkasnije 30 dana nakon početka obavljanja navedenih djelatnosti. Obrazac Zahtjeva predaje se u regionalni ured APPRRR-a, a dostupan je na stranicama MPRRR i područnim uredima HPK .

Obaveze i uvjeti koje moraju ispunjavati poljoprivredna gospodarstva upisana u Registar primarnih proizvođača hrane za životinje

1. Održavati higijenu u svim fazama (proizvodnja, prerada, pakiranje, skladištenje i prijevoz)

2. Poduzimati mjere i postupke kojim će kontrolirati opasnosti od kontaminacije iz zemlje, vode, zraka, umjetnih gnojiva, sredstava za zaštitu bilja, veterinarskih lijekova i otpada te mjere vezane kontrolu zdravlja ljudi, životinja i biljaka – odvojeno skladištenje otpada, voda odgovarajuće kvalitete, sprječavanje kontaminacije mikroorganizmima i drugim štetnicima.

3. Voditi evidencije o (ukoliko se koriste dalje navedene tvari):
- primjeni sredstva za zaštitu bilja i biocida;
- primjeni genetski modificiranog sjemena;
- svakoj pojavi uzročnika bolesti i štetnika;
- rezultatima analiza uzoraka primarnih proizvoda ili bilo kojih drugih proizvoda uzetih u dijagnostičke svrhe, a koji mogu utjecati na sigurnost hrane;
- porijeklu i količinama svakog primarnog proizvoda prilikom ulaska u objekte, odredištu i količinama svakog izlaska hrane za životinje koji izlazi iz objekata.

4. Uspostaviti sustav nadzora nad štetočinama.

5. Napasanje stoke treba organizirati tako da se smanji izlaganje pašnih površina štetnim fizikalnim, biološkim ili kemijskim tvarima. Treba osigurati odgovarajuće vrijeme „odmora pašnjaka prije nego što se stoci dopusti ispaša na pašnjaku.

6. Hranu treba skladištiti odvojeno od kemijskih sredstava i drugih proizvoda koji se ne koriste u hranidbi životinja.

7. Sjemenski materijal treba skladištiti zasebno, da nije dostupan životinjama.

8. Ljekovitu hranu za životinje i hranu za životinje namijenjenu različitim kategorijama ili vrstama životinja treba skladištiti tako da se smanji rizik od zamjene.

9. Treba redovito izgnojavati objekte, uklanjati otpad i neutrošenu hranu te sprečavati ulazak štetnika u objekte radi sprečavanja zagađenja životinjske hrane i stelje.

10. Sredstva za čišćenje, dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju trebaju se koristiti prema uputama za korištenje i držati u posebnim prostorijama, odvojenim od hrane za životinje.

11. Hranu za životinje i stelju u objektima treba često mijenjati da ne popljesni.

12. Osoba odgovorna za držanje i hranjenje životinja treba posjedovati potrebna znanja i vještine.

13. Evidencije je potrebno čuvati najmanje godinu dana (preporuka je i duže, 3 godine).

Sve nabrojene obaveze poljoprivrednika propisane su Pravilnikom o higijeni hrane za životinje (NN 41/08); Prilog I, dio A i Prilog III.

Većina nabrojenih obaveza i uvjeta vezana je i uz poštivanje drugih Pravilnika i Zakona.
Jel se netko već registrirao??
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,671
nisam i nebudem!!!
nek me love ak me mogu...
to kaj pokosim pol rali djeteline i poberem ral ječma i ral kukuruze bogme nema nikakve šanse da registriram...
gade mi se...
 

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,807
Ovi debeloguzi neradnici neznaju sami vise sta da izmisle gdje bi mogli namaknuti kakvu kunu od eventualnih kazni. Van svake pameti kolike su sve nepotrebne gadosti izmislili. Pa ko normalan drzi u istoj prostoriji sijeno, kukuruz, jecam, odojke, telce, koze, ovce, mlin, herbicide, naftu, gnojivo... dobro nisu upozorili da se u takvoj prostoriji nesmije voditi ljubav ili obavljat generalka na kakvom IMTu!
 

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
Ja idem u srijedu riješiti poticaj za tekuću godinu pa budem baš pitao kaj s tim u vezi te registracije...
 
L

lidija

Guest
Ja idem u srijedu riješiti poticaj za tekuću godinu pa budem baš pitao kaj s tim u vezi te registracije...Jesi ispitao što je stim registracijama?
 

Najnoviji postovi

Na vrh