pozdrav narode.
nisam vinogradar. imam nešto malo loze oko kuće, al volio bih da to malo bude što bolje pa sam se u zadnje 2 godino otprlike naučio kako se radi rezidba u proljeće te 1. zelena rezidba prije cvatnje.
imam 3 pitanja u vezi onog što mi nije jasno.
1. pročitao sam na internetu da se 20ak dana nakon cvatnje radi 2. zelena rezidba - zalamanje zaperaka, a ja ne znam što je zaperak niti što je zalamanje i kako se radi
2. kada se radi zelena berba
3. kada se izvršava 3. zelena rezidba, odnoso što sve režem i kako
hvala unaprijed onima koji će me informirat
pozdrav,
vidim da nitko nije odgovorio na tvoje pitanje i ne znam da li te još zanima, ali ja ću svejedno napisati koju riječ o tvom upitu...
1. Zaperak je prijevremena mladica koja se razvija iz ljetnog ili zaperkovog pupa koji se formira u pazušcu lista glavne mladice i iste vegetacije daje prijevremenu mladicu tj zaperak.
Zalamanje radiš sa škarama tako da do i oko zone grožđa odrežeš u potpunosti zaperke, a iznad grožđa ih skratiš na 1-2 lista jer će kasnije u vegetaciji to lišće biti fotosintetski najaktivnije...
2.zelenu berbu možeš obaviti u više rokova no smatram da je najbolje nakon cvatnje i oplodnje kad se već formiraju grozdići i bobice budu veće od glave šibice,jer tada ćeš vidjeti koliko ćeš u stvari imati roda i moći procjeniti dali ju je potrebno provesti...
3.ne znam o kojoj zelenoj rezidbi pričaš prije cvatnje?prije cvatnje radiš samo pljevljenje i eventualno piniciranje, koje ja nikada nisam radio jer ne vidim potrebe..
a
1. zelena rezidba ili vršikanje se radi nakon cvatnje, a točno kada ovisi o stanju i bujnosti loze...uglavnom vršikaš kada ti mladice koje si umetnio u žicu armature prelaze iznad najgornje žice i padaju u red te se između 2 reda već gotovo sklapaju...u mom vinogradu to je otprilike krajem 6mj do početka 7mj. i tada sve te mladice skračuješ na nekih 20ak cm iznad najgornje žice...
2. zelenu rezidbu radiš kada ponovno mladice prelaze u red i smetaju prolazu mehanizacije i smetaju za zaštitu...vremenski to bude obično mjesec-mjesec i pol nakon prve zelene rezidbe
3.zelenu rezidbu obično nema potrebe raditi ako si dobro pogodio termine prve i druge...jer ne treba ih raditi ni prerano jer time još više potičeš razvoj zaperaka i morat ćeš raditi sigurno i 3 zelene rezidbe, a ne smiješ ni prekasno zbog toga jer če ti smetati za kvalitetnu zaštitu i veća je pojava bolesti...
uz svaku zelenu rezidbu ujedno radiš i zalamnje zaperaka...
eto toliko, ako nešto nisam dobro objasnio slobodno pitaj...