• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rotobrane / Rotodrljače

  • Temu pokrenuo IMT560
  • Datum prvog posta
I

IMT560

Guest
pozz svima, imam traktor IMT 560, zainteresovan sam za kupovinu roto drljace te trazim savjet o vrsti, marki i tipi drljace za dobru pripremu srednje teske zemlje(jer do sada nemam nikakvih iskustava sa tim prikljuckom). Takodje me interesuje koliko max. sirinu zahvata na ravnom terenu moze vuci optimalno traktor snage 60 KS. cijenio bih rado ranija iskustva drugih koji bi mi predlozili najbolju vrstu,marku i tipu drljace za ranije pomenute uslove. zainteresovani prodavci ovog prikljucka neka se jave radi eventualnog dogovora na PP.

Hvala unaprijed :D
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,067
Re: ROTO DRLJACA

za 60 konja tesko i 2 metra ima da ide
ja sam rusom 70 konja vozim LELY 2.5 i ide polako , bilo bi bolje da je jaci ali nije
probao sam i LELY 3 metra i to je vec previse nikada neznas kad ce da se ugasi kad uleti u tezi teren :lol:

pricam ti o dubinskoj obradi a ne o tome za samo zaprpas odozgo sto moze uraditi i najobicnija drljaca ;)

ali isto tako pozajmljujem moju rotodrljacu jednom drugaru koji je tjera sa hurlimanom 358 , nisam gledao kako radi ali kaze da mu nije tesko
stepen prenosa manje i ide
 

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
Re: ROTO DRLJACA

za 560, pošto je spor na kardanu, 2m uvrh glave za normalan rad u svim uvijetima :!:
 
B

Bobo

Guest
Re: ROTO DRLJACA

ŠANANA kaže:
za 560, pošto je spor na kardanu, 2m uvrh glave za normalan rad u svim uvijetima :!:

E, vidis, 560 bas zbog prikljucaka kao sto je rotodrljaca ima 540 okretaja kardana pri 2250 okretaja motora, i trebao bi s tolikim prijenosom bez problema tjerati 2m rotodrljacu.

Prije kupovine bilo kakvog prikljucka, se mora dogovoriti i neka proba, zar ne? Prije kupovine zakopcas rotodrljacu, ofrljis 560 na iber spustis ju u zemlju i gledas sto ce se dogoditi ;) Ako si zadovoljan kupis, a ako nisi ostavis i zahvalis se...
 

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
6,020
Re: ROTO DRLJACA

IMT 565 pristojno radi s rotodrljačom 230cm,2-3 brzinom...
Tak da mislim da bi i ovaj išao s 230,ali nikako više...
 

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,302
Re: ROTO DRLJACA

slažem se s svima svi ste točno rekli, ali ako traktor ima 60 ks a ne radiš puno zemlje uzmeš 2 metra i ko bog ali ni 2.30 mu nebi bila da ga ubije ali preporučio bi 2 metra jer dok staviš u tvrđu zemlju ili očeš negdje malo zaravnat teren ili dublje rotirat svakako bi mu 2 metra bolje odgovarala.

bobo ti dobro kaže trebaš probat da ti se neče vrtjet presporo odnosno neče raditi dobro, ali opet neke rotodrljače imaju da se može okrenut zupčanik otraga da se vrte bržije. samo trebaš pitat gazdu jer zna za to i dali to postoji. napominjem nemaju sve ali rotoland i maschio bi trebale imati jer moje maschio imaju i one prije su imale koje sam prodao.
neke imaju gore polugu preko koje se isto reguliraju brzine tako da trebaš vidjet.
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,909
Re: ROTO DRLJACA

Ja imam LELY 2.5 metra i radim sa traktorom FENDT 104s 55KS bez problema na 550 o/min, par puta sam greskom ostavio na 1000o/min islo je ali tesko dok nisam primjetio da nesto nevalja i prebacio na 550.
Sad joj vrsim remont, zamjena semeringa i ležajeva. Usput gdje mogu naci odgovarajuće semeringe za nju.
 

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,302
Re: ROTO DRLJACA

LELY je jako nježna rotodrljača. semeringe i ostel djelove možeš kupiti koj bilo kojeg zastupnika koji drži ležajeve ili semeringe jer su standardne mjere ovisno gdje se nalaziš?ja znam za u zg gdi imaš za kupiti najpovoljnije.

susjed ima LELY 250 i vrti ju starim deutzom 6006 60 i neka godina ali ide s njom ali nebi ju preporučio za imt, dok sam ja svoju rotoland 250 s mf 3080 tjerao nekoliko godina i jednom sam ju posudio susjedu koji je meni rotirao, pa sam htio da budem prije gotov otišao tom susjedu koji ima tu LELY 250 i zakapčio za mf 3080.
kad sam ja to pustio u zemlju i malo opteretio kao svoju to nije nikako radilo, pa sam ju zveknuop na 750 okretaja. i onda je to radilo k nečem ali ju traktor nije osjetio pošto je to nježan stroj a traktor prejak za nju. dok sam ja od podne do navečer do 6 izrotirao bez prestanka, one su bile vruče ko vrag i 2 semeringa su propustila. one jesu za slabiji traktor ali za neki veči ih nebio preporučio, dok neke druge rotodrljače 250 su jače konstrukcije i koje bi mogle podnjet jaki traktor su za njih ovo su bile ok i super ali za mani traktor.
za imt nebi preporučio 250 malo kvalitetnije 2 metra ili nešto koje bi mogao tjerat 230. s ovima bi mu bila puna kapa
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,909
Re: ROTO DRLJACA

Ma nije bas tako lako za semeringe kao sto si pisao,vec sam zavao svud po cijeloj HR i BiH, i kada sam i objasnio o kakvim se semerinzima radi nisu ih imali. Mjere jesu standardne ali su s obje strane zatvoreni metalnim kucistem, a drugi su istih dimenzoja sa taptivajucim tijelom od filca za zastitu od zemlje, takve nema niko. Sad sam posloo za Italiju da se tamo trazi.
 

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,302
Re: ROTO DRLJACA

ako me hočeš slušat. te semeringe ako i nađeš polatit češ ih ko svetog petra kajgana.
slušaj nemoj se zajebava kupi obične semeringe al da nemajo određen smjer vrtnje odnosno da se mogu okretat i lijevo i desno stavi ih gore i daj napraviti tanke željezne podloške i stavi ih do semeringa i riješio si problem, a ako češ mjenjat i ležajeve donju stran ležaja koja če viriti prema van ostavi zatvorenu a gornju stranu ostvori makni onu zaštitu da možeš podmazivat s uljem i nečeš imati problema. vjeruj mi nisam jedne složio.
tak sam i ja naivčina za maschio tražio te semeringe i kad sam ih konačno našao u njemačkoj i kad mi je njemac skubicirao jednog 80 eura e stari moj ne hvala. radije bi nadolijevao mast unutra nek platio 14 semeringa 1100 eura. pa nisam lud.
i ja došao doma malo kemijao i napravio tako kako sam ti rekao da napraviš i evo nema greške još dan danas rade a več su obradile oko 100 hektara za cjelu godinu.
nisam jedne složio tako i prodao ali svoje sam htio složiti u originalu ali kad je tolku cifru mi rekao hvala lijepa ja ču nešto smisliti.
kažem kupi obične semeringa stavi gore lager gornju stranu otvori a donju ostavi zatvorenu bez obzira jel su i novi bili otvoreni ili ne i stavi tanku odlošku promjera kolko je semering samo onaj milimetar tanju čak i manje da ti prođe kroz osovinu do semeringa i riješio si problem.
skupo češ proč s tim dok bi tu plati sve semeringe i ležaje nove oko 1000 kuna a samo za semeringe ti 1000 eura nebi bilo dosta.
evo ti broj od jedne prodavaone u zagrebu koja se isključivo bavi ležajevima i semeringima i ostalog.
01/233-9680 ili =! 233 5160.
evo ti i adresa za net --- www.lagercommerce.hr
cesta ti je: Maksimirska 100.
evo imaju dečki sigurno i povoljno na količinu dobiš popust. mislim tvoja dobra volja alida je po meni nebi se zezao tak kao ti. a ovo če zamjeniti u potpunosti a ležaj ti preko donje zaštiti neče propuštata možda kakvih98% če on držat mast da ne procuru a ono sitno če obaviti semering i garantoram da če igrat ulogu 100000% kao i ovi semeringi
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,909
Re: ROTO DRLJACA

Hvala, na iscrpnim informacijama. Potvrdio si ono sto sam ja mislim uraditi i sto se vec desilo sto se tice cijena originalnih dijelova. Ležajeve sam kupio ruske bili su jeftini oko 4-5 EUR, nadam se da nece s njima biti problema, semeringe cu rijesiti kako si mirekao, a umjesto plocice ce doci vec postojeci filcani semerinzi koji ce ujedno zatvoriti semering sa druge strane. Ležajeve sam vec otvoruo sa gorenje strane. Njaveci uzrok curenja ulja na pojedinim sklopovima su bile potrosene kosuljice na osvini gdje naliježu semerinzi.Njih sam napravio nove i cementirao (10 EUR komad), semeringe i traži jedan u italiji, ako ih nađe i budu špovoljni možda stavim originalne. On tvrdi da ih može naci, pa cemo vidjeti. Nadam se da kad ovo napravim da sam dalje miran, jedino ako ne ude moja greska u radu i polomim ih.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,067
Re: ROTO DRLJACA

o kojim loezajevima je je rijec , interesuju me mjere lezajeva i semeringa posto i ja uskoro trebam raditi remont pa da mogu da uradim predracun

jesu li i gornji i donji lezajevi isti


@powershift ajd baci koju sliku da vidim sta me caka pri rasklapanju posto su nam iste rotodrljace
;)
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,909
Re: ROTO DRLJACA

Gornji i donji ležajevi nisu isti (donji su veci). Gornje nisam ni mijenjao jer su izgledali dobro, a i trpe manje opterćenje. SKF ležajevi su oko 10 EUER, a ovi ruski su oko 3-4 EUR .Za dimenzije sad nisam siguran, zaboravio sam ali provjerit cu pa ti javim )uglavnom standardene su mejere i ležajava i semeringa, samo sto su semerinzi malo specificni, ali ici ce i normalni.
 

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,302
Re: ROTO DRLJACA

powershift kaže:
Hvala, na iscrpnim informacijama. Potvrdio si ono sto sam ja mislim uraditi i sto se vec desilo sto se tice cijena originalnih dijelova. Ležajeve sam kupio ruske bili su jeftini oko 4-5 EUR, nadam se da nece s njima biti problema, semeringe cu rijesiti kako si mirekao, a umjesto plocice ce doci vec postojeci filcani semerinzi koji ce ujedno zatvoriti semering sa druge strane. Ležajeve sam vec otvoruo sa gorenje strane. Njaveci uzrok curenja ulja na pojedinim sklopovima su bile potrosene kosuljice na osvini gdje naliježu semerinzi.Njih sam napravio nove i cementirao (10 EUR komad), semeringe i traži jedan u italiji, ako ih nađe i budu špovoljni možda stavim originalne. On tvrdi da ih može naci, pa cemo vidjeti. Nadam se da kad ovo napravim da sam dalje miran, jedino ako ne ude moja greska u radu i polomim ih.

evo još bolje si se snašao sa semerinzima ako naravno imaš mjesta da staviš novi semering unutra a stari izvana. najčešče mi to nije odgovaralo na rotodrljačama dok sam slagao pa sam stavljao željezne pločice debljine oko 0.3-0.5 mm
ja sam bolestan kad mi reče cijenu za semeringe kolko koštaju rotodrljače :twisted: . ja skemijam nešto dan dva dulje ali patent osmislim i ne duplo nek i više od tog jeftinije prođem. ej da mi je još tokarski stroj da si npravim nešto alata i da si mogu to sam doma ma bilo bi mi ne gladi bradu nek bi pola novaca sebi ostavio. kuma sam skoro za onu stvar objesio kad je prodao digitalni tokarski stroj za 500 eura a nije mi rekao. star nekih par godina :evil:
ja na svojima maschio sam spiksirao osovine tu kod prijetelja kupio nove neke američke ležajeve neke nemam pojima dobio sam popust 30%, pa sam uzeo 30 komada, jer uvjek zatrebaju i nove semeringe stavio sve lijepo predihtao stavio pola vazelina(masti) u njih te pola ulja hipenol 140 i rade ma niti se ne čujeju ko nove. lijepo si dao truda obojao ih po originalu, samo naljepnice nisam stavio. a izvukao sam ih iz grmlja za 350 eura. mislio sam to sve povareno ma za djelove budeju dobre ali sam najviše patio što su imale 14 osovina što okrčeju a rijetke su i lagano se tjeraju, kad ono sve se dalo rastaviti bez pola muke i složio ma prezadovoljan sam s njima.
 

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,302
Re: ROTO DRLJACA

savoris kaže:
o kojim loezajevima je je rijec , interesuju me mjere lezajeva i semeringa posto i ja uskoro trebam raditi remont pa da mogu da uradim predracun

jesu li i gornji i donji lezajevi isti


@powershift ajd baci koju sliku da vidim sta me caka pri rasklapanju posto su nam iste rotodrljace
;)

malo sam sad zezno posta ali nadam se da mi nečete zamjeriti kaj nisam u jedan stavio.
savo.
o dimenzijama ti je teško raspravljat jer imaš više lely modela i ostalih rotodrljača. nemaju sve iste dimenzije ležaja. neke su s jačom osovinom neke sa slabijom. to ti je najbolje rastaviti pa vidjeti.
ti si majstor s tim pa mislim da nečeš imat problema.
powershift ti je rekao za ležajeve. gornji su ti manjih dimenzija od donjih. donji su veliki jaki ležajevi koji su najbitniji a gornji su ti manji na poklopcima se nalaze s gornje strane koji drže osovine u centru. kornji to pa skoro rijetko otiđeju a njih možeš promjeniti kad hočeš pošto se nalaze s gornje strane.
još jedan veliki minus koji ja nisam napravio a planiram ove zime svaki gornji poklopac odnosno kučište ležaja s gornje strane robušiš i ugradiš mazalice da gornje ležajeve možeš uvijek podmazivati kako hočeš moj savjet produljiš vijek ležajevima ;)
jednostavno ti se vadi to.dolje povadiš komplet klinove da ti ostaneju samo osovine . pazi kako su ti bile gore ako zamjeniš može doči do blokiranja pa ih polomiš. jedna ti inače stoji vodoravno druga okomito kako ih gledaš. i onda izvadiš dolje lijepo semeringe ležajeve i kaj več misliš mjenjat dok ako mjenjaš osovinu izvadiš ležaj i šalicu s gornje strane i odogzoga imaš maticu s 4 utora za kaj si moraš napraviti ključ ili digneš komplet zupčanik gore i otpustiš maticu izvadiš i te osovinu izbiješ na donju stranu i samo ti zupačanik unutra ostane. vrlo jednostano. smo trebaš paziti kako vadiš.
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,909
Re: ROTO DRLJACA

Sliku svoje roto drljace sam vec postavio na drugom poljoprivrednom forumu, pod temom nabavka dijelova za remont rotodrljače. Usput jos uvijek tražim plug 2 x14 cola.
 

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,302
Re: ROTO DRLJACA

pogledaj pod temom prodajem poljoprivredni strojeve. imam ti jedan plug okretač rabewerk 2x14 ako te tak nešto zanima
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,909
Ostao sam duzan slike, skroz sam zaboravio,
Semerineg sam dobio original, 10 EURA komad i 10 EURA filcani semering, dakle 10 osovina po dva semeringa, 20 semeringa x 10 EURA, doslo me 200 EURA, sve sam slozio, super radi, zupcanici su bili dobri, osovine isto, nasuo sam nekakvo staro motorno ulje, sad razmisljam da naspem stari hidrol, nekak mi se ne sipa 50 ak litara novog ulja.



Uploaded with ImageShack.us
 
Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh