Evo ovako: nakon sjetve se zaredalo tjedan i više oblačnih dana, ali je nikla. Vidio sam salatu kod prijatelja u kotiledonima i njegva je bila od supstrata do kotiledona visoka 1 cm možda i više, što mi je izgledalo izduženo, kod mene je odmah iznad zemlje imala kotiledone. Rasla je u nešto višim temperaturnim režimima, jer u istom plasteniku imam i salatu, kupus, brokuli, karfiol i papriku pa sam zbog ove zadnje morao jače grijati. Nije bilo isplativo seliti papriku u drugi plastenik i grijati ga cijelog za malo rasada.
U supstrat, Floragard Tipo S sam umješao 300 grama Osmocote start 12-11-17 (mislim da je ta formulacija) na 70 litara supstrata, da ne moram prihranjivati katnom svako malo.
Moje mišljenje je da je to gnojivo i malo viša temperatura od optimalne za salatu (ipak je na udaljenijem dijelu od peći, a paprika je oko peći bila) utjecalo na brzi rast. I kupus ima tamnozelenu boju kakvu mi nikad flanci nisu imali, a nisam nijednom prihranjivao.
Sad znam i da će biti komentara da ta formulacija nije dobra za rasad. Iskreno, nisam imao pojma koja je formulacija dok sam kupovao. Bio sam u uredu i ponuđeno mi je kao isprobano dobro za rasad (čovjeku vjerujem), napisao mi je otpremnicu uz sve ostalo i tek kad sam vidio formulaciju na vreči znao sam da nije baš odlično. No što sad, neću ići vraćati čovjeku, isprobat ću. Znam da bi bilo bolje da je neka formulacija sa više fosfora za razvoj korjena, a ne znam postoji li uopće takva folmulacija tog gnojiva.
Dakle, to je salata za vanjsku proizvodnju, koja neće još sigurno 10-ak dana van, a nije još ni u stadiju za presađivanje, pa bih ju htio malo očvrsnuti da bude jača nakon presađivanja. Stres će sigurno doživjeti, no da bude što manji. Čitao sam da neke zaštitarske kuće preporučuju bakar u zaštiti, a znam da on malo učvrsne biljku, bi li bilo dobro sad poprskati nekim fungicidom na bazi bakra. Neoram ili sl. Nemojte me napasti ak griješim, nisam nikad sadio salatu pa pitam.