• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Savjet za kupnju rabljenog traktora

  • Temu pokrenuo agroenogastro
  • Datum prvog posta

Rajska

Novi član
Tu od
29 Ožu 2018
Poruka
2
Dobar dan! Molim vas da mi ne zamjerite što nemam vremena sve ispočetka čitati, nemam iskustva s tim (žensko ;)), a možda se nešto i promijenilo... Trebam odgovor na ova dva pitanja. 1. Plaća li se na kupnju rabljenog traktora PDV, porez ili nešto treće i koliko posto? 2. Koja je procedura kad se potpiše kupoprodajni ugovor ( je li isto sve kod registracije kao i za automobil ili...)? Hvala unaprijed.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,394
Zavisi gdje i od koga kupuješ traktor.
Ako kupuješ lokalno, od privatne osobe ili nekoga tko nije u sustavu PDV-a, cijena koju platiš je koliko se dogovorite. Toliko pišeš u ugovor.
Ako kupuješ od firme (ili nekoga u sustavu PDV-a), u cijenu koju plaćaš uračunava se PDV (ali cijena za kupca mora u konačnici biti podjednaka kao i kad kupuješ od privatne osobe. Tu nema kupoprodajnog ugovora, jer ti prodavatelj izdaje račun u kojem sve piše.

Ako misliš na porez na prijenos vlasništva (porez na promet), ne plaća se.

Procedura prijenosa registracije na tvoje ime jednaka je kao i za auto. Ako traktor nije registriran, nema dodatne procedure.
 

Rajska

Novi član
Tu od
29 Ožu 2018
Poruka
2
Puuuno hvala. Kupujem od privatne osobe. Ta osoba ima OPG. Ako je taj OPG u sustavu PDV-a mora mi izdati račun, a ako nije ne?
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,394
Ako je traktor na njegovo ime i nije u imovini OPG-a, onda vrijedi prva rečenica.
Ako je u imovini OPG-a, a nije u PDV-u, onda neznam. Ali to bi prodavatelj trebal znati. Ak nezna, nek pita svoje knjigovodstvo.
Ako pak je u sustavu PDV-a, onda ti izdaje račun (fakturu) kao da kupuješ rabljeni auto od firme.

Nema na čemu. Umjesto pisane zahvale postoji kućica Hvala ispod nadimka :)
 

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
Kupnja novog traktora do visine 80 tisuća kuna s PDVom. Koji traktor kupiti da je kvalitetan. To mi je za susjeda koji se natječe u financiranje preko fondova. Molim što prije jer mi treba ponuda ovaj tjedan.
Pogledao sam Solis 26 i Goldonija base 20.

Poslano sa mog ONEPLUS A5010 koristeći Tapatalk
 

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,031
A zavisi za šta mu treba...između ta dva ja bi osobno uzeo Solisa...Base je igracka ali opet zavisi koje poslove misli obavljat s njime
 

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
Treba mu da zamjeni frezu od 10 KS. Obrađuje 0,5 ha svoje i možda uzme još malo tuđe za obradu. Koristio bi mu i plug da poore gdje mu je bilo povrće, izvadi krumpir a freza za obradu u voćkama i priprema za sadnju povrća. Prikolicu od auta prilagodio bi da je iskoristi za drva, dovoz iz polja i obratno.

Poslano sa mog ONEPLUS A5010 koristeći Tapatalk
 

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,031
Onda definitivno Solis, pogledo sam oba traktora i njemu treba traktor za vodit gospodarstvo a to je onda Solis...Base je igracka za plastenike i ne bi mu zadovoljio sve potrebe
 

SaleKres

Novi član
Tu od
25 Velj 2019
Poruka
1
Poštovani, hoću da uvezem traktor između 90 i 150 konja koji će me izaći do 10000 eura u Bosni i Hercegovini. Zanima me koji su sajtovi najbolji za traženje istih, tj. gdje je najveća ponuda i koji traktor mi predlažete (šta su prednosti, a šta mane). Unaprijed hva
 

universal340

Član
Tu od
29 Kol 2011
Poruka
82
Pozz,
koje rabljene traktore biste mi preporučili cca. 50-65ks...traktor bi radio umjesto imt-a 539 i utb-a 340 koje sad imam. Znači radil bi s njim sa priključnim strojevima koje kopcam na ova dva traktora(freza 170, malcer 125cm, plug 10 cola, tanjurace, prikolica 3t,kosa 165,okretac sijena.. itd itd...) i jos bi balirku nabavil. Treba mi traktor za sve terene pomalo,njive na ravnom, njive na laganom brdu, šuma u brdu.. samo za svoje potrebe. Znači da nije preglomazan traktor..a cijena do najvise negdje 80 000-90 000kn.
Utb bi ostal ko pomocni traktor, a imt odlazi?‍♂️ nekakav Same il nešto slično mi zapinje za oko, al ih baš nema puno na oglasima te konjaže..
Hvala unaprijed
 
Posljednje uređivanje:

universal340

Član
Tu od
29 Kol 2011
Poruka
82
A recimo da idem na novije godiste, 643 il 553 ? Je osjetno losija kvaliteta na novijim Universalima ili? Imam ovog utb-a i zakon je traktor, al kad vec kupujem da uzmem malo novijeg godista, moj je 86.godina.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,394
Meni se stariji modeli više sviđaju. Kraći su, lakši i (malo) okretniji.
Vjerujem da su i bolje kvalitete.
 

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,357
Ako već universal definitivno 640 jer kako svi pričaju kvalitetniji je(navodno) od onih sa oznakom 643, jedina mana je šta je dosta spor oko 25km\h...
Od drugih traktora moja preporuka je neki IMT 577 DV novijeg godišta(88 pa na dalje uglavnom novije limarije), a ni ursus c 360 sa prednjim pogonom nije na odmet...
 
Posljednje uređivanje:

<zetor>

Aktivni član
Tu od
25 Lis 2012
Poruka
517
Trebam savjet za kupnju traktora , izbor se sveo na ova dva pa bi svaki savjet dobrodošao .


 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,394
Silver ti je jači (teži) traktor, koliko vidim ima i više opreme, 4 litre motor, uvezen.
DF je Explorer s Deutz motorom od 3,3 litre, s manje sati.
 

lukavtc

Član
Tu od
2 Ruj 2016
Poruka
34
Imam neko razmišljanje ili ti ga ideju, pa bi trebao pomoć forumaša.
Dakle obrađujemo oko 2-3 jutra zemlje, dosadilo mi je posuđivati traktor od ujaka jer uvijek kad sjednem na njega prvo nešto treba popravljati jer se ne održava ( cit. ko ga hebe dobro je).
Tako da pošto imam novaca, nešto vremena i volje uzeo bih neki stariji traktor (volim te stare strojeve 😁 ) za recimo cca. 1000€ +/-.
Volio bih ga kompletno srediti (mehanika, limarija, elektrika) za sebe, recimo kao neki projekt kroz nekih cca 6mj. - 1 god ili koliko već treba.
Treba mi prvenstveno pomoć u pronalasku istoga; neki od nazovimo kriterija bi bili zračno hlađenje, obavezno kabina, hidraulika (neke stare serija Deutza mislim da je nemaju), 2 stupanjsko kvačilo, raspon snage od 30-40, max. 45 KS.
Priključci koje bi koristio su plug 1 brazda, tanjurače 20 diskova, brane 3 krila, špartač 2 reda.
E sad, sve što sam pronašao na oglasnicima je dosta skupo, budimo realni traktor star 30-ak i više godina cca 2500€ +, mislim da je ipak malo precijenjeno.
Meni osobno bi najviše odgovarao Deutz (vozim ujakovog 4506 od malena), ili možda MF englezer.
Tako da ako imate prijedlog za neku drugu marku traktora ili znate da negdje u nekoj garaži ili štaglju stoji neki oronuli primjerak slobodno napišite.
Hvala svima unaprijed, živjeli 🍻
 

Marko96

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2018
Poruka
316
Ja mislim da bi ti IMT 533 sa dvostepenim kvačilom i šperom bio najbolja opcija.. to se može za cca 1000 eura kupit a to su dosta dobri traktori za te novce
 
Posljednje uređivanje od moderatora:
Na vrh