V
vochka
Guest
bok, znate li možda nešto o dotičnom stručnom studiju? voćarstvo i vinogradarstvo, 3 godine traje...što se sve može raditi s takvom diplomom osim rada u vlastitom voćnjaku/vinogradu?
kemicar kaže:a možda je najkorisnije volontirati/raditi u nečijem voćnjaku, stakleniku ili već što te zanima. Diploma ti može koristiti radi eventualno nekih dozvola, registracije firme, obrta. Mlađima koristi za stjecanja iskustva loših međuljudskih odnosa, upoznavanje sa krađama ideja radi vlastitog probitka,...
istina, u pravu si. a moja je sada dilema kako naučiti što više o voćarstvu jer već odavno želim imati voćnjak, za vlastite potrebe, nisam razmišljala o industrijskoj proizvodnji... mislim da je tvoja ideja o volontiranju kod nekoga još najbolja od svih... ili to, ili tečaj, ili stručni studij...s tim da studij košta dosta, u obzir dolazi samo opcija s punim plaćanjem, a kvaliteta je upitna.kemicar kaže:je na prvom studiju. Ta zavada po fakultetima je rezultirala lošim studijima i studentima koji nemaju praktičnih znanja.
Bobo kaže:Gledaj, moja generacija je prva isla na praksu na veleuciliste. I to samo neki studenti i ja medju njima. Inace se islo kod nekog vinogradara/vinara i tamo se radilo, to je dobra praksa bila.
Novije generacije SVI idu na posjed veleucilista, jer je moja generacija uredila parcele za sadnju, posadila mlade vinograde, postavila kolcice, okopavala ih tako da mladje generacije za sad samo odrzavaju mlade vinograde a ima i dio kombinatovog vinograda gdje se uci rezidba vinove loze. Rezidbu nam je pokazivao vrlo strucan covjek iz kutjevackog kombinata, a i profesori koji su nam trebali pokazivati rezidbu imaju 0 prakse, pa su i oni ucili uz nas