• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Teljenje krava

mare

Član
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
65
Mare, nema te kod kunićara!! Javi šta je bilo s onom zečicom što nije htjela/mogla!!
Pozdrav...


Ej ona zecica se treba kotit za tijedan dana,gnijezdo je vec napravila!
 

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Ako je počela krava naljevat jučer onda si još mirna 4-6 dana. Osim ako nije zečica nalijala onda ne znam.
 

jugio

Član
Tu od
29 Srp 2014
Poruka
102
Obe krave su mi se otelile, jedna holstajn u koju je ubacen Simetnalac cistokrvni bik WIDO Otelila tele prvi put crne boje dosta naprednije nego ove prve krave koja je otelila cist holstajn od greenlab-a bik je MAR BIL LOU GOLDENROD izuzetno izuzetno laka telenja, posto sam konacno, znaci konacno nasao coveka s kim mogu saradjivati, sledeca tura osemenjavanja sve ide holstajn... Srecan sam :)
E sada ovako razlika izmedju dva telenja je 5 dana, ovo mladje vec sada sa 20 dana jede seno pije vodu samo naravno toplu, a ovo starije sa 25 dana voli samo mleko i nista vise, seno jede bas kada se naljuti inace piju dnevno po 10 litara, pili bi i vise ali ja nedam, na zamenu mleka ne prelazim jer jedan covek koristio pa su telad otisla bogu na istinu, pa ima neka bojaznost kod mojih starih tako da ova tura za ovu godinu ide na mleko... Planiram od 24-tog kada ce prvom teletu da bude mesec dana da ukinem u podne mleko tako da ostane na ujutru u uvece, a ovom drugom 5 dana kasnije isto tako, po meni cim projedu seno mleka im ne treba davati, e sada po vama kada bih smeo da se upustim u tu avanturu da tako kazem....???
 

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Inace ti je sasvim dovoljno prvih pet dana teletu davati 3 obroka
tako da mozeš vec sad u podne mirno sjest za rucak
 

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
dovoljno je davati samo ujutro i naveče, mi samo 1. dan dajemo 3 obroka, a poslje po 2, smanji im mlijeko na 2x po 3,5 ili 4 l budu bolje uzimali hranu i pili vodu, a nebudu propali :)
 

jugio

Član
Tu od
29 Srp 2014
Poruka
102
MEni veterinar rekao da na telesnu tezinu ide 10% mleka teletu i ono nece da pati, e sada oni nemaju vise od 70 kg, po meni 7-8 litra je dovoljno...
Kolege jel vi to za holstajn kazete ili za simentalke?? :) Pitam da se ne zabunimo :)
 

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
jednako je za sve i za holstajnke, simentalke i smeđe :)
7-8 im je dovoljno, i ako ostaje za daljnji rasplod ili tov da nejde na klanje sa cca 150 kg više im nije ni potrebno, samo nek pred sobom imaju smjese, i sijena i nebude problema (može i silaža i sjenaža) sve po volji
 

jugio

Član
Tu od
29 Srp 2014
Poruka
102
Uh trebace mu tri meseca da dostignu 150 kg, na prolece idu na pasu dok su jos mali, tada ce biti oko 5 meseci... :) Valjda nece smetati...
 

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,241
U noći sa 15/16 telila mi se junica,nosila je 273 dana, oteljaj je dosta težak bio,sreća u komšiluku imam jarana veterinara(ima tanke aduge ruke ko Popajeva Oliva)tako da smo nas četvero telili junicu.Medjutm ona je toliko uska bila da smo jedva tele iščupali pomoću nekih užadi koje on ima. Ja sam čitav život imao kravu,zadnjih sedam godina držim po tri i bilo je svakakvog telenja sa i bez naše pomoći, ali preksinoć sam prvi put doživio da krava od bolova padne u nesvjest, pa smo je poljevali vodom po glavi i ubrzo se povratila i ustala.Sad su dobro i odmaraju se.
 

ljiljanakn54

Član
Tu od
23 Srp 2011
Poruka
96
neka je srecna prinova. To se desava, ali je strasno kad se desi prvi put. Ja imam te konope i kod junica ih obavezno stavim. Narocito konop za glavu. A zasto? Zato sto kad se noge vuku glava zaostaje i dodje da se poklopi sa kolenima tako da treba jos vise prostora da izadje. Ovako vuce se posebno konop za glavu dovede se glava ne cjevanice teleta i onda se sva tri konopa vuku. Glavu vuce jedan covjek a noge preko dobrog stapa za koji na kratko vezem konope za noge, drugi ili cak dvojica.
Neki dan se i meni telila junica ali nijesmo vidjeli na vrijeme, tele je kad sam stigla vec bilo oteklo, jezik poplavio ukocio se ali tele je primijetila sam ipak mrdalo. Bogami je bilo dobrog potezanja nijesmo imali vremena stavljati konope za glavu ali smo ga izvukli-zivo , junica je dva dana bila mamurna kao pijanac ali sad je dobro-tele je rasteklo i ono je dobro. Eto i meni se tako nesto desilo prvi put za 23 godine.
 

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,241
Ok uglavnom da se dobro završi, imo sam brigu da junica ne popuca, sreća pa to se nije desilo. Sad imam problem sa vimenom, dosta je nateklo kod nas to narodski zovu usavica, tele pomalo doji a mi izmuzamo nekoliko puta dnevno,.Problem je što su zadnje sise dosta male a sad ih je otok vimena još više uvukao.Masiramo vime ledom a večeras sam dogovorio sa veterinarom za nekakve tablete protiv upale, sva sreća junica, sada krava je tako mirna da nemamo nikakvih problema sa njom tokom ovih radnji.Ona mi je kćerka od krave koju sam držao 15godina,inače praktikujem da niti kupujem niti prodajem već od svojih krava tražim naslednike a ostalo tovim i nažalost koljem al mora se.
 

tomo001

Član
Tu od
11 Pro 2012
Poruka
447
Meni savjetovao jedan stariji veterinar mazati natečeno vime svinjskom masti i probali smo mazati i pomoglo. Od onda stalno to prakticiramo.
 
Posljednje uređivanje:

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,241
Znaš šta ,i sam sam prije imo preporuka, te svinjskom masti , te sa kolomasti odnosno totmasti, a kad pred veterinarom to spomenem on kaže, nipošto mast neda da kroz kožu organizam diše i bla bla. A djecu kad su bila mala liječio sam sa svinjskom masti od bronhitisa na novinu pa na prsa, i vrijedilo je. Jest da ljekaru nisam htio reći.
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Kupi u ljekarni ICE gel i maži vime i odmah ga masiraj. To ponavljaj nekoliko puta dnevno. Za veterinu ima i poseban gel za vime Sunlitan ili Permamas, što još bolje funkcionira.
 

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,241
Hvala ti , već mi je veterinar dao nekakve tablete(da ti pravo kažem neznam im naziv) i već je upala vimena za 60% manja.Nadam se da je to , to. Ali opet ti hvala na dobrim namjerama.
 

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
edovet se zovu tablete
to je diuretik i snjima treba oprezno krava obavezno mora imati vodu za piti
makar mi nismo nikad ništa koristili i edem sam splasne
sigurno je bolje nešto kravi dati pošto joj je lakše,a lakše je i muzti kravu kad edem splasne
 
Na vrh