• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Imt 549

  • Temu pokrenuo intercooler
  • Datum prvog posta

dullknife

Član
Tu od
21 Lip 2014
Poruka
217
Gledao sam na aliexpress-u kineske manometre i one male displeje koji imaju mjerač vode, voltaže i ulja. Senzor za ulje ima navoj 1/8, to je otprilike 10mm. Jel netko zna jel bi možda takav ili bilo koji novi manometar funkcionirao sa orginalnim šarafom koji je na traktoru. Ja imam samo lampicu za ulje. Ne znam na kojem principu ona dobiva informaciju iz motora.
Ima i ovo:
Orginal je M8 za ulje. Ak bi se na senzoru narezal novi navoj...
 

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,955
Ako imaš metalnu cijev po kojoj ide voda prema termostatu sondu možeš stegnati sa šelnom za nju imam termometar od peči od centralnog tak stegnuto sa šelnom i super radi nije estetski ali meni ok .
.
 

IMT549

Novi član
Tu od
18 Svi 2019
Poruka
1
Pozdrav, ugradio bi termostat u IMT 549 od auta, zanima me konkretno od koje auta termostat odgovara ? Hvala unaprijed..
 

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,368
Molim pomoć!
Jel moguće da mi 549 izgubi odziv na gas jer su se filteri goriva poštopali, filteri su mjenjani zadnji put godinu dana poslije generalke otprilike?
Filter zraka sam ispuhao kompresorom i ne vjerujem da je on u problemu.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,940
Moguče. Vjek trajanja filtera ovisi i o čistoči nafte koju točiš mada neznam koliko je to otprilike radnih sati od zadnje izmjene.
 

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,368
Pa ja kalkuliram negdje oko 1000 sati, pošto zamjenu filtera smo odradili prije nego što sam kupio obrtomjer.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,580
Puno je to. Zamijeni filtere goriva na svakoj ili bar svakoj drugoj zamjeni ulja.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,940
Ako naftu ne pretačeš iz kojekakvih karnistera nema potrebe za bacanjem novaca i bespotrebnom zamjenom na svakoj izmjeni ulja.
Svaka druga još ajde.

Ja sam naletel na kojekakve stvarno poštopane koje ljudi nisu godinama mjenjali a i na poštopane nakon malo sati. Bilo je dobrih, čistih filtera koji nisu godinama mjenjani ali si iz rezervara mogel jesti.... znači, sve ovisi o tome kaj točiš i po tome se ravnaš. Vidiš da su tvoji izdržali 1000 sati i tek sad se počinju pojavljivati neki problemi koje možda ni ne riješiš izmjenom filtera, ali od filtera se kreče.
Očisti i sito ac pumpe.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,580
Da je rezervoari plastični, moglo bi više sati. U metalnom uvijek ima nekog mulja i hrđe.
Filteri koštaju 50-tak kn a pumpa puno više.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,940
Ako u plastičnog točiš smeče na isto dojde. Dobar limeni je po mom razmišljanju bolji od plastičnog.

Filteri nisu ni 50 kuna, to su tako zvani propusni filteri i bolje ih je čim duže čuvati na traktoru jer čim se bolje poštopaju bolje filtriraju, dok se ne poštopaju do ne propusnosti.
U biti pumpa danas pumpa dulje traje ako držiš dulje filtere gore.
Uostalom, filter ako je dobar ne smije dozvoliti smeču da dođe do pumpe. Moral bi se prije toga zaštopati i na taj način čuvati pumpu.

Tak da mjenjanje filtera nema veze s trajnošču pumpe, bar po mom.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,535
U bilo koji rezervoar ako se toči smeće (ono će stvarati probleme !). Samo što će u limenom tog ukupnog smeća (s vremenom) biti 30% više.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,940
Točno tak, a rezervar bi ponekad trebalo i očistiti. Svaki, ne samo rezervar goriva.
 

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,368
Imam 2 rezervna filtera baš za njega jer je 560 lani stvarao probleme jer je bilo puno smeća u rezervaru, a usis goriva odozdo pa je ostalo viška i čeka za izmjenu. Tata je oduvijek koristio frad filtere za njega i pokazali su se vrhunskima po priloženome.
Jučer je krenuo malo bolje primati gas, a danas vidi čuda radi sasvim normalno i ima snage na bacanje što bi se reklo, tako da vjerujem da će izmjena još malo pričekati.
Sad koliko je to pametno ne znam mene je malo strah oko toga prčkati da ne smrdam kučišta filtera da slučajno navoje ne prevrtim ili sl.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,940
A mislim ovisi kaj se misli pod novi tip.
Evo i moje mašinerije!
Mislil sam da je onaj noviji, na njemu je malo problem dojti do filtera i jako su loše napravljeni pa ih je problem zabrtviti.
Na ovom se nemaš čega bojati.
Knjiga "održavanje" za 539 kaže mjenjati filtere svakih 400 radnih sati.
Ne treba baš uvjek slijepo se držati svega kaj piše. Oni koji su to pisali su razmišljali o tome da servise treba raditi čim gušče da bi se prodali dijelovi, ruke majstora.....
Povjest i praksa je pokazala da taj rok sati može biti puno dulji od toga kaj piše.
 

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
742
Ja prakticiram mijenjati filtere goriva na svakoj drugoj zamjeni ulja motora.... kak je napisal i ZJ..... Prvo investicija je toliko mala u odnosu na benefit u najboljem slučaju si siguran da ti se filteri goriva ne budu poštopali kad si u nekakvom velikom poslu, pa imaš zastoj, pa popravljaj a obično je tada i frka s vremenom. Ovak planski i pravovremenom promijeniš pa radiš bez brige
 

Najnoviji postovi

Na vrh