Re: TOMO ili YANMAR
Da se kaže po koja!Tačno da svako svoga konja hvali, bil to Tomo, Yanmar, Iseki...itd. Svi oni imaju prednosti i mana! Govorim iz svoga izkustva: imam vocnjak 9 godina! Kad sam posadio voćke (šljive,kajsije,jabuke,kruške) sve je krenulo lepo, primile se i rasle.Obrađivalo se zemljište i sa velikim(ferguson) i sa malim traktorima(razni kultivatori).E kad su drva bila veca (4 god), i počelo da rodi...krenuli su problemi :scratch ...grane vise od plodova,i nemožeš prići, a kamoli da voziš neki traktorić i da obrađuješ zemljiste, a obrađivati moraš, jer bez obrade i rod je manji! Kupim ti ja Tomu 818, i opalim prisilnu rezidbu, nize grane sve posečem, tako da sad kad je voćnak u 9 toj godini, i u rodu mogu obrađivati zemljište oko drva,iako treba malo da se saginjem, i izbegavam grane! Hoću da kažem da visina stroja, je od velikog značaja, 20-30cm puno znači :!: ,neznam kolki su ti japanci, al mi se čini da su višlji od Tome! Tako da se voćnjak odmah u startu prvih 2-3 godine mora formirati na onu visinu, da možeš obrađivati koji god stroj da kupiš! Niski voćnjak-lakša berba, višlji-teža berba,tako da sve trebaš imati na umu od starta! ŽUTI-Izbor je tvoj! Primer kod JADRANKA na slici: kruna vocke u mladom vocnjaku je jako nisko formirano(lepo izgleda za početak,svaka čast), ali biće jeda i psovki kasnije prilikom obrade sa ISEKI-em, kada drva narastu, hmmm, a grane ovise u rodu, tako da ako te ISEKI dobro služi i njim ćeš obrađivati,moja preporuka da formiraš krunu voćke višlje dok je mlad(da nenajebeš kao ja), i možeš kasnije proći i obrađivati! Dok su drva mala 3-4god, možeš obrađivati i većim strojevima, ali kasnije samo malim strojem, što znači da je bitniji mali stroj, jer si posadio voćnjak na 25-30god i više, a to je odnos-1:10! Daj bože vina i rakije!

I par reči o priči da Yanmar od 14ks vuče frezu 160 -180cm širine... :scratch ...tu mi nešto smrdi, jer zakone fizike nemožeš zajebati KW-ks-učinak rada...Sretno i pozdrav svima-joekiki!