• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Podravec

Član
Tu od
4 Velj 2009
Poruka
89
Pozdrav svima. Novi sam na forumu. Imam nasad od 480 kom. 80% istarski,10%rimski,10%tonda gentile i gifoni. 4 god. star.
U jesen planiram proširit nasad sa talijanskim sortama,pa me zanima gdje bi se mogle nabavit sadnice tonda gentile delle lange sa oprašivačoma?!
Ima nas koji imamo te sorte u nasadima i u svom rasadniku.

Dali je potrebna najava ili rezervacija ili se samo dodje
Samo se dođe.
 

Nonsense

Član
Tu od
13 Sij 2017
Poruka
67
Pozdrav,

planiram kupiti nošeni atomizer. Imam jedno pitanje za kolege koji se već duže bave uzgojem. Do koje visine vam lijeska naraste prije nego krenete s pomlađivanje, pretpostavljam da nije preko 4 m (izuzev Nenada). Bitno mi je za maksimalnu visinu špricanja. I otprilike koliko škropiva potrošite na 1 ha.

Hvala puno na odgovorima :)
 

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Kojim traktorom to mislis nositi?

Sama visina i nije toliko bitna koliko sama dubina i gustoca krosnje,,,
Prskanje lijeske nije isto kao i prskanje jabuke i slicnih vocaka jer krosnja lijeske znade biti i 4+ metra sirine a to treba probiti ukoliko se zeli "kvalitetno" zastiti,,,
Ja nebih isao ispod 80 cm promjer difuzora i po mogucnosti sa zakretanjem krilaca,,,
Lijeska se prska polako i sa dosta velikim kolicinama vode,,,
Ja primjerice trosim oko 800 lit. za svako prskanje,,,

Za pomlađivanje orijentir nije visina,,,
Rezidba bi trebala biti balans između onoga koliko vockama dajes i onoga koliko one to mogu iskoristiti,,,
Naravno kod rezidbe treba se voditi i briga o prozracnosti krosnje a kad imas prozracnu krosnju na vrijeme ces dobiti i izdanke koji ce zamjeniti stare grane, nebitno radi li se o stablu ili grmu,,,
 

Nonsense

Član
Tu od
13 Sij 2017
Poruka
67
Hvala pelemeniti na odgovoru. Ma pomlađivanje sam spomenuo samo iz razloga jer me zanimala otprilike najveća vsina koja se postigne lijeske, jasno to ovisi o uzgojnom obliku, agro i pomo tehničkim mjerama itd. no čisto informativno, jer zapeo mi je za oko jedan atomizer

ono zbog čega mi je zapeo je jer se mogu i grane namontirati pa mogu ga koristiti i za pripremu zemljišta itd. No u razgovoru su mi rekli da može špricati do 4-5 m visine. Pošto se slabo kužim u atomizere svaka preporuka bi mi dobro došla. Znam da ima još župan, leško itd. Traktor je štore 402 super. Razmak između redova 5 m. Muka mi je više od ručnog špricanja, pa u ove godine uložiti u atomizer. S druge strane možda se u jednom trenutku planiram baviti i uzgojem orasa ili kestena, ali s obzirom na visinu orasa gledam i s tog aspekta atomizer, makar mi to trenutno nije presudno, bitno mi je za lijesku sad, a ovo ko zna kad i ako će biti.
 

blackout

Aktivni član
Tu od
1 Ruj 2017
Poruka
406
Ja sam kupi Agromehanika AGP 500 ENU isproban jesenas na mladdm nasadu koji ulazi u drugu vegetaciju tako da ti ne mogu reći koliko će biti dobar kada nasad dođe u rod ali po svim parametrima bi treba biti dobar
 

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Ma bit ce on dobar za tvoje potrebe sigurno,,,
Malo ces se morati igrati sa diznama, pritiskom i brzinom prohoda dok ne skuzis koje ti najbolje odgovaraju,,,
 

blackout

Aktivni član
Tu od
1 Ruj 2017
Poruka
406
Ma biti će kako ne, ma da se to bez problema uštimati potrošnja prema parametrima brzine, protoka dizne i pritiska prskanja
 

Nonsense

Član
Tu od
13 Sij 2017
Poruka
67
Hvala na pomoći, razmišljam sad i o ovome jer se ima mogućnost za usmjerivače prema gore pa se postiže veća visina AGP 440 isto od agromehanike, što mislite o tome?
Ono što mi kod njih ide na živce je što ne stave kolika je visina do koje može maksimalno špricati i za koje razmake između redova je, dok recimo kod župana sve lijepo piše.
Plemeniti jel bi mi mogao reči prosječnu visinu tvojih lijeski?
 

blackout

Aktivni član
Tu od
1 Ruj 2017
Poruka
406
Uzmi ovu kao moja ona može širinu 5m i ima usmjerivače. Kada nazoveš ili se obratiš mailom agoomehaniki sve karakteristike ti objasne. Kada špricaš ideš sa obje strane reda.
 

Nonsense

Član
Tu od
13 Sij 2017
Poruka
67
Ta je oko 30000 kn, ja sam imao u naumu do 15000 ići :D Ugl hvala na odgovorima :) Ma da znam samo sam mislio o jačini kao je li dovoljno jaka da pokriva taj razmak. Ništ budem još s njima vidio, još jednom hvala :)
 

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Plemeniti jel bi mi mogao reči prosječnu visinu tvojih lijeski?

Da ti budem iskren nikad niti jednu nisam mjerio ali onako odokativno su 3 do 4 metra visine,,,
Neke mozda i vislje a ima ih i nizih,,,
 

babin2

Aktivni član
Tu od
18 Sij 2015
Poruka
130
Imam jednu nedoumicu oko zalivanja,naime ja zalivam oko stabla crevom,sipam oko 100 litara na zbun starosti 15 godina,da li je to dobra kolicina za jedno zalivanjee,mozda je bolje manja kolicina vise puta,verovatno ljudi koji imaju savremeni sistem kap po kap mogu dati korisne informacije.Hvala unapred.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Nema na čemu. Samo sam iznio svoje mišljenje utemeljeno na logici. Ako je zemlja jako propusna, višak ode u dubinu, a ako je nepropusna, odmah nakon zalijevanja bude možda i prevlažno, a u slučaju viših temperatura površinska vlaga brzo ishlapi.
Ja nažalost nemam egzaktnih podataka koliko vode treba lijeski za dobru vegetaciju i postizanje solidnih uroda. Možda ima netko od značajnijih proizvođača s večim iskustvom.
 

babin2

Aktivni član
Tu od
18 Sij 2015
Poruka
130
Za lesku pise od 800mm do 1200mm na godisnjem nivou padavina.!mm jednako je 1litar na metar kvadratni,meni je to nesto mnogo ili ja nisam dobro razumeo.Ako neko moze obijasniti bio bih zahvalan.
 

Eagle

Novi član
Tu od
1 Tra 2020
Poruka
7
Pozdrav svima...

Ovu jesen sam posadio svojih prvih 1000 komada, idem sistem na žicu. Kroz ljeto ću pripremiti pocinčane stupove i žicu, da mogu početkom zime to postaviti i onda formiranje.

Kakva su Vaša iskustva s tim stilom?

Hvala
 
Na vrh