• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

JAROMIR

Član
Tu od
27 Velj 2010
Poruka
98
Nemam baš komentar što se tiče otisnutih rokova, vjerojatno je to da bi se sami proizvođači zaštitili od neželjenih posljedica. Zanima me jesi li išao samo sa deherbanom ili si ga miješao sa nečime i kada si vršio prskanje, te kakvi su su rezultati, ja sam
sredinom četvrtog mjeseca prskao sa "ouraganom", te ću početkom 8. mjeseca ići još jedanputa kakko bi u vrijeme berbe bila čista zemlja.
 
R

rkrajcic

Guest
evo još jedna informacija i molim vaše komentare!

koristio sam sredstvo koje je stajalo 5-6g OTVORENO ( samo dobro začepljeno ). učinak je bio isti kao kod novog sredstva. sredstvo se zove DEHERBAN. to sam namjerno isprobao jer je kemija puno trajnija od rokova što se navode i s ovim sam pogodio. mislim da dosta sredstva bacamo bezveze!

molim komentare ako tko ima!

Meni se dobrim pokazao Rotondo(monilija) kojeg su povukli lani iz proizvodnje radi EU kojeg sam kupio za par sezona unaprijed.Što se tiče godine proizvodnje sami prodavači znaju produžiti rok upotrebe za godinu pa i dvije u odnosu na deklaraciju i mišljenja sam da je puno bitniji način skladištenja nego rok upotrebe.
 
R

rkrajcic

Guest
GREŠAKA je zaista bilo previše! ono o savjetncima je bio sarkazam! da je bilo i 30% korisnih i pametnih informacija u startu, i TOČNIH naravno, danas bi imali puno više tona i manje rashoda do sada! ali svaka škola se plača pa smo tako i mi prošli! doći ćemo do "uspjeha" na teži način ( možda i kako tko )!



da sadim ponovo opet bih išao na stablo ali sa nekim promjenama. ossnovna bi bila da bi mi svaka sadnica išla kod mene u školu i sadila bi se iduće godine!


90% pogotovo ako je u snopu od 5-6 kom samo jedan ili dva suha!



lane sam koristio ridomil ( sistemik baza mankozeb ali slabije koncentracije 60% i nisu mi htjeli prodat jer je za vinovu lozu ) za trulež i bio je vrlo dobar. točno se vidjelo kako je plod počeo tamniti i sušiti se na vrhovima i da je nešto to zaustavilo. mankozeb je dobar ali ga spere kiša. a kiše je bilo dosta. i čim ga kiša spere moraš ponovo prskati ako je kontaktni. u biti jabučari prskaju onoliko puta koliko puta kiša pada ( odokativno ) inače kažu da je switch najbolji ali i paprikaš cijena! be prave zaštite ćemo štucati! ali i samo vrijeme je bilo katastrofalno u ove zadnje 4-5g što je najveći problem u mladim voćnjacima kao što su naši!


još uvijek držimo karte u svojim rukama a to je i najvažniji problem. to je luksuzna roba i kao takvu ju treba cijeniti! i ni slučajno ne davati bez novaca!



slažem se s ovom i mislim da je jabuka daleko najisplativija voćna kultura i najtraženija! a meni osobno je najlakše poprskat nasad.

jučer sam čitao kkomentare za savjetodavnu i htjedoh vas pitati gdje se to takvi korisni savjeti djele ali vidim da je sve isto kao i kod mene.Kobac i kod mene je suša napravila čuda(30%stabala mi je na rubu sušenja).Što se tiče tema oko monilije nebi htio pametovati ali simptomi drugog abortusa ploda su, koliko sam ja shvatio, slični moniliji.
 

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
Zanima me jesi li išao samo sa deherbanom ili si ga miješao sa nečime i kada si vršio prskanje, te kakvi su su rezultati

prskao sam samo deherbanom bez ićega 30.05. i još drži. normalno da su negdje nove izrasle, ali gdje ih je bilo više nema novima ni traga ni glasa. čak sam se uplašio da sam ih previše spržio jer se nove ne pojavljuju.

rkrajčić, možda da probaš dati prihranu preko lista ( glede problema sa vručinom ). dečki na voćarstvu ( jabuke idr. ) spominju da su dobra sredstva na bazi amiokiselina za takve šokove ( mraz kasni, led, i sl. ).
ali prvo provjeri moj savjet. možda dejanpfos ima kakvo mišljenje o tome.
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Kidan je dobar, inače imam povjerenja u bayer...švaba je švaba.
...

je, je ;) pa mjesecima nisu mogli naci uzrocnik Escherikije, ali su ODMAH znali da su spanjolski krastavci .... (a da ne spominjemo svinjsku gripu) toliko o svabama, ne tvrdeci da nisi u pravu i da Kidan nije dobar....

Inace, trenutno se zabavljam sa zalijevanjem pa se ne stignem baviti zastitom. Racunam da ce 20l po sadnici pomoci. Usput, na svakih 1000l vode stavim kilogram vodotopivog gnojiva Greenplant NPK 20-20-20+2MgO+mikroelementi (http://www.pavin.hr/Item.aspx?Id=271) Netko ima iskustva s tim gnojivom? (nekako, da se nadovezem na prvi paragraf ;) vise vjerujem izraelcime nego talijanima, ali ovi su mi bili usput)
 
Posljednje uređivanje:

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,560
.....
Inace, trenutno se zabavljam sa zalijevanjem pa se ne stignem baviti zastitom. Racunam da ce 20l po sadnici pomoci. Usput, na svakih 1000l vode stavim kilogram vodotopivog gnojiva Greenplant NPK 20-20-20+2MgO+mikroelementi (http://www.pavin.hr/Item.aspx?Id=271) Netko ima iskustva s tim gnojivom? (nekako, da se nadovezem na prvi paragraf ;) vise vjerujem izraelcime nego talijanima, ali ovi su mi bili usput)
Sasvim u redu. Kada se već troši vrijeme za raspodijelu vode, šteta je ne staviti malo gnojiva u vodu; može samo koristiti, i upravo su za to univerzalci najbolji (najjeftiniji; tu mislim na 18-18-18, 20-20-20 i sl.)
 

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207
E, Nenade, na tebe sam se baš naljutila, iskreno rečeno. Toliko sam prelistala foruma i vaših i naših, ispadoše mi oči od kompjutera, a od tebe ni traga ni slova, a nenada s raznim dodacima ima ko u priči.
Baš mi je tada bilo važno tvoje mišljenje u vezi tih suhih grančica, zbog straha da nije neka teška stvar u pitanju, a nitko ništa ne može sigurno reči šta se dešava.
Te što su se osušile sam u većoj mjeri odrezala (jednogodišnje grančice) do sekundarne grane iz koje su izrasle. Onda sam tretirala sa nekim pripravcima i sad imam probuđene spavajuće pupove koji su kako gdje potjerali (iz nekih je izrasla nova grančica, a neki se tek sad bude i pokazuju da će se aktivirati. To bi trebalo biti najbezbolnije rješenje za nastali problem. Dva stabla 7 godina starosti su se potpuno osušila jer je pametnjaković prskao svoj kukuruz po vjetru a okretao se na rubu moje parcele. Nismo ih vadili možda se što desi s njima. Treba kupiti svu okolnu zemlju i rješiti se problema.
B]Trebalo bi imati na umu i ovo[/B]: Kad je jaka suša kao sada i traje tako dugo može se desiti da voćka sama odbaci plod naročito ako je jako rodna, pa čak i list, prije uobičajenog vremena. U takvim slučajevima se ne radi o bolesti nego suši, špricanje može u tim uvjetima samo pogoršati situaciju. Nenade, molim te daj stavi svoj program prskanja datume, sredstva i koliko čega staviš koliko trošiš škropiva i na koliko grmova. i napiši nešto što bi drugačije radio da sad ulaziš u cijelu priču, nemoj da se sad ne javiš!
Kakva se cijena očekuje za plod kod Vas.
Pozdrav
Karla imao sam peh , pa se nisam javljao ranije.Ajd' da se popravim :)
Ovih dana se nisam javio jer sam cekao na razgovor sa jednim covekom koga ovde u Srbiji smatraju velikim profesionalcem u svojoj struci a koja najvise zalazi u zastitu.
Svasta sam cuo a od nekih stvari mi je i muka.Vezano za ovu nasu muku.
U principu koliko sam mogao iz price videti ona susenja grancica su ipak vezana za moniliju , mada coveka nisam stigao odvesti u zasad.Takodje , po njemu prskanje protiv monilije se izvodi iskljucivo pre , za i posle samog cvetanja.Sve posle toga nema rezultata.Bilo je jos pomena ali da ne duzim...
Neke stvari bi sigurno radio drugacije nego sto sam do sada a jedna od prvih koju cu promeniti jeste nacin djubrenja zasada.Kao i kompletnu promenu samih djubriva.
Prskam sve vise i sve vise kolicine vode mi odlazi na to.Mislim da sada trosim preko 1000l po hektaru.Ove godine nema cega nije bilo u zasadu od grinja (koje stvarno umeju da naprave svasta) do svega ostalog.Ovih dana primecujem i bakteriozu koja se pojavila usled ove suse.Prskacu bakrom cim ove vrucine malo padnu da ne bih sokirao zasad.
A ovih dana ne iskljucujem pumpu za navodnjavanje.Strasna vrucina , samo da ne bude nekih nepogoda posle ove vrucine.
U vezi prskanja cu pogledati gde imam onaj program sto sam kacio ranije da ne bih sada iz glave sve pisao.Mislim samo da treba sve vecu paznju poklanjati kojim preparatima se vrsi prskanje posto sam izmedju ostalog za neke koje sam koristio saznao da bas i nisu delotvorni.
P.S. Sto se tice vodotopivih djubriva u nasem slucaju gde su sadnice velike mislim da je mali ucinak od njih jer im treba mnogo vremena ne bi li oni stigli tamo gde trebaju.Folijarno najbolje brzinski resava probleme pogotovo kada je ovakva susa u pitanju a i stedi pare koje je bolje upotrebiti na kvalitetna vestacka djubriva i dati ih biljkama na vreme i fazama kada im ono stvarno treba.
 

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Nenade, hvala na odgovoru, sad me zanima od onog što si napisao, a o našoj muci je riječ:
kad je to kod lješnjaka prije cvatnje, da li ima neki termin, znači ako dobro razumijem cvatnju to je prije otvaranja ženskih cvjetova, zna biti u 1. mjesecu. Razlika u temperaturama dnevno-noćno zna biti velika da li špricanje može štetiti.
Ovo što pišeš o bakteriozama to ćeš prskati bakrom i to je dobro, jedino rješenje, tvoj nasad je dosta gust pa možda zato trošiš dosta vode kod prskanja, a i sadnice su ti sigurno jako velike.
Znači, gnojidbu češ mijenjati, na što konkretno misliš? Prihrana preko lista se i meni pokazala jako dobrom i djelotvornom.
To što imaš navodnjavanje je velika stvar u ovim presušnim vremenima, a možeš i da stavljaš hranjiva u vodu.
Ja namjeravam ići što se prskanja tiče s nekim bakrenim preparatom, nešto protiv grinje i prihrana preko lista s naglaskom na kalij. Sačekat ću još koji dan možda padne kiša pa bi to bilo bolje tretirati nakon kiše da malo sve živne. Za sada se još sve dosta dobro drži iako je bez navodnjavanja, ali smo obradom dosta vode deponirali u tlo, sada idemo samo s košnjom do pred berbu.
 

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
KOBAC piše: " da sadim ponovo opet bih išao na stablo ali sa nekim promjenama. ossnovna bi bila da bi mi svaka sadnica išla kod mene u školu i sadila bi se iduće godine!"

Ovo je istinita činjenica 110% što se tiče sadnica i škole. 2010. smo sadili u rano proljeće, kupovne i svoje iz škole, naše imaju već poneki plod, ali su dvije godine bile u školi.
Između stabla i grma ćemo vidjeti razliku 80% je posađenou stablo, a ono zadnje ćemo staviti u grm pa za nekih par godina moći komentirati.
dosta činjenica govori u prilog grmu o kojima prilikom sadnje i formiranja stabla nismo ništa znali.
 

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
Prskacu bakrom cim ove vrucine malo padnu da ne bih sokirao zasad.

prskanje bakrom dok ima roda! jel ne djeluje bakar loše na plod? ili je samo opasan za ženske cvjetove? ili ima nekakav poseban pripravak za ljetno prskanje!

da i s godinama mijenjamo programe što je nekad bilo dobro sad je loše i obrnuto!

i moje dvogodišnje sadnice su pune roda, a i dobro napreduju! skupo nas je koštao "jeftini" sadni materijal! dobro englezi zbore da nisu dovoljno bogati da kupe jeftinu stvar!!
 
Posljednje uređivanje:
J

jales2

Guest
Ovo postaje depresivno i demotivirajuće.
Bolesti, virusi, bakterioze, insekti, tretiranje kada i kako ...

Zar nije lješnjak trebao biti vočka bez mnogo tretiranja s minimalno uloženog rada. Izgleda da je prednost samo u skladištenju. Sve ostalo je isto kao i kod drugih vočaka.
Otvorih forum da malo dobim volje za život, a ovdje samo problemi i nedoumice.

Naime u dva dana dijetlići skinuli 50% ploda na četverogodišnjem nasadu. Ima tko kakvo efikasno rješenje ( osim sačmarice )
 

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207
Kobac , bakterioza se tretira onda kada se pojavi a to je uvek u ovom periodu i prskanje sa bakrom protiv nje spada u redovno prskanje u tom slucaju i naravno da nesteti plodu, pogotovo kod lesnika.Mene bakterioza nikada nije brinula uvek posle tretiranja sa bakrom ona se resi.Zadnjih 4-5 godina se nije javljala ali eto.Grinje se javile jer u junu polse onih hladnih dana temperatura je skocila na nesto ispod 40 i to je raj za njih.Dosta teskih stvari ove godine.
Karla , sto se tice djubrenja , najverovatnije da cu od sledece godine krenuti sa jarinim djubrivima.Sam nacin je zanimlljiv a neka bacanja cu obaviti i ove godine odmah iza berbe.
Treba u svako prskanje ubaciti i po koji fungicid.Ja konkretno ubacim mankogal ,posto on u sebi sadrzi mangan i nesto cinka sto je mu dodje kao folijarno tretiranje sa njima.To je dobro za zemljista koja su kiselija ili blago alkalna , sto je kod mene slucaj, gde ume da dodatak tih mikroelemenata bude koristan.
Jales2 , lesnik jeste vocka sa dosta manje tretiranja ,medjutim velika bujnost je ono sto mi presedne kod prsknja jer moras ici polako sa traktorom , nogu pred nogu da bi atomizer pravilno odradio svoj posao.Zato kada orezujete , ne zalite i dobro skidajte.
 
D

Deanzg

Guest
q

Ja sam ovaj vikend kosio... Nije ugodno kositi u Lici na 14 stupnjeva a bura dere ko luda... Još zna i rosulja malo močit taman da zima dođe do izražaja... Vrijeme je više ličilo na jesen nego na ljeto... Plodova ima, jedva čekam da ih poberem i 10.-11. mjesec da popunim nasad... Kobac i Karla, za sada i dalje računam na Vas...
Smiljane kako je kod tebe?.... Znam da ima kiše pa trava raste ko luda, ali nije toliko gusta kako je bila prije koji mjesec...
 

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
911
jel ko gledal neki dan na htv dnevnik 3 bilo o pšenici o otkupnoj cjeni i u sklopu toga jedan kolega u nasadu lješnjaka kao vidio da se ne isplati biti ratar pa presao na dohodovnu kulturu,, pita ga voditelj kolko je puta isplativije a on veli samo da je dosta

posle bil grivicic koji veli samo ih pitajte gdje i po kolko prodaju

nisam zapamtil a bilo je i ime i prezime istog


mozda neko od forumasa
 

D&D

Član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
275
Jel netko zna pouzdano da bi se mogli dobivati poticaji za godišne održavanje nasada (onih cca 2000,00 kn godišnje) treba li za podizanje novog nasada kupiti certificirane sadnice od ovlaštenih rasadnika ?
Danas sam pričao sa čovjekom iz poljoprivredne komore i pitao ga jel preduvjet za ostvarenje tih poticaja kod podizanja nasada sadnja certificiranih sadnica a on veli da sadnice moraju biti certificirane uz napomenu da samo takve jamče sigurnost. Na moj komentar da se u dosta slučajeva pokazalo da upravo te sadnicu nisu bajne kako se govori rekao mi je "pustite te priče koje ste čuli u birtiji".
 
Posljednje uređivanje:

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
u birtiji su bili valjda oni koji nisu htjeli da se nešto desi onima koji su nas 2006. godine fino z......i sa certificiranim sadnicama, tako da od posađenih 500 kom, primilo se njih 7.
I tih 7 bolje da nisu jer su zaostale u rastu za novoposađenim barem za još godinu dana. O toj temi smo uostalom pisali i ranije i detaljnije tako da nema smisla više.
Ovo dalje neznam pouzdano jer o potporama je zadnje bilo rečeno da ih nema, mi smo sadili svoje vlastite 2009/2010..
Raspitaj se na više mjesta jer i oni koji bi nas trebali u mnogočemu usmjeriti neznaju baš mnogo, možda Smiljan zna o potporama?
 

D&D

Član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
275
u birtiji su bili valjda oni koji nisu htjeli da se nešto desi onima koji su nas 2006. godine fino z......i sa certificiranim sadnicama, tako da od posađenih 500 kom, primilo se njih 7.
I tih 7 bolje da nisu jer su zaostale u rastu za novoposađenim barem za još godinu dana. O toj temi smo uostalom pisali i ranije i detaljnije tako da nema smisla više.
Ovo dalje neznam pouzdano jer o potporama je zadnje bilo rečeno da ih nema, mi smo sadili svoje vlastite 2009/2010..
Raspitaj se na više mjesta jer i oni koji bi nas trebali u mnogočemu usmjeriti neznaju baš mnogo, možda Smiljan zna o potporama?

Jučer me ova informacija totalno izbacila iz takta pa sam bio napola lud. To sam saznao dosta kasno pa nisam imao koga pitati a doslovno sam ludio. Da se ispravim....zanima me samo dobivanje godišnjeg iznosa poticaja za održavanje nasada od tih cca 2000,00 kn. Znam da nema više one love koja je bila za podizanje nasada (čini mi se 16.000,00 kn) a za kapitalna je sve upitno tako da se nebih niti oslanjao na to. Što se tiče kapitalnih, nitko ne može reći dal će uopće biti tako da niti ne računam na to. Osim toga navodno dosta ljudi još nisu dobili lovu iz 2010 i 2009 za kapitala.
To za certificirane znam da su bile loše. Iskustva vas koji ste to prošli govore mi puno više od nekog lika koji tamo negdje sjedi i jedva čeka da dođe 16h da bježi kući. Konkretno, ovo što sam čuo "presjeklo me" jer imam sadnice oraha za cca 20 ha. Nisu certificirane....a to sam mislio saditi prije lješnjaka.... Smiljane,znaš li ti što o tome ?
 
D

Deanzg

Guest
q

Ja sam ove god uredno dobio poticaj za održavanje trajnog nasada, iako sam ih morao malo tjerat na to mailovima... Dobio sam naravno i karticu za plavi diesel i količine koje mi pripadaju...
Kaj se tiče certifikata i sadnica... Kupio prvo 1000, pa 500, sa svim potrebnim papirima i dobio poticaj za 1000 i skoro 3 ha... Danas nakon kaj su 3 god u zemlji mogu reć da ih se barem 400-500 posušilo... Sve je sadila ista ekipa, na isti način, isti dan... Nema pravila jer nalošije rastu na najboljoj zemlji... Ali one koju su navodno bile trogodišnje su najbolje, najviše, najmanje se posušile i imaju najviše ploda... Ovo sve drugo me me skoro sram, jer njiva mi ne izgleda kao plantaža lješnjaka nego ni sam ne znam na kaj liči... Ali, i na tim manjima imam ploda, dobro su olistale, napreduju, kad se sve zbroji, očekivao sam više i brže da će sve sjest na svoje mjesto...
Nema predaje! Na jesen imam 400 sadnica za posadit, špricat, gnojit i to je to... Pa ćemo vidjet kaj će reć iduća godina!
 

Najnoviji postovi

Na vrh