Re: Vinogradarski stupići - pitanje
moje osobno iskustvo je da najbolji kolcic za mladi trs onaj koji ima ravne povrsine kao sto je drveni a ne zaobljene tipa plasticnih. neki pocincani i metalni su ok, ovisno o nacinu izrade jer oni su uglavnom oblika jednakostranicnog trokuta s time da im je jedna stranica otvorena, tj. nema je. kod kolcica sa ravnom povrsinom puno je lakse vezati trs za njega i trs je mnogo pravilniji i ravniji dok je kod drugih oblika tesko vezati trs jer se trs "smica" po kolcicu i ne moze se dobro vezati pa cesto trsovi ispadnu grbavi, pucaju ili imaju "trbuhe" sto je vrlo lose! takoder, drveni kolcic je sa svojim ravnim plohama i opcenito vecom povrsinom stabilniji u zemlji (to mozete vidjeti kada vam padne kisa ili puse jaki vjetar, drveni kolcici su rijetko pomaknuti i rasklimani dok plasticni i metalni doslovce izadu iz zemlje i totalno su nestabilni). i jos jedna bitna stvar je da drveni kolcic (ili opcenito kolcica sa vecom povrsinom) mnogo bolje drzi razvijenije trsove (u 3.,4. ili 5. godini) dok je sa plasticnim ili metalnim stupicima problem taj da jaci trs u cesto slucajeva vise drzi kolcic nego kolcic trs tako da stupic gubi svoju osnovnu namjenu, da bude oslonac i podupor za mladu lozu. to takoder mozete vidjet u slucajevima kada padne jaca kisa, puse vjetar ili kada vec formirate trs i imate prvi rod, stupic sa malom povrsinom takvom trsu gotovo da nista niti ne znaci! i jos jedna stvar je da je drvo ekolosko, za razliku od metala. i jos jedna stvar sto se tice metalnih ili pocincanih stupica sa jednom otvorenom stranicom je da kada formirate i vezete jednu mladicu za stupic, cesto vam se desava da vam pupovi ostanu "u kutu" stupica i nejdu prema van, tako da vam je mnogo teza zastita tih pupova jer ne mozete prodrijeti do njih, ti pupovi i mladice koje se razviju iz njih vrlo cesto su krzljavi i spigani i vrlo cesto vam se slome i prilikom samog vezanja vrlo cesto vam se moze desiti da vam otpadne pup jer ste ga prislonili ili posmaknuli na rub metalnog stupica, a to se kod vezanja, kada drzite mladicu, cucite, barate spagom, pokusavate je odrezati, vezete.. vrlo cesto zna desiti. eto toliko, mogao sam ovo iskoristiti kao magistarski rad.. :mrgreen: :mrgreen:
ps. budite pametni i uzmite drvene kolcice, i ne, ja nemam pilanu (da ovo ne bi bila samopromocija.. 8) )
pozdrav!