• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Priprema strojeva za novu sezonu

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
Nisam primijetio da ovakva tema postoji, (ako postoji onda molim da moderatori ovo bace u koš) možda bi bilo interesantno malo napisati kako pripremate Vašu mehanizaciju na novu sezonu.
Vremenske su prilike povoljne, motorne su pile kod mnogih ovih dana sigurno dosta u pogonu po šumama :smile:, ali,
Da li i kako konkretno pripremate Vaše:
- traktore,
- tanjurače,
- plugove,
- sijačice,
- sadilice,
- traktorske prskalice,
- leđne motorne prskalice,
- kosilice,
- flakserice,
- kombajne,
- balirke,
- berače itd.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ja svako prolječe pripremim traktor i freze za sezonu.

Nova ulja i filteri,dotrajali remeni i podmazivanje.
Evo recimo prije 7 dana sam kupio preko njuškala novo kučište zračnog filtera za mio f600frezu 50kn.
Naručio nove remene za rotokosu.
kupio sva ulja i filtere i ovih dana zamjena.
Za plug imam spremne nove daske i crtala koje če se ugraditi tijekom ljeta...

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Za većinu alata i mašina koje koristim težim da uvijek budu spremni za upotrebu. Kad se završi sezona ide pranje, čišćenje, zamjena ili remont dotrajalih dijelova i tako uvijek.

Recimo testeru ili kosilicu nakon završenog posla očistim, izvadim gorivo, očistim svjećicu i provjerim ispravnost zazora, naoštrim lanac/nož, podmažem dijelove koji mogu da zapeknu, napregnute elemente (lanac kod testere, razne remene ili dijelove sa oprugom kod kosilice) popustim i sklonim na suvo.
U proljeće naspem gorivo, promijenim ulje i pripadajuće filtere, podmažem dodatno ako šta treba i gas! :D

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,585
Tak je najbolje. Na jesen, nakon pranja, sređivanje i podmazivanje. Jedino je ulje i filtere u traktoru bolje mijenjati na proljeće. Naravno, ako se traktro ne koristi po zimi. Ako se koristi zimi, onda obavezno izmjene na jesen.

Nažalost, unatoć tome kaj znamo kad bi nešto trebalo napraviti u praksi je iz raznih razloga malo drukčije.

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
U praksi je najveći problem novac zbog koga većinu stvari ostavljamo za pet do dvanaest. :D

Mada mnogo toga traži samo malo vremena, par sati da se većina stvari sredi (dijagnostika kvarova, čišćenje, podmazivanje i slično). Kad se nađe vremena/novca obaviti krupnije zahvate, kupiti potreban materijal i dijelove pa završiti početkom sezone što se mora.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,416
T... Jedino je ulje i filtere u traktoru bolje mijenjati na proljeće. Naravno, ako se traktro ne koristi po zimi. Ako se koristi zimi, onda obavezno izmjene na jesen.
...
I dalje je bolje promijeniti u proljeće. Naime, zimi gorivo ne izgara potpuno, te se slijeva niz stubline i razređuje ulje.
Može prije zime, ali u proljeće onda svakak.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
Slično upravo i ja radim.
Prvo sam ovih dana roditeljima generalno sredio njihovu kosilicu, jer je bila u doista jadnom stanju. Postavio sam njihov jako dobar B&S motor na svoju (Motodux) haubu s novim kotačima, zamijenio ulje, pogledao svjećicu i montirao drugi nož.

Tastovom "dajcu" traktoru je prije godinu dana generalno uređen motor i kvačilo, tako da je to za njega za sada sve OK.

Sada su na redu moji "mali motori" freza, agregat, kosilice, motorne prskalice.
Nezadovoljan sam sa gotovo nikakvom ponudom novih rezervnih dijelova (ili su skupi kao sam vrag), pa se snalazim na bezbroj alternativnih načina. (Ne želim odlaziti po svaki dio u servis)
Moja je metoda detaljno svaki strojček rastaviti, sve oprati, pa potom dobro pregledati i po potrebi odmah ide dorada, svakog izraubanog detalja.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,733
Ja pak svako prolječe sa zebnjom vlčečem špagu, ako upali osmjeh od uha do uha, a ako ne ....
Nakon proljetnog buđenja promjenim ulja i podmažem na kojima treba, a sa ustalima samo gas u prizvodnju.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
Ti njih vlečeš za špagu, ali ja ne bi htel de mene moji svako malo povlečeju za nos.
(Daj si zamisli dok vgasiš frezu pri dnu reda, da se pospominaš sa susjedom. Onda cukneš za špagu da bi išel dale ono nikaj, pa opet cukneš a freza sam kihne, pa cukneš pa prdne, pa cukneš i počneš moliti krunicu. Ideš gori v klijet po ključe, dojdeš doli i još jemput cukneš - a vrag kresne.
Jebiga to mi se preveč put dogodilo dok sam bil mlajših let. Ve mi se više ne da tak riskirati i tak zajebavati.
Doma sve rastepem porihtam i znam da mora kresnuti i iti.)

Frezi se platine dobro zaprašiju i posle zime su podložene z blatom.
Filteri za zrak su zaštopani kaj vragi, sviječice su tak-tak uglavnom svjetlo sivo smeđe, kak koja. :icon_wink:
Kosilice su razdrndane, noži vništeni, pol šrafi zgubljenih i zamenjenih z čim bilo pri ruki :icon_wink:

Ma mora se to sve dobro očistiti, pregledati, kompletirati, jer i onako je sezona za te male motorčeke dosta duga, ja ih ne šparam.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Hvala nebesima pa nemam više onaj LA-300 nego dizel , uh , preporod.

Roto drljača je dobila generalni remont , sada je na redu prskalica , puklo bure pa se to ide zavariti a malo pretresti i crijeva i ostalo.
Sledeće je na redu jedan od plugova da dobije pretres.

A traktori standardno , filteri i ulje , dotezanje kočnica itd. , ništa značajno.
Evo rus je dobio remontovan automat prednje vuče , sređeni prednji kardani , dosuto ulje u mjenjač , skređuje se i hidraulični klip volana jer često odu gumice pa mijenjam vanjsku glavu. Kasnije i kočnice pa i instalacija i to bi njemu bilo dosta.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
savoris
To je priprema traktora za sezonu na kojoj ti "skidam kapu" u znak poštovanja uloženog truda. Bravo.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,733
Ti njih vlečeš za špagu, ali ja ne bi htel de mene moji svako malo povlečeju za nos.
(Daj si zamisli dok vgasiš frezu pri dnu reda, da se pospominaš sa susjedom. Onda cukneš za špagu da bi išel dale ono nikaj, pa opet cukneš a freza sam kihne, pa cukneš pa prdne, pa cukneš i počneš moliti krunicu. Ideš gori v klijet po ključe, dojdeš doli i još jemput cukneš - a vrag kresne.
Jebiga to mi se preveč put dogodilo dok sam bil mlajših let. Ve mi se više ne da tak riskirati i tak zajebavati.
Doma sve rastepem porihtam i znam da mora kresnuti i iti.)

Frezi se platine dobro zaprašiju i posle zime su podložene z blatom.
Filteri za zrak su zaštopani kaj vragi, sviječice su tak-tak uglavnom svjetlo sivo smeđe, kak koja. :icon_wink:
Kosilice su razdrndane, noži vništeni, pol šrafi zgubljenih i zamenjenih z čim bilo pri ruki :icon_wink:

Ma mora se to sve dobro očistiti, pregledati, kompletirati, jer i onako je sezona za te male motorčeke dosta duga, ja ih ne šparam.

Sve je to istina kaj ti veliš i u potpunosti se slažem s tobom.
Moje razmišljanje je da stroj treba na jesen pospremiti na način da je za proljeće spreman samo kaj to kod mene nije tak.
Na jesen sam bog ako uspijem na suho staviti a proljeće mi tak brzo dojde .....

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
na tom čeliku se ne može peventivno djelovati , i stvarno mislim da gubite vrijeme .

zima je za odmor , kuhano vino , lagano razgibavanje vijauga i ono pod dekicom kaj ne smijem napisati jer se ovaj forum toga srami

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Majstori znam da nije vezano za temu al je hitno pa...
Pukne mi danas na autu guma sto vodi zrak sa ka glave do motora.
Sad mi tu vuce zrak pa motor nepravilno radi
Problem je sto je guma rebrasta pa nije moguce nista na pukotnu zalijepit.
POSTOJIL NESTO DA TAJ DIO GDJE PUKOTNA ZALIJEM il tako nesto
Kupio bi taj dio al je polovan a zdrav veoma tesko nac

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,733
Zajebi ti to, kad ja nju parkiram (ko ovu jesen) i ona propadne do osovina ili kad ju podmažem i pospremim nije isto.
Jedino ako si ti mislil na to kak stroj možeš maziti i paziti pa te opet iznevjeri kad je naj potrebniji. Ustvari nemre se ni pokvariti kad ga netrebaš.
Ja bi čak rekel da se ti razmaženi i premaženi ljubimci više kvare u odnosu na osnovno održavane a i gazde im to teže podnose.

Vrsani, ljepilo za vjetrobrane je od velike pomoći u slučajevima kakav je tvoj.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Mi smo prosle godine uspjeli sve navrijeme izorati pa je tak ostalo i vremena za oprati sve strojeve, strpali ih sve pod krov, naspricali ih sa mjesavinom nafte i ulja, skinuli sve ostecene djelove te ih popravili i povarili. Cak smo i na kombajnu vec napravili servis i stavili zitnu korpu. Na traktorima isto servisi napravljeni , jedino mi ostalo srediti kocnice na kombajnu kaj mi je sogor obecal ali nikak da dojde :(happy): ( nadam se da bu procital ovaj post :icon_pray: ) .

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
savoris
To je priprema traktora za sezonu na kojoj ti "skidam kapu" u znak poštovanja uloženog truda. Bravo.

Čuj , ako ćemo pošteno to i nije neki servis , samo se sredi ono sitnica što se akumulira za godinu dana.
Naravno u mene su ruski traktori i rade u ekstremno teškim uslovima pa se kvarivi saniraju odmah , do je neka druga priča.

Evo danas sam donio bure od prskalice sa varenja , zavareno je i ono kućište filtera dole ispod bureta jer je i ono imalo malu pukotinu.
Sad se nešto premišljam da uzmem onu cijelu konstrukciju opjeskarim i ofarbam , vidjećemo kakve ću volje biti.

Isto tako donio sam i dijelove koji su napravljeni za klip volana za rusa , sutra sklapanje i da ga pretjeram na suvo za sređivanje kočnica jer mi ostao na blatnjavom dijelu dvorišta i nije mi se dalo lijegati dole da radim kočnice.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
Dobro, ne moraš to zvati servisom, zovi pripremom, bolje išta nego ništa od "predigre" za sezonu.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
A paralelno sa mojim krševima kompletno pretresamo šurakovu tanjiraču od 20 tanjira koja je bila u bukvalno raspadnutom stanju.
Rade se sve one čaurice nove , onda se rupe razbušuju tamo gdje su čašice , novi bolcnovi napravljeni u onim kuglama , i još dosta toga se radi.
Sutra očekujemo i novih 10 tanjira koji će biti u prednjem redu , zadnji su ostali stari samo su sada narezani a naprijed idu novi.

Najnoviji postovi

Na vrh