S
seljaÄek
Guest
Kakva iskustva imate sa uljima i koja koristite kakva maziva koristite itd sve o tome ...
govrb kaže:
pa ja i ne gledam ulja samo po ceni.a sdruge strane nisam strucan da sve to sto pise na ambalazi ulja:norme,gradacije,specifikacije..i jos puno toga pravilno protumacim.ni ja a ni vecina drugih...a pre izvesnog vremena sam trazio po internetu i nasao sta sve te oznake ,normative i pojmovi na ambalazi ulja oznacavaju.a inace,sto se tice cena,skuplje ulje je i kvalitetnije,al je pitanje dali je motor spreman za takvo ulje.specifikacija po API-ju odreduje koji motor kakvo ulje treba da koristi...al mi to najcesce ne razumemo pa primera radi,u motor proizvedenog 1990g,u kojeg treba da ide ulje sa specifikacijom API SG,sipa se ulje koje nosi oznaku API SL koje je predvidjeno za motore proizvedene nakon 2001 godine.petar kaže:strongboy nemožeš ulje gledat samo po cijeni. Gleda se gradacija i norme koje zadovoljava, jer ima ulja da paše gradacija ali norma neodgovara (pr. vw tdi motori).
Normalno da ti je potrošio arala, jer je to rijeđe ulje koje nije predviđeno za takav motor a pogotovo ako ima dosta tkm. Gušća ulja (veća gradacija) motori manje troše ali prilikom hladnog starta, duži je režim rada na suho.