• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,560
Zašto ne bi bilo izvedivo? Plug ti je preplitak.
i definitivno, ako je tlo vlažno previše, traktor će proklizavati.
Oni mali bagerići imaju gusjenice (tako da mu blato nije problem) a i nemaju veliku masu. Samo što kod nas neće raditi za manje od 250-300 kn/satu.
:icon_thumright:
 

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Mali gusjeničar košta 150kn/h, kombinirka je 250kn/h. S obzirom na krizu bi možda išlo i jeftinije. Makar je 1,5m dosta duboko, ja bi tu uzeo kombinirku sa užom korpom, istina da imaju oko 9t ali nije sad takvo blato da ne bi mogla radit. Kod mene je radila prošlu srijedu i četvrtak bez problema, jedino je bilo malo muke sa guranjem.
 

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
911
Sretan Bozic i Nova Godina ,puno srece i zdravlja ,najveci urod ljesnjaka do sada zeli vam krki
 

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Ma je*o ljesnjake, nek' Vam bude radost u srcu, u duši veselje, osmijeh na licu to su moje želje,,,
Pored sebe da imate drage Vam ljude i da Vam ovaj Božić a i svi dani iza njega sretni budu,,,
Mnogo osobnog zadovoljstva i Sretan Božić Vama & familiji zeli Bobić,,,
 

smiki

Član
Tu od
6 Lis 2014
Poruka
47
pozz
prijatelju
nisam bio na forumu dugo a ovako je bilo
zemlju sam odnio na analizu i to me mozda najvise usporilo cekao sam mjesec dana, kad sam dobio rezultate razocaraon sam se, ni anbrozija ne bi rastla, kiselost ph4,3 al dobro , poceo sam se raspitivati najvise na forumima i uradim ovako,
oko 20 t stajnjaka bacim u redove i u redove je islo pomjesano sa stajnjakom 3t agro vapna,uzorem fergusonom nisam imao jednobrazac , stari se potrudio i orao je izmedju 27-29cm, obiljezio sam redove i tanjirao samo gdje cu saditi obiljezio rupe krecom , rupe sam kopao svrdlom traktorskim.
sad ovako bacanje djubra jedan dan, tanjiranje i oranje dva dana obiljezavanje rupa jedan dan tri covjeka, sadnja bilo nas je dvanest iskopane rupe u svaku rupu je stavljano troje vila stajnjaka , 420 sadnica posadili smo od osam ujutro do dva popodne sa doruckom
sve ukupno poceo sam polovinom septembra a ljeske su bile posadjene 16.11
oko ljeski sam bacio 200grama jare mil 8-24-24
sad cekam proljecapa da vidim rezultate
 
Posljednje uređivanje:

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,560
Sretan Božić i Nova 2015. godina svim "lješkarima" na forumu, i što više plodova i što manje vjeverica za slijedeću godinu.

:icon_thumright:
 

WolfMan15

Novi član
Tu od
27 Velj 2011
Poruka
25
Pozdrav,

trebao bi jedan savjet. Naime jedan kolega ima nasad lijeske star oko 25 godina, bio zapušten i sad bi ga htio on ponovno ako može u funkciju vratiti. Uglavnom imam jedno pitanje kako ide pomlađivanje lijeske, u literaturi se navodi da se na 50 cm reže iznad razine tla grana, i da se vrši par godina. No pitanje što ako je donji dio ogolio unutar tih 50cm i hoće li onda spavajući pupovi poterati ili ne, te dali je u redu da se korjenovi izdanci odaberu kao nove grane, ukoliko su odma uz deblo, a ovo ostalo posječe i zamaže voskom. I da li je t doista nužno provoditi unutar tri godine (znam da je razlog zbog pre velikog šoka za biljku), svake godine jedan dio lijeske, ako urod nije trenutno bitan nego samo da se to opet dovede u funkciju. Unaprijed se zahvaljujem na pomoći.
 

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,560
Stavi neku sliku, pa će i savjet oko obnove biti konkretniji. Koliko sve to uopće loše izgleda? Da li je prije bio grm ili stablo? Ako ima dobrih (i jakih) izboja iz korijena, onda je to najbolja opcija za obnovu.
 

WolfMan15

Novi član
Tu od
27 Velj 2011
Poruka
25
Stavi neku sliku, pa će i savjet oko obnove biti konkretniji. Koliko sve to uopće loše izgleda? Da li je prije bio grm ili stablo? Ako ima dobrih (i jakih) izboja iz korijena, onda je to najbolja opcija za obnovu.
evo šaljem slike :)
ja bi mu predlozio da iz korjenovih izdanaka ostavi 3-4 grane i formira novi uzgojni ublik, povije ih kolko je potrebno i prikrati, a ovo ostalo odreže i zamaže voskom, što vi kažete? i dali može to sve u 1 godini ili bi to bio previli šok za biljku? površina je 1 ha. puno hvala na pomoci :)









 

kladionicar

Član
Tu od
29 Svi 2014
Poruka
114
Kad planirate rezidbu lijeske? U kojem razdoblju planirate ili ste već obavili?
Planiram sada(mislim na 2015.g.) obavit prvu rezidbu na sljedećim lješnjacima(3), pa Vas molim za savjet, kako i šta...kod vinograda mi lakše, ovako se ne usudim zarezat na prvu da ne zeznem nešto...pa je svaki savjet dobrodošao...pretpostavljam da se ne treba ničime zamazivati ili? Ono šta bi htio, je da ih podignem još malo u visinu, da dobijem kao kod klasičnog uzgoja voćke, stablo na određenoj visini i onda grane, krošnju da formiram nekako...svaki savjet je dobrodošao pošto ovo radim prvi puta :).
Slike u nastavku:



 
Posljednje uređivanje od moderatora:

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107
WolfMan@ iznjet ću svoje mišljenje kako bi ja postupio,mada nemam iskustva sa rezidbom starog nasada.Dobro je što si stavio slike pa vidimo o čemu se radi
-ja nebi sve rezao u glavu (pomlađivao) pogotovo ne sa slike 2 i 4 imaju fino formirane osnovne grane,trba odstranit mladice i suhe grane i onda formirat uzgojni oblik.
-dok kod slike 1 nemaš šta razmišljat povadi suhe grane,ostavi četiri mladice pravilno raspoređene za nove osnovne grane i to je to.
-poslje rezidbe nemoraš mazat sa voskom već obavi špricanj na bazi bakra i to sa jačom dozam i još da dodam da nasdu nikad nebi dao da ima 25god znači obavezno napravit analizu tla.
Zasad toliko !

Kladionićar@ nemoraš se ništa bojat ljeskaima bujan rast takoda ćeš lako nadomjestit krivo odrezanu granu.
-kolko vidim po ovim slikama nečeš moći sad formirat nisko stablo to si trebao puno ranije odnosno sad imaš fino formirane osnovne grane i idi na uzgojni oblik vaze.
-ustrani sve mladice i donje grane(sa osnovnih grana) na visini približno 50cm ništa lakše

-nemoraš mazat sa voskom a i ja ću sad krenit sa rezidbom (samo 10h )
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

kladionicar

Član
Tu od
29 Svi 2014
Poruka
114
Tnx na savjetima dblaz, pokušat ću ovaj vikend obrezat to, ako će vrijeme poslužit...
Kolko treba vremena za tu količinu? Sami ćete obrezivat ili? Ak ste slučajno kojeg poslikali kojeg ste obrezali, ak nije problem da vidimo? Tnx
 

palfinger

Član
Tu od
8 Lis 2009
Poruka
77
STUPOVI PVC ZA OGRADU 4.5X4.5 NOVI SA ŠILJKOM I ČEPOM 1e DUŽNI METAR!!!
AKO NETKO SLUČAJNO IMA NAMJERU OGRAĐIVAT NASAD ILI SL.
 
Na vrh