• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Bolest na mahunaru "Čudo Venecije"

mnovacic

Novi član
Tu od
15 Lis 2015
Poruka
6
Visoki grah mahunar - počeli su se svijati listovi. Uši nema, a za svaki slučaj sam ga prskao otopinom neem-a. Suša sigurno nije jer ga uredno zalijevam kišnicom svakodnevno.
Molim pomoć i unaprijed hvala!

Posljednje uređivanje:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Pretamna mi je slika, ne vidim dobro, onaj list iznad je jako nejasan.

Ne uzgajam i ne znam baš, ali simptomatika upučuje na dvije mogućnosti - žile ne prate ubrzani rast plojke (događa se kod naglog porasta biljke, kao kada djeca u pubertetu naglo rastu pa bole mišiči - ne prate rast kostiju), ili druga - tripsi. U svakom slučaju nije bolest.

No, mahunarci će sigurno znati bolje od mene.......

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,819
grinje, grinjice...crveni paučići, koprivčići....:(happy):

makar, lišće vole frkat obične uši...

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A zašto nije požutjelo, još su na početku, tek se počeli gostiti?

mnovacic

Novi član
Tu od
15 Lis 2015
Poruka
6
Mislim da nisu uši - jedino ako nisu mikroskopske. Tripsi ?? nemam pojma što je to? Evo još jedne svjetlije slike ali šaljem, i sliku mahunara niskog sa susjedne gredice kojeg sam izvadio - očito nije imao šansu. Možda postoji veza.
Na donjoj strani zdravih listova mahunara "Čudo Venecije" ima desetak ovakvih ružnih mušica. Miruju i kao da sišu list. Možda je to nešto?
Napominjem da sam entuzijast ali totalna truba.
Po meni mogli bi biti i VANZEMLJAKI.

Posljednje uređivanje:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,819
koprivina grinja, tj. crveni pauk...ova živina koju si ti slikao se hrani s njima, dakle to je pozitivac!

Na vrh