• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Gorenje (Štruc) MUTA

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Prije svega ispustiti ulje iz mjenjača, nema potrebe da se razlijeva po garaži. :)

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Evo sličica iz kataloga dijelova. Ovaj čep označen brojem 721008.

57fd6ce4ef71b0b4648a4f8363c7ae66.jpg

frenki1012

Član
Tu od
16 Sij 2018
Poruka
91
evala, jel ima kakva brtva između motora i mjenjača? Pitam ako budem u budućnosti stavio drugi motor.

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Čini mi se da je bila papirna, ali sad uglavnom svi kupe tubu onog crvenog silikona za tu namjenu. Lakše za montažu, a radi posao.

frenki1012

Član
Tu od
16 Sij 2018
Poruka
91
Ako odlućim dignuti poklopac sa mjenjača čisto da vidim u kakvom je stanju to doli, jel opet moram neku brtvu minjati?
Ako nema ulja možda negdi curi?

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Sve spojeve nepokretnih dijelova možeš srediti silikonom, a curenje bi valjalo srediti na vrijeme kad već rasturaš. Ako nema tragova ulja na spojevima i bakarni dihtung na čepu nije oštećen onda ti ostaje da pregledaš semeringe na vratilu gdje su točkovi i semering na izlaznom vratilu koje pogoni priključke. Koliko znam ne može više nikuda da gubi ulje.

frenki1012

Član
Tu od
16 Sij 2018
Poruka
91
Ovako na suho ne mogu naći, morat ću uliti 1-2 lit ulja bar, pa proći đir mali i vidit jel di pušta.

frenki1012

Član
Tu od
16 Sij 2018
Poruka
91
Evo ljudi ja sam skinuo motor, i sad sam naišao na problemčić, pa sam vas htio pitati za savjet da ne bi što razbio. Ne mogu skinuti ovo u sredini, odvida san vidu ali ta srednja ploča ne ide, taj prihvat motora. Ono okolo sam odvida imbuse i to ide, ali za ovo će mi tribati izvlakač možda, ili malo na silu.

P1050825.jpg

Evo i lamele, posipadale su kad sam skinuo motor, kad nabavim drugi motor netko će mi reći kako ih vratit, redosljed. Jedne su u jednakim krakovima a jedne imaju tri utora sa strane, kad se montiraju ide tako da se utori poklapaju ili?

P1050828.jpg

Još jedna stvar, kada na mjenjaču okrečem osovinu tu, onda se npr. na 3 sata (okretu) čuje kao nekakvo lagano struganje) Ne znam jel to ok?

P1050824.jpg

Posljednje uređivanje:

frenki1012

Član
Tu od
16 Sij 2018
Poruka
91
Malo sam istražio pa sam skontao da se radi o korpi kvaćila koju ne mogu skinuti.
A tamo na mjenjaču samo da pojasnim, (ostao je jedan disk kojeg drži osigurač-prsten) na slici su još lamele priko. Kad to okrećem mislim da taj disk nije u centru (ne znam kako da se izrazim) zato se možda i čuje to struganje.
Kao da nije savršen krug već se jedna strana izdužila, skrivila, a možda je to osovina.
Bit će najbolje da skinem i gornji poklopac da bacim pogled na prijenos pogotovo s obzirom na to da nije bilo ulja.

Posljednje uređivanje:

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Lamele idu tim redom kako su složene na drugoj slici. Čini mi se da nema veze da li se poklapaju zarezi na metalnim lamelama.

Korpu samo izvučeš, pošto je radilica konusna malo je nabijena vremenom. Ako nemaš veći radapciger zapni sa strane sa dva ravna odvijača, malo kucni čekićem sa strane i trebalo bi da spada samo. Kajlu sačuvaj ako nekad kasnije zatreba. :)

Za rasturanje mjenjača prvo skini katalog da ne bude viška dijelova. :)

https://www.scribd.com/doc/228336982/Gorenje-Muta-LA300

frenki1012

Član
Tu od
16 Sij 2018
Poruka
91
Ne ide korpa, dao sam fredu mehaničaru bude on to, ja probao samo da je nisam iskrivio u pokušajima. Uglavnom skinuo sam poklopac i mjenjač izgleda ok, sumnjam na to da se osovina malo iskrivila, ulje mi curi tamo sa strane di je kočnica, semering ili neka brtva kartonska vidim.
Dalje će majstor rješavati, ja sam svoje napravio.

frenki1012

Član
Tu od
16 Sij 2018
Poruka
91
Eh vrlo sam blizu da uzmem motor, nedoumica je između Kipor 178 5.5ks i 186 8.5 ks sa papirnatim filterom, razlika u cijeni je 500kn. Ponovit ću da mi je to uglavnom za vuću one male prikolice. Ja više naginjem na 178 jer je lakši 20 kg i nešto manji ali nisam pametan. Plug i frezu nemam, možda kupim frezu jednog dana (imam kopačicu benzinku).
Što je po najteže pri radu, opterečenje? 1. Plug 2.Freza 3. Prikolica??

putnicara

Član
Tu od
27 Velj 2013
Poruka
290
Freza je definitivno najteza, onda prikolica pa plug, za 500 kn razlike ja bi uzeo jaceg
Ne bi te ubilo da stisnes koju zahvalu

frenki1012

Član
Tu od
16 Sij 2018
Poruka
91
Hahahaha, ma nisam dugo tu pa zaboravim, naravno. Znači glas za 186f.

Posljednje uređivanje od moderatora:

gordan1982

Član
Tu od
30 Sij 2013
Poruka
366
Svakako uzmi 186. Ja ga imam i prezadovoljan sam,a tih 20 kg kaj velis da je tezi ti puno znaci kod prikolice. Nemoras stavljati utege onda,ako imas tezi motor. Jer sa laksim motorom uz vece brdo neces moci izaci,ako pretovaris prikolicu.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Svakako jači, a ovo za transport uz brdo sa punom prikolicom neće moći povući ni sa manjim motorom, a ni sa većim.

gordan1982

Član
Tu od
30 Sij 2013
Poruka
366
Lakse ce jaci povuci jer je tezi,nece poceti vrtiti kotace i "slajsati" kak ovaj kaj je slabiji i fali mu kila i snage..

Posljednje uređivanje od moderatora:
Na vrh