Da dam malo konteksta.
Pretprošle godine (lipanj 2022) sam na motoru napravio generalku, nakon što se nešto odlomilo u njemu i dok sam ga dovukao do kuce je zacvikao. Kada sam ga otvorio našao sam metalni dio na vrhu klipa, nisam uspio detektirati od kuda se odlomio taj komad (zaobljen kao da je od karike, ali deblji, nije od karika niti od usisnog ventila, ostaje da je došao nekako kroz usis, ali prije nego što je počeo zvoniti je nešto puklo u motoru, tako da jedino ostaje da je povukao navedeno kroz usis. Da je tada cilindar dobio, zamijenio bih motor. Motor je potpuno opran, zamijenjene su karike,ispušni ventil, podešeni zazori ventila, sve je fino podmazano, da nije suh kod pokretanja, zamijenjeni su naravno svi dihtunzi, nova svječica. Nakon remotna je radio ok i palio ko mina.
Na početku sezone (2023) sam zamijenio bobinu, nakon problema s paljenjem.
Samo da dodam da imam vanjski filter, a nakon što sam našao da je minimum dizna zaštopana, sada sam ih dodao dva u seriju. U časici karburatora nije bilo vidljivog smeća. Kada sam ga tek kupio nakon doljevanja goriva odmah sam morao čistiti karburator. Hrđe iz rezervoara je bilo do otvora za dizne na dnu čašice. Od tada je filter mijenja svake godine....
Ti imaš prebogatu smjesu zraka i benzina, lijepo si i slikovito opisao da benzin curi (ja bi dodao skoro na sve strane). Pozabavi se malo i filterom za zrak možda je djelomično zaštopan.
Ok, filter zraka sam oprao na početku kada sam ga nabavio. poslije samo sam pazio da ima dovoljno ulja. Ako sam dodao previše ulja u filter možda bi to moglo utjecati ? A benga na polugici čoka, jedino moze doci od glavne dizne, benga koju motor nije posaugao.
Tu mi je palo na pamet da kompresija ne valja, ali kako je onda u dva dana radio po 3 sata, maksimuma gasa tamo gdje je kraj sajle (pored bobine) je i dalje limitiran (nakon generalke) da se osiguram od preforsiranja.
Tako je radio sa rotoplugom i rotokosom. Da je kompresija u pitanju ne bi mogao nis raditi s njime...
A onda sam se sjetio da je svječica mokra kod potezanja špage kada ne upali, znaci ipak vuce gorivo...
Zapravo podtlak "vuče" previše benzina! Provjeri diznu (ili iglicu dozator, ne znam koji rasplinjač imaš) koja ulazi u cijev zraka tamo gdje je leptir.
Ovo je karburator, slika od 06.2021.Sada vise nema diht mase kada su promijenjeni svi dihtunzi.
Što gledam kod iglice, navoj je ok normalno se steže i otpušta, vrh joj nije potrgan ?
Jedino kada sam čistio diznu, kako nemam kompresor, tj. imam kompresor od frižidera, pa sam uzeo od UTP parice bakrenu žicu, jer je taman ušla u rupu i s njom očistio to što je zaštopalo diznu kada se zaljetao od prvog pokretanja ove godine i onda na vakum provjerio da je sve prohodno.
Na karburatoru šaraf gdje ide dizna minimuma da li se on može podešavati ? Obzirom na gumeni prsten izgleda da se jedino može zašarafiti ? Nisam u manual-u nigdje našao da se (crveno označeno) može štelati.
Na kraju jedino što nisam dirao glavnu diznu. Ako ide zrak kroz kada puhnem u nju da li je to ok ? Bojim ju se otvoriti da kod šarafljenja ne oštetim pa sam to izbjegavao raditi..