• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 533 normalna potrošnja goriva ?

margonalis

Član
Tu od
17 Tra 2011
Poruka
45
Hej ljudi.

Zanima me kolika je "normalna" potrošnja goriva za IMT 533.Ako uzmemo u obzir da traktor nije nov ali da jest uštelan i da sve funkcionira kako spada.

Neki dan sam tanjurao nekih 5 sati i potrošio cca 12 litara lože.Da li je to normalna potrošnja, ili je to previše.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Na koji način si izmjerio točno 12l?
Dali je tih 5h bilo bez stajanja cjelo vrijeme u pokretu na više od pola gasa?
Jer svako puštanje gasa i polagano okretanje na glavicama reba oduzeti od tih 5h.

Vele stručnjaci da je radni stroj napravljen da radi sa 80% svoje snage 8h sa jednim rezervarom,znači ti bi sa 35l trebal tanjurat 8h bez gašenja i puno stajanja.

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Sused mi sa frezom od 140 cm potrošil oko 15 litri plavog za 4 sata frezanja...Tak da je ovo sasvim solidna potrošnja,dok bi moj potrošil malo više jer ga ganjam :(giggle):

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Ovo što spominjete nisu realni pokazatelji potrošnje. Nije isto tanjuranje s ravnim ili iskošenim tanjurima, dubina 2 ili 10 cm, također i frezanje na različitim dubinama..Realno 1 sat na 1600 okretaja pa onda izmjeriti, ali opet zavisi koja radnja se obavlja, jer možeš se i vozit prazan po cesti s 1600 obrtaja. Npr.ja imam susjeda koji ima IMT 533 a dubina oranja mu nikad neprelazi 15 cm, stoga se bolje nezamarat s preciznošću potrošnje na IMT.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Moj 539 trosi 3 litre goriva za 1 sat (ovaj pravi) na 1800 okretaja motora..
Prosli i ovaj tjedan sam s nijm u nekih 5 dana skuril 100 l plavca..

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
Na kaj ti troši 3 litre na sat pri 1800 okretaja??? Kaj si pretjeral s rakijicom?

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Kaj na kaj? Ne kuzim..
Pa ako orem 3 sata na 1800 okretaja potrosi mi 10 l goriva, to se otegne i na 3 i pol sata jer se smanjuje gas na uvratinama i okretanjima.. (toliko mi treba da izorem jutro s jednom brazdom)
Dok berem kukuruz, potrosi mi oko 10 l / jutro a imam ga kaj brati 3 i pol, 4 sata, to je na 1500 okretaja motora, al opet su tu okretanja na uvratinama, kipanja i takve stvari..

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
Nekak mi se to malo cini, pre malo. A ni oranje na 1500 - 1800 okretaja mi baš nije jasno. Ja kad orem, orem punim gasom, tanjuram punim gasom i branam punim gasom...

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Pa ne mora biti pun gas, kako tko voli. Jednom sam frezao 6h u komadu pun gas tj. na cca 2000o/min. i potrošio mi je cca 30L goriva a riječ je o imt 560.

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
koji je smisao radit "punim gasom"? samo trosi vise, ides nijansu brze

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Moj traktor nije nikad, ali nikad nista radio punim gasom, zapravo rijetko kad sam i presao tih 1800 okretaja i to uglavnom u transportu, ali i tad ga vozim do 1800, eventualno 1900..
A nekako najbolje moze povuci plug ili tanjuracu od 1700-1800 okretaja, za dalje ne vidim svrhe, jedino kako veli kolega da potrosi vise goriva, a ne napravi puno vise posla..

margonalis

Član
Tu od
17 Tra 2011
Poruka
45
Tanjuram kako se tanjura, prvo sa ravnim par puta, pa ukriženima par puta, pa onda na kraju poravnam i to je to.A puštam je da grize sa obzirom na tlo, ali nikada ispod deset centimetara, što je ideala za koruzu koju sam i sijao ove godine.

Oranje, desetke, dakle 25 centimetara.Plug uštelan da grize koliko ide.A što se tiće gasa, 1400 - 1600 rpm, nema potrebe da se 533 gazi više sa gore spomenutim priključcima.Čak i kod freze za taj traktor nema potrebe ići preko 1800 rpm.Čemu gaziti stroj sa 2000+ rpm

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Smisao punog gasa ti je kad bez njega nemozes nista radit,osim oranja u 3. sporoj na pol gasa...Točnije moj :(doh):

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
Pa ak normalno nemos radit nemoj ni radit.
Ok ti punim gasom poores neciji vrt. Rokaj ga danas cijeli dan tak,pa sutra pa najesen pa nagodinu.

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Traktor je kod mene uvjek u pogonu...od njive i usluga do šume i transporta

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
To je stroj koji pri 2250 okr/min rezvija punu snagu, tu je najjaci i najlakše mu je. Od kad radim s IMTima a to je sad vec skoro 20 godina plug, tanjurace i brane vucem punim gasom.

Možda je to razlog zašto 558 kod mene vuce tanjurace 28 diskova a drugi tvrde da ne može(24 su original ali za silu vuce i 28), možda je to razlog kaj 533 kod mene vuce brane 4 krila a svi tvrde da ne može i da može vuci jedino one od tri krila.

Pa naravno kad radite na pol gasa. Zatvori sebi jednu nosnicu pa vrecu cementa na leđa i nosi, da vidiš kak ti bude... E, al kad ti je nos dobro procišcen i kad možeš disati nosiš ko od zajebancije..

Isto tako rus 820 tera mlin na punom gasu a ne na pola, iako ima dvije brzine karadana... Mogo bi ga terat i na pola gasa ali bi se rastopil.

Isti taj mlin 558 ne može terati a Ursus 360 može. Zašto?? E pa zato jer Ursus može raditi pod punim gasom i preko brzina dobiješ brzinu kardana koju trebaš a 558 nemre nego mu je 540 okretaja na malo više od pol gasa. Ista stvar s 558 i 560 a isti motori. Pun gas veci šus...

Na vrh