• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kosilica izbacuje ulje kroz čep za ulje.

ulje

Novi član
Tu od
4 Lip 2016
Poruka
21
Pozdrav!

Izbacuje mi ulje tamo gdje točim ulje, i jako se dimi, ali kosilica nije prestala sa radom. Naravno, čim se to dogodilo, ugasio sam je.

Izgubila je kompresiju? O čemu se radi?

Molim savjet.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730
Taj model nije predviđen za rad u tunguziji. :(hi): :(hi): :(hi):
Moraš potražiti neki model koji dobro radi u tunguziji. :(rofl):

Dosta šale. Predstavi se, opiši kosilicu (marka, model, fotka, starost itd), nakon čega se pojavil problem.
Ima na ovom forumu vrsnih majstora, ali nitko ti ne može pomoći bez podataka.

ulje

Novi član
Tu od
4 Lip 2016
Poruka
21
:(rofl):
Uspio si me nasmijati nakon što me glava zaboljela od ovog problema koji se pojavio prije 2-3 sata.

Briggs and Straton, serija 500, 185 cc.. starost: točno 5 godina.

Problem se pojavio nakon što sam kosilicu pokrenuo sa nategnutom sajlom od pogonskih kotača. Pitaš se zašto je pogon kotača bio upregnut? Zato jer se sajla prethodno zaglavila, i nisam očekivao da bi to mogao uzrokovati nekakav problem.
Eto, nadam se da će moje iskustvo pomoći nekome da to ne radi.

Posljednje uređivanje od moderatora:

imt33

Član
Tu od
24 Ožu 2016
Poruka
52
Da li si je nakretao na stranu gdje se toci ulje. Obicno se ne preporucuje naginjanje na tu stranu, jer ulje iz kartera nadje put u cilindar i onda se desava da kosilica nece da upali i kad upali dimi ko smederevac :D To se meni dogodilo par puta. Sto se tice bacanja ulja, iskreno ne znam.
P.S imam i ja jedno pitanje za strucnjake, radi se takodje u vezi ulja. Imam kosilicu sa OHV motorom Bavaria black (kinez). Kad sam je kupio, nasuo sam prema upustvu 0.4l ulja u karter i po mjeracu bilo je na max (nisam procitao to da kad se mjeri ulje, mjerac ne treba zavrtati, nego samo staviti). Sad kad sam radio zamjenu, mjerenjem iste kolicine od 0.4l prikazuje malo preko MIN. Mjerenja su radjena na ravnoj povrsini. Zanima me kakvi su simptomi kad je manjak ulja u karteru?

ulje

Novi član
Tu od
4 Lip 2016
Poruka
21
Znam za tu pojavu, ali nije ovaj put to u pitanju. Kad se to dogodi, javlja se bijeli dim iz auspuha, ali ovdje je nešto drugo; kad sam otvorio poklopac od ulja, ulje je sitno raspršeno izlazilo van i nije imalo miris benzina.

A ovo tvoje; ja sumnjam da bi ulje na minimumu moglo uzrokovati probleme, osim ako je takva mala razina ulja stalno prisutna

imt33

Član
Tu od
24 Ožu 2016
Poruka
52
Ja sam sipao prema upustvu (0,4l). E sad moze biti da mjerac nije dobro okrenut ili nesto tako. Kad zavirim kroz cijev za sipanje, ulje se vidi da je preslo jedan otvor unutra i da ga ima. Na te 0,4l dosuo sam jos 1.5 deci ulja da namiri na skoro 0.6l to je dovoljno. Nisam smio previsr, jer koliko znam da ni previse ulja nije oke.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ti motori se podmazuju zapljuskivanjem i jako im je bitna količina ulja u motoru.
Bilo bi dobro da je stalno na maximumu.

@Ulje Tebi je možda puko oring gumeni koji dihta čep pa ti slini.
U radu je normalno dok otvorišš čep da baca ulje van malo.
Mjenjajte ulje i čistite filter zraka svako prolječe i nebu problema.

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

ulje

Novi član
Tu od
4 Lip 2016
Poruka
21
I prije nego sam otvorio čep, ulje je bilo okolo čepa i slijevalo se niz stranice kosilice, a i dimilo se...
Ugasio sam je, i nakon par minuta je ponovno upalio, ali opet se nakon 15-ak sekudni počelo dimiti.

P.S. Nije, sad sam pogledao, čep je normalan, kao i prije

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Nekaj se onda počelo dešavat,možda loše ulje ili začepljen odušak uljnih para..

Inače je normalno da ulje počne isparavat na 90 ili više°C.

Da nemaš previše ulja u motoru?

ulje

Novi član
Tu od
4 Lip 2016
Poruka
21
Kosilica je radila svega 2 minute, a onda se to desilo.
Nije, normalna je količina ulja, mijenjao sam ga na početku ove sezone.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Neznam onda ovak kaj joj je.

ulje

Novi član
Tu od
4 Lip 2016
Poruka
21
OK, svejedno hvala kolega!

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730
:(rofl):
Uspio si me nasmijati nakon što me glava zaboljela od ovog problema koji se pojavio prije 2-3 sata.

Briggs and Straton, serija 500, 185 cc.. starost: točno 5 godina.

Problem se pojavio nakon što sam kosilicu pokrenuo sa nategnutom sajlom od pogonskih kotača. Pitaš se zašto je pogon kotača bio upregnut? Zato jer se sajla prethodno zaglavila, i nisam očekivao da bi to mogao uzrokovati nekakav problem.
Eto, nadam se da će moje iskustvo pomoći nekome da to ne radi.

Drago mi je da se nisi uvrijedil, nego shvatil upravo onak kak je bila namjena. Da se pokrene konstruktivna rasprava.

Ja nisam neki mehaničar i pokušal bum logički razmišljati. Smatram da paljenje s uključenim pogonom ne bi smjelo biti uzrok. Kosilica bi samo trebala krenuti odmah nakon kaj vužge. Više me vuče na puknutu kariku pa dio kompresije završava u karteru.

Muhač i ekipa, uključite se i pomognite novom članu.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,790
U prvom postu si napisao da je izgubila kompresiju, ako je tako onda su karike u pitanju. Slijedeće si napisao da je upalila sa uključenim pogonom i bacila ulje van. Moguće je da su karike zapekle i kod prvog paljenja (i još sa uključenim pogonom), kompresija je probila u karter i izbacila ulje. Probati isključiti pogon, provjeriti odušak ulja i nivo , probati paliti i vidjeti što se događa. Ako je slaba na kompresiji i baca ulje, ne gine otvaranje motora.:(devil):

ulje

Novi član
Tu od
4 Lip 2016
Poruka
21
@iwanho: Ma nou, kakva uvreda, lijepo je kad se ljudi mogu zafrkavati bez niskih udaraca. :drink:

@brgud: OK, probat ću. Samo me zanima, ne škodi li motoru ako radi neko vrijeme u takvom stanju?
Jel skup taj popravak karika? Koliko procjenuješ da bi me koštao popravak?
EDIT: upravo sam je isprobao. Radila je normalno oko 30 sekudni, a zatim se počela dimiti oko područja auspuha. Primjetio sam da se ulje slijeva ispod maske i dopire do auspuha.
Napominjem da ulje ne smrdi po benzinu.

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,025
Ne odlaze karike baš samo tak.
Ja mislim da tebi negde pušta pa šprica po auspuhu i od tuda dim.
Skini poklopce da točno vidiš gdje izvire ulje. Po potrebi operi, pa opet upali da bi točno utvrdil.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730
Provjeri gdje točno izlazi ulje.
Skini masku i čep za dolijevanje te na neki način produži tu cijev u koju nalijevaš ulje (natakni neko elastičnije crijevo duljine oko 1m). Spoj dobro stegni, a drugi kraj tog crijeva začepi. Na taj način ti ulje ne bu dolazilo na auspuh. Ako ipak bu, onda vjerojatno pušta negdje drugdje (npr. na ulazu cijevi za nalijevanje ulja u motor).
Ovo je samo moje glasno razmišljanje. Možda pomogne u detekciji.

ulje

Novi član
Tu od
4 Lip 2016
Poruka
21
Svaka vam čast svima, pomogli ste mi.
Evo, problem sam rijesio uz vašu pomoć.
Dakle, što je bilo?
Odšarafio se šaraf koji drži onu rešetku oko auspuha, a taj isti šaraf drži i glavu motora (ne znam jel glava motora ili se zove nekako drugačije). Uglavnom, ta glava motora se odvojila od bloka motora, i otamo je izlazilo ulje i curilo je po auspuhu.

Eto, nadam se da će ovaj moj problem pomoći nekome drugome.

P.S. Ako je moguće, zamolio bih moderatora da promjeni naslov ove teme, jer moj naslov teme ne ukazuje na ovaj problem o kojemu se zapravo radi.
Predlažem da naslov teme bude: "Iz auspuha kosilice izlazi jaki dim" ili tako nekako, da ljudi lakše mogu pronaći riješenje.

Svako dobro, pravi ste!

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,107
Tome nije uzrok paljenje s uključenim pogonom kotača.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,790
Nema potrebe za mijenjanjem naslova teme, nego sve ovo prebaciti u temu "kosilice za travu" ili "samohodne kosilice".
Bitno da si riješio problem, neki su pomogli više neki manje !:(:

Najnoviji postovi

Na vrh