• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

kupnja imanja - koje dodatne troskove ocekivati osim same cijene imanja?

foler

Član
Tu od
17 Lis 2014
Poruka
431
Pozz
Koja je financijsko proceduralna prica oko kupnje imanja i uredjenja istoga? Radi se o Kravarskome.
Npr, ja dogovorim cijenu 10.000kn za cijeli posjedovni list i to dam vlasniku.
1. Koliki porez cu morati platiti? Priznaju moj ugovor ili neku svoju tarifu iz tog kraja (kako saznati istu)? Da me ne okinu naknadno:fiery:
2. Javni biljeznik?:icon_oak:
3. Ako zelim vise spojenih k.ć. cestica spojiti u jednu moram li to platiti?
4. Iskolčenje. Zar zaista moram zvat i vlasnike susjednih parcela dok geodet mece kolce? S obzirom da parcele nisu kvadrat tj trebat ce podosta kolaca, kako dobiti najbolju cijenu?
5. gore je stara kuca za rusiti. radio bi novu u istim gabaritima . trebam li ikakve dozvole? mozda bi cak i isao na brodski kontejner.
6. ako zelim napraviti svoje malo jezero, trebam li kakve dozvole?

za sad toliko:(y):

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,152
Sretan Božić.
Porez na promet nekretnina iznosi 5%..sad da li će ti uvažiti kupoprodajni ili ne neznam ali pošto spominješ objekte,vjerovatno ide u nekakvu proceduru..
Trenutno sam u fazi kada sam predao sve papire koje imam poreznoj za plaćanje poreza na promet nekretnina jer smo kupili kuću.i rekli su tamo da će mi poštom doći rješenje i da ne izlaze na teren..

Meni je bilježnik uzeo 1800kn ali iznos je uvjetovan iznosom kredita ili kupoprodajnog.nazovi bilježnika pa pitaš.

Ako bi spajao više čestica u jednu cjelinu moraš to i platiti ali neznam koliko i neznam zašto bi to radio ako nemoraš.

Svakako dogovori sa sadašnjim vlasnikom da plati mjernika ako nema već utvrđenih međa da se ne nadješ u neugodnoj situaciji sa susjedima.
Kod mene kada se ucrtavala kuća,mjernik je poslao susjedima obavjest da će tog i tog datuma doći na teren radi utvrđivanja međe,jedan se odazvao,drugi nisu te se potpisao da se slaže sa izmjerom...

Cijene ti ovise o mnogo faktora pa najbolje nazovi i provjeri da znaš okvirno što te čeka..

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Porez plaćaš prema cijeni porezne, nazoveš poreznu i kažeš gdje je čestica a onit ti kažu kolika je cijena poljoprivrednog zemljišta tu i onda prema tome obračunavaju porez.
Šta se bilježnika tiče mislim da ide samo ovjera.
Ako želiš spajat čestice moraš zvat geodeta, sa računom ti je minimalno 2200 ili 2500kn. Ne znam zašto bi spajao čestice?
Ako ideš radit kuću trebaš sve moguće dozvole, za kontejner trebaš samo lokacijsku.
Za jezero trebaš dozvole, kao prvo za sve što kopaš dublje od 0,5m trebaš dozvolu. Dozvole oko jezera rješavaš sa Hrvatskim vodama, ima tu papira.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,654
Kad sam pred pol godine kupoval neku zemlju, najjeftinija procjena PU je bila ~7kn/m2 iako sam stvarno platil manje od te cijene.
I još nekaj: porez na promet plaća kupac, bez obzira kak se dogovoriš s prodavateljem.

Kak je kuća na tom imanju, ne vjerujem da bu procjena tak mala kak sam napisal, jer ta je cijena bila za poljoprivredno, a ne građevinsko zemljište.

Najnoviji postovi

Na vrh