• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mašina za mljevenje jabuka

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Ne nađoh sličnu temu, pa da otvorim novu.

Kako meljete jabuke, kakve mašine koristite? Posebno me interesuju mašine iz samogradnje, planiram da nešto nabudžim do sledeće sezone. :)

Komšija je prethodnih godina koristio neki modifikovani mali prekrupač, ali ide jedna po jedna i na kraju je i sa tim tempom uspio spaliti motor. Jednostavno mašina nije za tog posla.
Ove godine smo radili sa nekim ručnim mlinom starim jedno 50-70 godina (onako odokativno). Za sat vremena napunili tri bureta od 120 litara, dobro radi, ali daleko mi i nezgodno da svaki put kad treba moljakam za prevoz prikolicom jer ne staje u gepek mog auta.

Tražeći na internetu nađoh ovakvu mašinu koju mogu napraviti od materijala koji već imam u garaži uz kupovinu nekih sitnica i jednu posjetu tokaru, ali nema nigdje snimaka da se vidi radi li to kako treba. :)

https://youtu.be/Tk78qBP_fsI

Uz neke sitnice na košu i slično koje su bolje rješene na drugim sličnim mašinama interesuje me koliki su noževi dovoljni za ovi eksperiment i koliko bi obrtaja trebali imati?
Da li je za mljevenje jabuka bolje da su naoštreni kao klasičan nož ili da budu tupi (možda čak i nareckani kao stepenice) pa da više drobi?

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Imaš tih starih mlinova po domačinstvima i samo ubaciš motor gore. Kod nas ti ih zovu repare, jer su nekad služili za sječenje stočne repe svinjama i kravama. Sused melje sa takvim sve živo za rakiju, šljive, kruške, jabuke, samo moraš preradit osovinu da bude na lagerima, jer je večina na nekim piksama ili čak kožama.

Poslano sa mog LG-E440 koristeći Tapatalk

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Ova koju sam koristio ima odličan sistem podmazivanja sa nekim metalnim čepovima kao za flaše. Skineš čep, napuniš masti i zavrtanjem mast ulazi u prostor ka osovini. Nakon toliko godina osovine imaju baš malo lufta da mogu tjerati još najmanje 50 godina. :)

To sad naći je skoro nemoguće jer oni koji znaju čemu služi ne daju nikom, a oni koji ne znaju su davno prodali u staro željezo. :(

Moja ideja je da napravim nešto slično ovom sa snimka jer mi djeluje kao najjeftinija varijanta. Kućišta sa ležajevima su desetak eura maksimalno, poluosovinu od auta dobijem od majstora koji mi popravlja auto za par piva, noževe od nekog jakog nerđajućeg materijala već imam i samo ih treba izbušiti. Remenicu od mješalice za beton imam negdje u garaži, a ako bude prevelika tražićemo na buvljaku manju. :)

Što se tiče motora na raspolaganju mi je jedan trofazni od 3 kW i mislim da mu neće manjkati snage samo da još skontam koliko dugački trebaju biti noževi i koja gustina. Umjesto velikih L priofila za sito nekako mi se čini da bi bolje bilo sa armaturom jer rebra prave otpor klizanju i bolje bi drobilo.

Ima tu još prostora za razmišljanje sad samo slažem na gomilu ideje. :)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,516
Ova koju sam koristio ima odličan sistem podmazivanja sa nekim metalnim čepovima kao za flaše. Skineš čep, napuniš masti i zavrtanjem mast ulazi u prostor ka osovini. Nakon toliko godina osovine imaju baš malo lufta da mogu tjerati još najmanje 50 godina. :)
To ti se zove Staufferova mazalica
th

th

Meni se inače najviše sviđa sistem drobljenja, kao muljača za grožđe, s valjcima.
Najbolje je ako su kameni :)

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Ajd preciziraj za šta ti treba, možeš napravit xy kombinacija za rezanje. Možeš i jednostavnije napravit, sa sistemom usipnog koša, reznog diska i direkt na motor, bez prenosa. Nešto slično kao oni veliki ugostiteljski aparati.

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
E baš su takve, ali nisam znao naziv.

Ovako izgleda taj dio koji kida i inače radi jako dobro, ali mi neisplativo da pravim pošto bi morao kupovati dosta dijelova.

4db13245306844a14d741b11d117b4d5.jpg

Nego maloprije gledam po policama i tražeći neko sječivo nađoh par glodala koja su mi ostala od kombinirke.

d9bb1697b62a208a98023dd6a5ca93eb.jpg

Mislim da bi mogao povoljno nabaviti par komada sa okrnjenim i polomljenim zubima kao ovo desno jer nisu upotreljiva za originalnu namjenu, a jabukama je svejedno. :)
Pošto je unutrašnji prečnik 30 mm za osovinu možda može proći i neka debelozidna cijev (ako već ne iskopam puni komad sa kakve stare mašine) i tu ću uštediti na posjeti kod tokara da obradi osovinu prema ležajevima. Jedno šest glodala od 100 mm bi mogao sad pogoniti i malo većom brzinom jer nema velikih udara, a na izlazu bi bila kaša.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,516
Philby, mislim da bi trebalo biti od inoksa. jer ovak imaš rđe u soku.

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Znam da bi bilo bolje da je sve od inoksa, ali koliko je bitna ta mala količina rđe pošto jabuke idu u rakiju? Nakon jedne ili dve kante jabuka to se očisti, a uvijek mogu probrati malo onih što bacam u kompost za prvu turu. Koš i izlaz bi vjerovatno išli od drveta jer imam dosta daske koju valja iskoristiti, a i lakše mi je za obradu.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,516
Znam da nije jednostavno i jeftino.
To ti velim zato jer je jedan prijatelj, koji radi sok, imal problema.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Philby taj stroj sa tvoje slike je mašina za trganje repe za krave,repara.
Ja ju imam za mljevenje jabuka za ocat.
Super stroj,guta ko luda.
Moja je na 4 visoke noge i pogonjena je trofaznim motorom.
ja sam sviju dal ispjeskarit i pofarbat u cink boju i evo več 7godina se drži super.
Samo kad je gotovo mljevenje oprat ju i spremiti pod krov.

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
E da, to sam htio nekoga pitati, ali uvijek smetnem sa uma. Je li onaj cink sprej postojan bar malo da se ne guli vremenom kao što su pravi pocinkovani komadi?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,516
Nemoj farbati s tim. Radije nek bu hrđavo, pa ga operi s octom, da ode rđa.
Nije postojan. Je, ako ga koristiš ko pripremu za (određenu) temeljnu boju.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Cink boja se ne ljušti ako je pošpricana na čisti metal netom ispjeskaren,ako ju nanosiš na postojeću boju oljuštit če se.
Ja imam gusnatu prešu i taj stroj za mljevenje ispjeskaren i tako pofarban i nema ljuštenja.
U dva sloja smo farbali.
A na njega može naravno neki drugi lak na istoj bazi.

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Nemoj farbati s tim. Radije nek bu hrđavo, pa ga operi s octom, da ode rđa.
Nije postojan. Je, ako ga koristiš ko pripremu za (određenu) temeljnu boju.
I mislio sam da je tako. Znam da se skoro sve te boje ljušte i odu u finalni proizvod tako da će nakon posla kao i za ostale mašine ići dobro pranje, sušenje na vrućini i eventualno premazivanje kakvim ulje. Ali otom potom, prvo da je napravimo. :)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,516
Cink se ne ljušti ko boja, ali ga kiselina od jabuka opere i otopi.
Pa dobiješ srebrnasti sok :D:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,630
Možeš koristiti neki mikser sličan ovome na slici. Ide jako brzo.

Prilozi

• Silovit.jpg
    Silovit.jpg
    11.7 KB · Pregleda: 139

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Ljuštila se boja ili samo otapala mora biti prehrambena, tj. ona koja se koristi u prehrambenoj industriji pa makar i bijela bila.

Bosonoga

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
469
Možeš koristiti neki mikser sličan ovome na slici. Ide jako brzo.

Ja sam pravio nešto na ovome principu s pogonom na kardan traktora. U mjesto elektromotora je vertikalni reduktoru s odnosom 1:3 . Gore kao rotor je stavljen tanjir od tanjirače 40 cm u promjeru. Na njemu sam napravio 6 noževa odnosno usjekao ih kao što su na rendetu. Plus još jedna veliki dvostruki nož inad svega toga. S donje strane tanjira sam navario dvije lopatice koje izabcuju samljevenu masu kroz otvor. Kapicitet je jako velik oko 15 minuta 1. t jabuka. Melje sve živo čak i one najkrupnije jabuke bez zastajanja. A najpraktičnije od svega što je stroj zakačen za traktorm tako da ga narikatm da izbacuje direkt u kace, od 500, 750 l . Još ako se prikolica sa jabukama parkira pred mašine to je već parvi posao. Samo vreća se sasipa. Mašinu sam pravio prema svojim potrebam vjerovatno ima i bolji ali lošiji

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Jel može koja slika stroja, zvuči zanimljivo?

Bosonoga

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
469
Bit će nije problem. Samo neznam da li će se sve vidjeti . Pošto je mašina sklopljena . nastojat ću napraviti slike da se vide sve bitni detalji.

Najnoviji postovi

Na vrh