• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Postrna repa

Paolo822

Član
Tu od
31 Srp 2013
Poruka
100
Zanima me dali itko sije ovu kulturu? Kod mene postoji otkupljivač koji ju kiseli i prodaje, pa sam htio iza žitarica probat sa ovom kulturom, pa me zanimaju vaša iskustva?:(snooze)::(snooze)::(snooze)::(handshake):

Paolo822

Član
Tu od
31 Srp 2013
Poruka
100
Ja je sijem malu površinu za prehranu svinja i kiseljenje za svoje potrebe. Prije desetak dana sam izoral i sad čekam kišu da pofrezam i posijem.

http://www.poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=28753&page=312

Kod mene se sjetva obavlja između 20.07. i 05.08. ovisno o vremenu. Ranija je tvrđa.

Koji je onda datum vađenja... Meni bi bilo super da je to prije polovine 11 mj.. Pročito sam da je vegetacija oko 55 dana.... ???

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ja sijem za prodaju oko 2 jutra repe,pola smo posijali prije desetak dana,pola prekjučer...
Koju cijenu ti nudi otkupljivač? Treba li repu guliti?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730
Koji je onda datum vađenja... Meni bi bilo super da je to prije polovine 11 mj.. Pročito sam da je vegetacija oko 55 dana.... ???

Možeš vaditi kako predlažeš.

Ja sijem za prodaju oko 2 jutra repe,pola smo posijali prije desetak dana,pola prekjučer...

Ja sam prije dvije godine imal problema radi suše i visokih temperatura (preživjele 4 repe u 3 reda duljine 50 m.) pa sad pušem na hladno.
Iako je bilo dosta vlage u tlu kad sam oral, nisam sijal jer su slijedile iznimno visoke temperature koje u dva dana isuše gornji sloj zemlje.
Kakva je situacija s ovom kaj si sijal prije desetak dana?

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Nikakva,nije nikla.
Predugo sam čekao s navodnjavanjem,jednostavno je bilo suho.
Pomrla mi radna snaga u zadnje dvije godine,pa nikud nikam ne stignem kad stisne...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730
Ne bi te ni navodnjavane spasilo po ovim vrućinama. Jedino možda kap po kap non stop. Samo koliko je to isplativo?
Kad su niže temperature (do 25) dovoljna je i jača rosa. Ja čekam, ako ne bu prije, valjda bu oko Velike Gospe pa bum onda posijal koji red više tak da opet dobim planiranu količinu.
Kod mene se sije ručno. To obavi žena, ispuštanjem sjemena među prstima, isto kao i salatu u vrtu. Ja iza nje s grabljama lagano zagrnem.
Kak ti siješ? Postoji li neka, ne preskupa, sijačica?

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Tu parcelu sam sijao pola-pola,prva runda,pa desetak dana pauze,pa druga runda i sljedeći dan navodnjavanje. Druga runda je nikla,baš sam danas išao vidjeti. Sad više nema straha,jednom kad je repa vani,dalje će dobiti vodu po potrebi. Inače,isplatilo bi se bilo što joj dati,repa je,bar meni,jako dohodovna kultura,s malim ulaganjem.
Sijemo sa kukuruznom sijačicom,sjeme se pomiješa sa prosijanim šrotom,i gas.

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,305
I ja sam ju posijal nedugo na ono kj sam oral strnišće...Sije se na ruke,drljaču gore i to je to...

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ja ju sijem u redove,jer se dva-tri puta kultivira,šprica,prihranjuje,okopava...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730
Hvala gogo.
Pretpostavljam da se dela o mehaničkoj sijačici. Ja sam razmišljal da pomiješam sjeme sa suhim potočnim pijeskom.

Tino,
ima i kod mene još ljudi koji je posiju i samo kasnije pobereju. Uopće se ne opterećuju koliko zraste. Ali kad ju staviš na redi onda se da lijepo kultivirati i okapati.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,819
ja sijem sa sadilicom za povrće, tj, onom za duhan, samo sve limove skinem i laganini...dvije žemske na ziceve i naprijed...

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,305
Ma nema sekirancije,ne pojedemo puno,ostalo za svinje ostane i gli tak da ima nekaj na njivi hehe

Paolo822

Član
Tu od
31 Srp 2013
Poruka
100

Odustao sam ove godine, ali slijedeće godine sigurno sijem na 1ha. Cijena je na početku 1,70 kasnije 0,70, repa mora bit čista i dopremljena u box paletama.

Na vrh