• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Transport materija tlakom zraka kroz cijevi, ciklon

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,915
Koliko vidim ove teme nema, ili je ja nisam nasao.
Pravimo nekakv stroj da transportira nekakve plasticne cepice iz jednog spremnika u drugi jednostavni receno. Spojili smo turbinu pogonjenu el. motorem 7,5kw cijevima kroy silos i dalje iz silosa izlaz za drugi silos. Motor ima regulaciju broja okretaja i kad posatvimo okretaje da gura materijal dize nam poklopac prvog silosa sto je za ocekivati. ja sam mislio da je to ok, napunis prvi silos pojacas okretaje i zrak ga isprazni, medjutim narudzba je da stroj mora stalno da radi i da se dopunjava taj prvi silos bez stajanja, dakle nesmije tlak ici u prvi silos. kako to izvesti.

2lu576a.jpg

2lu576a.jpg

Posljednje uređivanje od moderatora:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730
Jel zadatak da se plastični čepići iz prvog silosa prebace u drugi, a da pri tome nema pritiska u prvom silosu? Na koji način se puni prvi silos?
Priključak prvog silosa na tlačni cjevovod treba izvesti pod oštrim kutem. Strujanje zraka bi u tom slučaju stvaralo potlak u priključku i izvlačilo čepiće iz prvog silosa. Pretpostavljam da je čepići u drugi silos ulaze kroz ciklon.
To je moje razmišljanje, ukoliko sam dobro shvatil tvoje pisanje.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,915
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=LT8eZeYhd6s[/YT]
ovo je rjesenje, samo treba rjesiti da lopatice ne ostecuju transportovani materijal

David79

Član
Tu od
9 Pro 2016
Poruka
160
Nema potrebe da ti materijal ide kroz turbinu. To ti bez veze komplicira stvari. Napravi usipni kos iza turbine sa malom rupom i to je to. Bitan ti je i promjer cijevi s kojom bi guro taj materijal gore. Ima tu dosta toga. Moras imati odusak na silosu da bi uopce mogo gurat itd.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730
Jel zadatak da se plastični čepići iz prvog silosa prebace u drugi, a da pri tome nema pritiska u prvom silosu? Na koji način se puni prvi silos?
Priključak prvog silosa na tlačni cjevovod treba izvesti pod oštrim kutem.Strujanje zraka bi u tom slučaju stvaralo potlak u priključku i izvlačilo čepiće iz prvog silosa. Pretpostavljam da je čepići u drugi silos ulaze kroz ciklon.

https://www.youtube.com/watch?v=0IVu2wQiWnQ

QUOTE]

Kaj to nije identično onom kaj sam predlagal?
Oko 35. sekunde se vidi da je to ono kaj sam označil crveno. :)

Puknuti, proviziju u iznosu nula, moremo podijeliti. :(rofl):

Jel bolje odabrati varijantu s rotirajučim ventilom ili venturi ovisi od karakteristika čepića i vjerojatno još nekih, nama nepoznatih okolnosti.

Vuga

Član
Tu od
7 Ruj 2014
Poruka
130
Tu je ciklon nepotreban. Radi se čepićima, a ne o materijalu sitne granulacije čije čestice bi zajedno sa zrakom izlazile u atmosferu.Ciklon služi za pročišćavanje zraka, ili kao predfilter prije vrećastih filtera da se filtarska površina ne opterećuje krupnijim česticama.

Ciklon bi mogao poslužiti, ali je to nepotrebna investicija u ovom slučaju.

Ja mislim da bi Iwanho-v prijedlog trebao biti u redu. Samo treba u silosu naći rješenje da zrak može izaći.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,915
Priključak prvog silosa na tlačni cjevovod treba izvesti pod oštrim kutem. Strujanje zraka bi u tom slučaju stvaralo potlak u priključku i izvlačilo čepiće iz prvog silosa. Pretpostavljam da je čepići u drugi silos ulaze kroz ciklon.

Sad vidim poruke, stroj je napravljen, probna verzija, tako koa sto pises smo i uradili, s tim sto smo od turbine do T cijevi isli sa cijevi presjeka 60mm, i usli malo dublje u T komad koji je 100mm promjera. Sa manjiom cijevi smo isli da dobijemo vecu brzinu kretanja zraka i jos smo cijevi uvukli u T komad da stvorimo podlatk, i taj podtlak povlaci cepice, moze stvori toliko podtlak ako se cijev gurne previse naprijed da ih zaglavi jer i povuce previse u jednom momentu.

ovo je rješenje , veturij , OK ..ne brini , neču ti uzeti postotak :icon_mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=0IVu2wQiWnQ

https://www.youtube.com/watch?v=QOFJ-yCnh7M
samo detaljnije prouči što i kako radi venturij

Nisam bio na forumu par dana, tek sad vidim poruke, upravo na vasu ideju sam dosao i tako sam predlozio i tako smo napravili i radi, osim sto se ponekad materijal zaglavi iz silosa kad izlazi, izlaz na silosu je 100mm, probat cemo sa vecim otovrom. Hvala vam.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh