• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vlasništvo nad autima, traktorima, priključcima

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,729
Tražeći neke informacije po bespućim Interneta, nađoh zanimljiv članak:
http://www.wired.com/2015/04/dmca-ownership-john-deere/

Jest da je članak na engleskom, ali možda bude nekome zanimljiv za pročitati.

Do sad smo mislili da stvar kupnjom postaje naša, i da možemo s njom raditi kaj hoćemo. No dobro, možda je na leasing, pa je vlasnik netko drugi, a mi ju koristimo.
Uglavnom, sada ispada da više ne smiješ nikaj drugo, osim platiti, natočito gorivo i voziti. Kakvi popravci, modifikacije...neee. Sve to treba platiti.

Kaj vi mislite o tome?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,729
Prijevod, ukratko, ti je napisan ispod linka.
Koga bude zanimal cijeli članak, bude našel način da ga pročita.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ukretako mi se jebe kaj piše , ja sam kupio i radim s tim kaj hoču

Da li bilo kakva intervencija podlježe atestiranju , homologaciji ili sl.?-vjerojatno da jer je državno kontrolno tjela stavilo na to šape , konkreno gledajuči link mislim na traktor jer jedino sliku razumijem .

E sad zašto se državno tjelo postavilo kao nezaobilazni trošak, mislim da nije tema ove teme

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,729
Nije riječ o državi, već o zaštiti prava intelektualnog vlasništva nad SW-u stroja.
Proizvođač se preko toga postavlja u situaciju da je stroj njegov i da, bez obzira kaj je plaćen, ne smiješ ga sam popravljati niti modificirati, mimo licenciranih kanala.

Otprilike ista stvar kao sa SW na računalu: stalno treba kupovati i doplaćivati nekaj kaj već ionak prije plaćeno.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Ja ne jer nemam vremena za takve gluposti,idem dalje radit.

Najnoviji postovi

Na vrh