• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zamjena glava Zetor 7745

Domsy

Novi član
Tu od
26 Tra 2021
Poruka
11
Pozdrav,
Trebao bih zamjeniti sve 4 glave na Zetoru 7745, pa me zanima na koliko nm se zatežu glave, te na koliko mm se podešavaju usisni i ispušni ventili?

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
445
180 nm se stežu glave, ventili 0,25 ja ispušne na 0,30. Nakon cca 100 sati rada obavezno opet dotegnut glave i normalno podesiti ventile i opet to ponoviti na kojih 1200 rh.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,723
Slobodna na 20 kila možeš glave stegnuti
E to, može i na jače, nema problema.
Šarafi budu izdržali garantirano i isprobano u jednom malom zaselku u mojoj okolici.
To kaj bu rasteralo ove jadne ništ koristi brtve je manje bitno i još bolje stanjilo onaj ultra tanki metalni prsten.....

Po knjizi se te matice stežu na 167-177 Nm.
Ja tak ne radim, imam neki svoj sistem koji meni služi ali ne znači da je ispravan.
Kaj se ventila tiče po knjizi idu na 0,25+-0,05 mm.
Stezu se odjedamput na 180 Nm ili u koracima?
U koracima, obavezno na čiste lagano nauljene navoje sa počekom od barem kava pauze prije završnog stezanja.

Marko7711

Član
Tu od
5 Velj 2024
Poruka
42
Kolega MUHA na koliko bi zatežete glave onda? Ima priručnik gdje piše i 20 kg da se stežu
Kod mene su na 20 kg i evo sve radi dobro već skoro 10 godina
Imao sam u selu situaciju gdje je na 7340 izbijala brtva stalno i kada je blok bio na ravnanju, dok nije zategnuo na 20 kg

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,801
Đabe mu i ravnanje i stezanje i pretezanje ak visina pikse nije dobra.

Marko7711

Član
Tu od
5 Velj 2024
Poruka
42
Đabe mu i ravnanje i stezanje i pretezanje ak visina pikse nije dobra.
Ima i toga ali ako je ravnao blok piksna može biti samo starija od bloka ako naravno nije i nju kratio...

Tj ako nije upustio zub na bloku za piksnu

Posljednje uređivanje od moderatora:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,723
Kolega MUHA na koliko bi zatežete glave onda? Ima priručnik gdje piše i 20 kg da se stežu
Kod mene su na 20 kg i evo sve radi dobro već skoro 10 godina
Imao sam u selu situaciju gdje je na 7340 izbijala brtva stalno i kada je blok bio na ravnanju, dok nije zategnuo na 20 kg
Kiloključem na 16.
Imaš sliku ili link na taj priručnik? Ja svoje napisano mogu sliknuti.
Ovo o situaciji ti je Mika pojasnil i ja isto mislim da pretezanje nije pomoglo.

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
445
Po tablici se može još dosta više kaj se tiče samog šarafa i matice.
Ja dok radim bitno mi je da su navoji čisti i dobri. Mažem ih sa masti nekom bijelom baš za to i stežem postupno u tri koraka. Obavezno nakon godinu dana ili cca 100 radnih sati dotezanje (i daju se dotegnut puno) i podešavanje ventila. Ako je sve ispravno, blok, izvirivanje, glava i navoji definitivno nema potrebe za pretezanjem u pravilu to se i nesmije jer može dovesti samo još do većeg kvara.

Prilozi

• Screenshot_20241012_232234_com_google_android_googlequicksearchbox_GoogleAppActivi.jpg
    Screenshot_20241012_232234_com_google_android_googlequicksearchbox_GoogleAppActivi.jpg
    43 KB · Pregleda: 19

Marko7711

Član
Tu od
5 Velj 2024
Poruka
42
Kiloključem na 16.
Imaš sliku ili link na taj priručnik? Ja svoje napisano mogu sliknuti.
Ovo o situaciji ti je Mika pojasnil i ja isto mislim da pretezanje nije pomoglo.
To mi je od komšije priručnik a inače on je i majstor i ima prodaju rezervnih dijelova zetor ursus
Slikat ću pa pošaljem

Posljednje uređivanje od moderatora:

Domsy

Novi član
Tu od
26 Tra 2021
Poruka
11
E to, može i na jače, nema problema.
Šarafi budu izdržali garantirano i isprobano u jednom malom zaselku u mojoj okolici.
To kaj bu rasteralo ove jadne ništ koristi brtve je manje bitno i još bolje stanjilo onaj ultra tanki metalni prsten.....

Po knjizi se te matice stežu na 167-177 Nm.
Ja tak ne radim, imam neki svoj sistem koji meni služi ali ne znači da je ispravan.
Kaj se ventila tiče po knjizi idu na 0,25+-0,05 mm.

U koracima, obavezno na čiste lagano nauljene navoje sa počekom od barem kava pauze prije završnog stezanja.
Kolega MUHA,

Na koliko onda ti zatežeš glave i podešavaš usisni i ispušni ventil?

Najnoviji postovi

Na vrh