KAd več pričate oko bolesti šume. Imao bi pitanje, ak je između vas kakav poznavač dreva.
U DOlini pored potoka posušili mi se svi Jeseni. Poznata bolest Jesena, koja došla sa iztoka, drugi kažu glive ... A sad imam par dreva usrijed brega na travinji, koji stoje zasebe, možda svaki 50 metara il više od bilokojih drugih. I samo oni jesu ostali zdravi. Sad sam tekom šetnje pronašao i kod njihovih panjeva zanimive ogrebotine, koje radila žolna-detelj.
Izgleda, da je onaj ptič bušijo i odsekavao lubje dreve, da pronađe štetočine, koje su izpod lubja. One štetočine, koji po mome su kao črvi mali, izbušili su puno malih rupica u drevo.
No a sad ovo pitanje- dal mislite, da če i ove dreve propasti? JEr prošle godine imale su ljepo zdravo krošnjo i zelenje puno...
Čini se meni, da sve dreve Jeseni kod mene idu u 3 krasne..
Hvala na odgovorima.
I još da dodajem zanimivo ošteto mlade jabuke! Izglodana rupa na višini od 1,5 metara mlade dreve, a od ove rupe prema gore izpod lubja izbušena je rupa bilanečete vijerovati debeline 10mm!! Tamo unutra nasprejao sam herbicidom, i cijelo rupo zamazao pastom za zaštito drveta kod rezanja. Oštečenje se zaustavilo i dreva več 3 godine ljepo nadalje raste.
A da dodam neko moje malo izkustvo. Slika 4 od Darijusa. Ovo oštečenje moguče je, da su pravili SRŠENI!. To sam gledao sa vlastitim očima, da su pili sok dreve iz ove rupe. Možda nisu oni je izbušili(ili jesu), al vidijo sam i po 10 sršena piti od tamo sok. POred na drevo imali su put i mravi, pa se sršen samo okrenuo i pored soka pojeo i po 5 mrava.
I još to-ovu drevu sam prošle godine srušijo, i unutra hrast bijo je v centru crni, kao MCMARKOV 204. Srušio ga slučajno, jer se bojao, da če ikad pasti na šupo sa strojevima.