• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Brisanje parcela iz Arkod-a

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
720
Ja se slazem s vama nek prvo srede katastar i zemljisne knjige jer ljudi za to nemaju novaca..

Joza36

Član
Tu od
15 Lis 2019
Poruka
112
Vupik plus, belje plus....su upisali zemlju davno bez ikakvih ugovora i aneksa tako da za njih vrijede druga pravila.
Da, ali unatoc tome za zemlju koja nije u tvome vlasnistvu moras donjet ugovore makar je vec upisana. Inace ju brisu.

antondj

Dobro znana faca
Tu od
30 Kol 2015
Poruka
738
Meni na 11 arkod parcela samo jednu vide da moram dokazati. Samo ta mi nije djedovina

Axial

Član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
86
Mislim da to nece zazivjeti kod nas, u Hrvatskoj prvo treba rjesiti imovinske odnose u zemljistima i srediti katastar i gruntovnu. Pola zemljista ljudi nemaju preneseno na sebe, a ostatak rade susjedima/rodbini/dijaspori.
Vidim da je post iz 2019. - ovo je mišljenje mnogih vlasnika zemljišta - i u krivu su. Svatko se mora sam pobrinuti za svoje vlastito zemljište, jer u katastru i gruntovnici samo se vodi evidencija vlasništva dok se vlasnici zemljišta sami moraju potruditi da dostave sve dokumente do dođe do promjene u evidenciji. Slično kao i kada se mijenja vlasništvo na vozilu - novi vlasnik mora donijeti sve ugovore, platiti poreze i takse i tek se onda piše nova prometna. Jer novom vlasniku je u najvećem interesu da dođe do urednog i potpunog prijenosa vlasništva.
Isto tako je i sa zemljištem: kada nešto kupiš/nasljediš/dobiješ poklon sam moraš u kod JB (nekada u gruntovnicu), da se to uredno prenese i onda kasnije sam izkontrolirati da li je došlo do urednog i potunog prijenosa vlasništva. Nema smisla čekati da država riješava privatne međusobne vlasničke sporove jer to nije funkcija države. Jedino što država može i mora učiniti po tom pitanju je zakonski potaknuti da se privatni međusobni vlasnički sporovi počnu efikasno riješavati. Na primjer dati razumni i konačni zakonski rok nasljednicima da prenesu (ili da pokrenu postupak prijenosa) na sebe vlasništvo od pokojnih suvlasnika. Ako se ne prenese u tom zadanom zakonskom roku - pripasti će državi bez naknade. Ili privatno zemljište na kojem je upisan teret dražve staviti na držabu i tako barem pokušati naplatiti dug.

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh