• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

bušenje bunara savjet

igi9

Novi član
Tu od
29 Ožu 2017
Poruka
4
Pozdrav svima, imam pitanje vezano za bušenje bunara za potrebe hidrofora. situacija je takva da već imam smontiran hidrofor u funkciji koji se napajao iz bunara kraj kuće dubokog 5 metara. bunar je starinski slagan kamenom ali se urušio pa hidrofor više ne vuče vodu. bunar je udaljen od kuće 7-8 metara.
ljudi su mi rekli da je jeftinije izbušiti novi bunar negoli taj stari čistiti od kamena i zemlje. e mene sada zanima koliko širok treba biti taj novi bunar da bi zadovoljio moje potrebe za vodom. potrebna mi je voda za kuću (kupaona, kuhinja, wc) za vanjske radove sa mješalicom (zidanje) i povremeno zaljevanje bašte, pranje auta i slično. zemljište je pjeskovito - zemljano a stari bunar je na dobroj žili nikad ne presušuje.
da li je potrebno stavljati betonske cijevi promjera 80cm ili može biti i manji promjer s obzirom na moje potrebe?
molio bih ako netko ima preporuku za radove, nalazim se na području Slavonije, Orahovica.
 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
Ako bunar ima dobar izvor uvijek se isplati obnoviti ga.Može se lako dogoditi da par metara dalje napraviš novi bunar i da nema vode
 

igi9

Novi član
Tu od
29 Ožu 2017
Poruka
4
znaš li koliko bi to koštalo otprilike da se izvuče kamen i zemlja pa spuste cijevi? pitao sam neke što kopaju bunare ali neče ni čuti za to. vjerovatno su to onda malo veći i dugotrajniji radovi jer se zemlja sa strane urušava ako se vadi stari kamen a voda stalno nadolazi.
sutra idem kod jednoga što čisti bunare pa ću znati da li mi se to isplati ili ne.
 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
Opasno je ako se urušava ali šteta dobrog bunara jer pitanje je da li će na drugom mjestu biti tako dobar izvor.Moglo bi se betoniranjem odozgora prema dole stabilizirati urušavanje što je nezgodno za raditi
 

igi9

Novi član
Tu od
29 Ožu 2017
Poruka
4
da li netko zna čime se ljepe spojevi na betonskim cijevima za bunar?
 

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,714
Spojevi se ne lijepe, cijevi na kraju imaju završetak po sistemu utor-pero.

Kao što ti ne netko od kolega rekao pitanje ti je koliko je sigurno se upuštat u popravak, bez pitanja isplativosti.....
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,913
kad sam bio mlad i sa manje iskustva, prikljucio se na vodovodnu mrezu, i stari bunar koji nas je sve othranio zatrpam, jer mi je tad "smetao", kad sam pogledao na vodomjer nakon par godina i vidio cifru od oko 4000m3 utrosenih vode, x 0,60EUR, dodjem na cifru od oko 2400 EUR. Odmah akcija, kopanje bubara pored zatrpanog staroga, dubina 8m, promjer betonskih cijevi 1m, Investicija oko 550 EURA sa polovnim hidroforom i novom bocom od 180l. Vodovod iskljucim. Nakon jedne godine koristenja preko ljeta se osjeti manjak vode. Iduce godine produbljenje jos za 1,5m (cijev i pol) da se spustim ispod izvora jos tih dodatnih metar i pol, ali sa cijevima promjera 80cm, samo su majstori kopali dalje i spustali te cijevi uze kroz ove vec postojece. Nisu mi to naplatili skupo, mozda nekih 100 do 150 EUR. sad je oko. Bunar se davno otplatio po cijeni vode koju sam napisao, a redukcije nikada i cijenim da je voda zdravija od njihove vode pune klora, a zanm i otkuda se crpi, kao i svaki vodovod.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,536
da li netko zna čime se ljepe spojevi na betonskim cijevima za bunar?

Nema nikakve opasnosti, ako se cijev stavi u otvor i polako se ispod nje vadi zemlja i kamenje. Cijev se bu na taj način polako po nekoliko cm spuštala.
Ako u postojećem bunaru ima vode, nabavi muljaču i povremeno izbacuj van.

U reške na spojevima cijevi koji budu gotovo cijelo vrijeme u vodi dobro nabij ilovače.
 

BACO

Član
Tu od
13 Svi 2010
Poruka
59
jel znaš koliko uzimaju po metru za bušenje?

Kod nas cijena 100 kn po metru ,alkaten fi 40mm -vode za sve i previše ....
A za stari bunar pogotovo zidani mislim da ćeš teško nekog navuć dolje da to radi oni stari majstori bunardžije su već na onom svjetu .
 
Na vrh